Audi Q3 med 140 hester diesel er ikke bare den gjerrigste SUV-modellen vi har testet, men også den mest drivstofføkonomiske firehjulsdrevne bilen vi har kjørt vår faste forbruksrunde med.

Nå kommer det imidlertid en Q3 som er alt annet enn gjerrig. Skjønt, sett i lys av at bilen har en femsylindret, 2,5-liters turbomotor på 310 hk, er et oppgitt forbruk på 0,88 liter per mil ikke så verst. CO2-utstlippet er oppgitt til 206 g/km.

Audi RS Q3 er navnet på bilen som er den hvasseste Q3-en siden modellen kom på markedet høsten 2011. RS-versjonen av Q3 blir den fjerde RS-modellen Audi lanserer i 2013, i tillegg til Audi RS6 Avant, Audi RS7 Sportback og Audi RS5 kabriolet.

Den travle Q3-en har fått motoren som også brukes i Audi TT RS, men den er tilpasset og modifisert for kompakte SUV-en. Motoren har et dreiemoment på 420 Nm mellom 1500 og 5200 omdreininger. Det gir krefter nok til å gjøre unna 0-100 km/t på 5,5 sekunder. Toppfarten er elektronisk sperret på 250 km/t.

Bilen har også quattro firehjulsdrift og automatgirkassen S tronic. Som seg hør og bør med en RS-modell er lydbildet langt morskere enn i vanlige Q3-modeller. Sportsunderstell senker RS Q3 med 2,5 centimeter sammenlignet med en ordinær Audi Q3. Kraftige, ventilerte bremser (365 mm diameter) sørger for bremseeffekt.

Standaufnahme Farbe: Misanorot=

RASKERE: RS-versjonen av Q3 blir den fjerde RS-modellen Audi lanserer i 2013. FOTO: Audi

Vist som konsept

Audi RS Q3 har vært vist som konseptmodell tidligere, og mange av designelementene er tatt med til den nå snart produksjonsklare modellen. Dette omfatter blant annet grillen og støtfangerne med diffusor.

Blant standardutstyret finner man blant annet også Audi drive select, parkeringsassistent, Audi sound system med 10 høyttalere, xenon plus hovedlys og LED-baklykter.

Nye Audi RS Q3 vises for første gang på den internasjonale bilutstillingen i Genève, og bilen kommer på norske veier til høsten. Prisen er ikke klar.

Standaufnahme Farbe: Misanorot=

SPYDSPISS: RS-utgavene utvikles av Audis datterselskap quattro GmbH, som i snart 20 år har utviklet Audis råeste spydspisser. FOTO: Audi

=

KONSEPT: Audi RS Q3 ble vist frem som konsept i Kina i 2012. FOTO: Audi

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!