Test: Rimelige skjærgårdsjeeper

Fjordhygge for en billig penge

Vi har testet det meste som finnes på markedet.

SMÅBÅTER: Du trenger ikke noen stor båt for å komme deg ut på øyene i sommer.

SMÅBÅTER: Du trenger ikke noen stor båt for å komme deg ut på øyene i sommer. Foto: Foto: Terje Haugen

Publisert Oppdatert

Du trenger ikke en 30-foter for å ha det bra på sjøen når sola skinner. Vi har plukket ut våre testfavoritter blant rimelige skjærgårdsjeeper.

GH 14S

GH 14 var i mange år landstedsbåten over alle her i Norge. Den nyere GH 14S bygger videre på det enkle og robuste konseptet, men har høyere skrogsider. En styrekonsoll med liten vindskjerm og selvlensende dørk er to viktige egenskapere i den nye båten. De høye skrogsidene gjør også at GH 14S er en trygg båt å ha små barn i - det er ikke så lett å krabbe over ripa og falle i sjøen. Den egner seg best i rolig farvann, og bør ha minimum en 20 hk motor. Da ligger prisen rundt 80 000 kroner.

Test GH 14S

GH 14S i Klikks båtkatalog

Buster XS-R

Buster bygger båter i aluminium og har holdt seg til dette byggematerialet i over 30 år. Aluminiumsbåtene er lette og dermed enkle å håndtere, dessuten har de en robust konstruksjon. De siste årene er også finishen og utseende blitt slik at Buster kan konkurrere med glassfiberbåtene på dette området.

Buster XS og XS-R (med styrekonsoll) er de to minste Buster-modellene, og er akkurat i grenseområdet mellom en åpen landstedsbåt og en skjærgårdsjeep. Som andre Bustermodeller har de imidlertid meget gode sjøegenskaper, og takler oppgaver som er større enn det båten gir inntrykk av. Siden XS er lett, klarer den seg med motor på rundt 15 hk. Med en 9,9 hk koster XS-R modellen fra ca. 55 000 kroner.

Test Buster XS-R

Buster XS-R i Klikks båtkatalog

Galia 440

Galia 440 er den minste båten fra Galeon. Det polske verftet har et utall modeller fra denne lille skjærgårdsjeepen, opp til en gigantisk 64-foter. Det aller meste for en bra dag på sjøen er på plass i Galia 440. Båten er godkjent for fire personer, og det er greie sitteplasser for disse. Båten takler småsjø på en fin måte, men er ikke noe for åpne strekk. Vi kjørte båten med 40 hk. Toppfart på 27 knop holder for dette skroget, og da starter prisen rett i underkant av 130 000 kroner.

Test Galia 440

Yamarin 44 SC

Yamarin er en av de store folkebåtprodusentene, med et bredt modellutvalg. Yamarin 44 SC er den minste skjærgårdsjeepen i programmet, men en båt med langt større egenskaper enn de 4,4 meterne skulle tilsi. Det er fin sitteplass for inntil fem personer og båten har strålende sjøegenskaper. Den går overraskende komfortabelt selv når det blåser litt.

Det er Yamaha som leverer motorer til Yamarin, og det er de tre-sylindrete F30 og F40 som passer best på 44 SC. De går pent, spesielt på lav fart. Og med 40 hk på hekken blir Yamarin 44 SC både rask og leken, med en toppfart på 30 knop. Prisen med 40 hk ligger på ca. 130 000 kroner.

Test Yamarin 44 SC

Yamarin 44 SC i Klikks båtkatalog

Ryds 478 GT

Svenske Ryds er et av de mest populære båtmerkene hos broderfolket. Avansert vakumstøp gir god kvalitet og finish i skrogene, og den sportslige skjærgårdsjeepen Ryds 478 GT er ikke noe unntak. Båten går lett og fint i sjøen. Da vi testet Ryds 478 GT var det med en 50 hk motor, som gir en toppfart på drøyt 30 knop og kler båtens egenskaper bra.

Det er litt enklere innredning enn på de mest påkostede skjærgårdsjeepene i klassen, men Ryds kompenserer for det ved å ha en meget bra førerplass på akterbenken, med fotstøtter og det som skal til for å sitte godt i bølger. Førerposisjonen er sentralt plassert på akterbenken. Årsaken er et svært vektømfintlig skrog, som ikke tillater tilfeldig plassering verken av last eller passasjerer. Prisen ligger på ca. 130 000 kroner.

Test Ryds 478 GT

Ryds 478 GT i Klikks båtkatalog

Morgan 485

Er du på jakt etter en litt større skjærgårdsjeep, er Morgan 485 SC et alternativ du kan se nærmere på. Det er en sportslig skjærgårdsjeep, med tøff design. Spesielt fra førerplassen kjennes Morgan 485 ut som en større båt. Morgan samarbeider med Suzuki og siden vi testet båten, har Suzuki kommet med en ny og bedre 50 hk enn den vi kjørte med. Skrogformen gjør at båten planer lett med liten motor, men ikke blir like sporty som utseendet tilsier. Prisen med 50 hk er ca. 170 000 kroner.

Test Morgan 485

Morgan 485 i Klikks båtkatalog

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning