Hver mandag får du en ny ukemeny her på siden. Du kan se alle våre tidligerere menyer her.

Denne uken har jeg laget en ukemeny som jeg synes ser morsom ut. Alle som gir seg i kast med denne får smake innbakt laks (med grønne hemmeligheter), indisk kylling, marrokansk gryte og verdens beste kjøttboller. Men, vi begynner med laks.

Mandag: Røkt laks med rosépepper

Vi begynner med noe lettvint. Og sjelden har så lite blitt gjort for å få så mye godt: Kok pasta, ha røkt laks og crème fraîche i en stekepanne og ha dette over pastaen. Dryss over litt rosépepper (rosépepper er rosa. De kan byttes med vanlig pepper) og noen snittede sukkererter.

Tirsdag: Gulrotsuppe

Denne lages etter alle-suppers-mor-prinsippet: Stek en løk, ha i væske og kok biter av grønnsaker. At den blir forvandlet til en knalloransje herlighet med litt crème fraîche og et dryss med gressløk hever stemningen betraktelig. Jeg liker å variere gulrotsuppen. Noen ganger har jeg i fenikkelfrø (kanskje det er favoritten...) og andre ganger bruker jeg ingefær eller appelsinskall.

Onsdag: Innbakt laks med blomkål og parmesan

Denne ser lekker ut og holder det den lover. Det første du gjør er å lage det som skal ligge mellom laksebitene. Bland sennep, dill, smør og en eller flere andre friske urter. Legg dette mellom to laksebiter og pakk dem inn i butterdeig (kjøpes gjerne ferdig) og stek i ovnen til den er gyllen og storslagen.

sJeg foreslår å servere en god siderett med blomkål og parmesan (oppskrift nedenfor). Men du kan også servere den makaløse salaten med mango som du finner her.

Torsdag: Kjøttboller

Disse kjøttbollene er beviset på internettets kraft. De ble oppdaget på Twitter (hvor alle kan følge med for tips og oppskrifter) og sporenstreks kom de inn i mitt kjøkken og ble en del av livet mitt.

Kjøttbollene lages med rosiner (jeg vet at ikke alle kicker på rosiner i kjøttboller, kanskje ingen, men ikke si noe før du har prøvd!), pinjekjerner og parmesan. De er så gode at jeg får en jevn strøm av lovprisninger på e-post og sms når noen har laget dem (Strengt tatt kan jeg ikke ta æren for kjøttbollene, på samme måte som verdens beste hjemmelagde brød heller ikke ble oppfunnet av meg. Bare oppdaget.)

Fredag: Kylling i form

Dersom du ikke har lyst til å bruke tid i kjøkkenet er denne perfekt for deg. Legg kyllingstykker, sitronskiver, oliven, chorizo, hvitløk, løk og paprika i en langpanne, ha på krydder og sett den i ovnen. Du bevhøver ikke bruke mer enn 5-10 minutter. Servér gjerne en deilig couscous til denne her, men det er ikke strengt tatt nødvendig.

Lørdag: Marokkansk gryte

En snartur til Middelhavet reiser vi for å finne smakene til denne gryta som kommer fra Marokko. Her finner du masse lammekjøtt som kokes helt, helt mørt og med krydder som anisfrø, cayennepepper, koriander og litt tørket frukt. I oppskriften står det at den skal koke 40-60 minutter. Det holder, men den har ikke vondt av å koke mye, mye lenger.

Søndag: Indisk kylling med ris og mango

Vi holder oss i det eksotiske hjørnet denne helgen med en svipptur til India. Dette er en veldig enkel indisk rett som serveres med ris (og mango, se oppskrift nedenfor), men du kan også gjøre mer ut av risen og lage denne heidundrande rispanna med masse godt krydder.

Med det ønsker jeg alle en riktig, velsmakende uke!

Tirsdag:

Erik Hannemann

Røkt laks med rosépepper og crème fraîche

Denne oppskriften er skapt for de aller travleste dagene. Du er ferdig med sausen før du er ferdig med pastaen. Alt du trenger er litt røyket laks, pasta og litt crème fraîche.

Til 2 porsjoner:

400 g pasta

200 g røkt laks

3 ss crème fraîche

1 ss rosépepper

8 stk sukkererter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Blomkål med parmesan

Blomkål blir ikke kjedelig med denne oppskriften.

Ingredienser:

blomkål

3 ss gressløk, hakket

50 g parmesan

1 ss kapers

0,5 stk sitron

1 fedd hvitløk

4 ss smør

olje til pensling

salt og pepper

3 skiver loff, eller brød

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Kim Holthe

Bakt kylling med chorizo, sitron og oliven

En nydelig ovnsrett proppfull av gode smaker.

Ingredienser:

1 stk kylling (à 1 kg) delt i 4 eller 8 biter

1 stk sitron i skiver

200 g sorte oliven, gjerne kalamataoliven

100 g chorizopølse

5 fedd hvitløk

1 stk rød paprika i store biter

8 stk sjalottløk

2,5 dl kylling kraft, evt litt hvitvin

2 ss smør

0,5 ss røkt paprika pulver

salt og kvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Indisk kylling

Så enkelt kan indisk mat være...

Ingredienser:

2 stk kyllinglår

2 stk løk

4 fedd hvitløk

olje til pensling

2 cm ingefær

1 ss kuminfrø (spisskummen)

1 ts gurkemeie

1 ts korianderpulver

1 ss karri

1 stk rød chili

4 dl vann

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Ris med mango

Risen blir mye kulere når du serverer den på denne måten.

Ingredienser:

2 dl basmatiris

1 stk rødløk

2 ss kokosmasse

1 stk mango

basilikum

lime, skallet i strimler fra en halv lime

olje til pensling

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!