Endelig mandag!

I mai kan det virke som det er flere mandager og fredager enn ellers i året. Er det bare meg?

Uansett, her er ukens ukemeny. Denne gangen er det uvanlig enkle retter på menyen.

Ha en god uke!

Mandag: Pasta Italia

Vi starter uka med en superenkel italiener. Ja, vi kaller den "pasta Italia". I landet som har skapt spagetti carbonara og pasta Alfredo kan man forvente enkelthet og smakfullhet i skjønn forening. Så også med denne godbiten. Det er ikke verre enn at du steker kylling, har i strimler av soltørkede tomater, paprika og fløte - så er du i mål. God mandag!

Tirsdag: Røkt laks med sellerirotremulade

Denne er hakket mer raffinert, men ikke vanskeligere å lage. Her trenger du nemlig ikke noen varmekilde: Skjær sellerirot i fyrstikkstore biter og bland det inn i remuladen du lager med en stavmikser. Server det på en tallerken med røkelaks til. Om du vil kan du servere godt brød til (er du riktig heldig, har du bakt verdens beste brød).

Onsdag: Potetsuppe

Den berømte vichysoisse ble oppfunnet av franskmannen Louis Diat på Ritz Carlton i New York. Det er en enkel og elegant suppe som alle klarer å lage. Garantert.

Torsdag: Laks med pære og spinat

Denne fiskeretten har kommet i kjølvannet av en lang rekke spinatoppskrifter som har kommet fra min hånd den siste tiden. Dette er enkelt, hverdagslig, godt og utilsiktet sunt. Den dypgrønne spinaten vendes i smør og legges på dampende skiver av poteter. Så legger du på laks og skiver av pære...

Fredag: Empanadas

Empanadas gjør denne fredagen fin! "Pan" betyr brød på spansk, og emPANada er å pakke noe inn i brød. Og jeg jukser elegant ved å kjøpe ferdig paideig (enn av de svært få unntakene jeg tillater meg), men det kan nok gjøres med en god pizzadeig også. Resten handler om å steke løk, chili og kjøttdeig. Stikk ut ringer av deigen, legg på kjøttdeig, pakk inn og bak i ovnen. Herlig mat på en fredag!

Lørdag: Hamburger

Lørdag satser jeg på knallvær og, for min del, første store grilldag! Og grillsesongen starter jeg med klassiske hamburgere. Ikke noe fiksfakseri. Du finner en masse gode forslag til burgeren her, om du trenger det.

Søndag: Indisk karrigryte

Vi avslutter denne uka med herlig, duftende kryddergryte med indiske smaker. Og risen? Ja, den lager du på denne måten.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Melk.no

Pasta Italia

Til 2 porsjoner:

200 g penne

1 ss smør

2 stk kyllingfilet, i biter

1 fedd hvitløk, hakket

6 stk marinerte soltørkede tomat er, i strimler

0,5 stk grønn paprika, i strimler

2 dl mat fløte eller vanlig fløte

soyasaus

salt og pepper

timian

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Laks med pære og spinat

Du trenger ikke mer en 20 minutter på denne.

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

400 g spinat

2 stk pære

4 stk store poteter

4 ss smør

1 klype muskat

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Empanadas fra Mexico

De gode, varmende empanadasene fra Mexico liker alle.

Til 4 porsjoner:

2 stk ferdigkjøpte paideig er, nok til 12 empanadas

500 g kjøttdeig, eller kyllingkjøttdeig

1 stk rød chili

150 g ost, revet

2 ts koriander, malt

1 ts spisskum

1 stk tomatboks

1 ts sukker

1 fedd hvitløk

salt og pepper

rømme

koriander, frisk, hakket

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Indisk kyllingrett

Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

2 fedd hvitløk

2 cm ingefær, skrelt

2 ts karri

1 ts cayennepepper

2 ts kumin

1 bokser kokosmelk

1 kylling, i seks biter

3 stk tomatboks

100 g cashewnøtter

4 ss yoghurt naturell

4 ss koriander, fersk

4 ss smør, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Grillet hamburger

Dette er Christopher Sjuves oppskrift på en klassisk hamburger.

Til 1 porsjon:

400 g kjøttdeig

salt og pepper

sitronpepper

1 stk osteskive

1 stk tomat

2 stk salatblader

2 stk sylteagurk

1 ss rømme

0,5 ts sennep

sennep

ketchup

2 stk løkringer

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!