Det er mandag og nye smaksmuligheter ligger foran oss!

Hver uke kommer det et nytt forslag til ukemeny fra Klikk.no. Vi har samlet alle sammen her. Denne uka gjør vi aromabyks til Mexico, Italia, India og Frankrike. Intet mindre.

Mandag: Spagetti med pepper

Alle setter pris på en enkel start på matuka. Derfor legger jeg en av de enkleste pastarettene jeg vet om på mandag. Spagetti med pepper er litt kulere enn det høres ut som. Du får nemlig mye ut av pepperet, mye mer enn vanlig, med denne teknikken. Og så er det en god dose med parmesan for å få opp stemningen.

Det er ingen grønnsaker til denne retten. Jeg pleier å lage det franskmennene kaller crudité og italienerne elsker å gjøre, nemlig å servere noen rå grønnsaker på et fat ved siden av.

Tirsdag: Fiskesuppe

En varmende fiskesuppe trenger vi nå. Dette er en enkel variant hvor du koker en god buljong som du heller over rå fisk som er kuttet i små biter. Fisken blir altså kokt på den måten.

Om du har lyst og overskudd til å gjøre det litt morsommere, kan du prøve å lage et kult butterdeiglokk.

Onsdag: Kyllingboller

Noen eksotiske krydder er alltid velkommen i selskap med kyllingen. Har du litt spisskum, koriander og cashewnøtter i en tørr stekepanne vil du raskt kjenne noen livlige dufter på kjøkkenet. Bland dette med kyllingkjøttdeig og spe på med litt løk, chili, hvitløk og ingefær så begynner det å ligne på noe.

Servér gjerne kyllingbollene med litt god ris, eller en enkel potetmos og kanskje noen koke, grønne bønner.

Torsdag: Innbakt laks

Kjøp en laksefilet, del i to på tvers. Bland sammen sennep, hakket dill, eventuelt andre urter og sitronskall. Smør på den ene laksesiden, legg den andre på toppen, kjevle ut butterdeig, brett det rundt - og vips! - du har laget gourmetmat på ditt eget kjøkken midt i uka!

Lag for eksempel er super potetsalat til.

Fredag: Chili con carne

Mange har for lengst bestemt hva de skal spise på fredag. Det er merkelig hvordan Mexico har fått taket på gudskjelovkvelden. Taco er for mange like opplagt på fredager som ribbe er på julaften. Selv lager jeg er gjerne quesadilla eller empanadas, og denne fredagen foreslår jeg chili con carne. En super gryte som du kan justere akkurat slik du vil. Noen liker masse chili, andre er mer forsiktig.

HUSK: Legg andelårene i salt til dagen etter.

Lørdag: Andeconfit

Andelårene er nå klare for videre foredling. Jeg gjør dette allerede ved frokosttider; børster av saltet, legger lårene i en høy, ildfast form, har på fettet og setter det i ovnen på lav temperatur, åtti grader er perfekt.

De kan stå i fire og opp til åtte timer, så det er god slingringsmonn.

Til disse lårene kan man gjerne servere ostesufflé eller fondantpotet og en enkel salat.

Søndag: Indisk gryte

Avslutningen på denne uke er fenomenal. Kanskje har du spist ribbe (tilberedt etter alle kunstens regler), pinnekjøtt eller lutefisk denne helgen. Da er det herlig med et eksotisk hvileskjær. Denne indiske klassikeren får stadig blodet til å bruse og flere tilhengere hver eneste dag.

Biryani er for mange den retten man tenker på når man hører utrykket "indisk mat". Denne oppskriften og alle andre finner du nedenfor.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Kyllingboller

Kyllingbollene blir fulle av smak med disse krydderne.

Ingredienser:

0,5 kg kylling kjøtt, uten bein

0,5 stk løk

0,5 stk chili

1 cm ingefær

1 ts korianderpulver

1 ts gurkemeie

1 ts kumin pulver

4 ss cashewnøtter

salt

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Ingredienser:

2 stk andelår

0,5 kg salt

3 dl and efett, eller nok til at lårene dekkes

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!