En ny soluke ligger foran oss!

Og været skal skinne også på tallerkenen. Herved serveres en ny, gla'vær-meny!

Mandag: Aspargessuppe

Uka begynner lett med en enkelt aspargessuppe. Den lages simpelthen ved å steke løk og hvitløk, heller i vann og asparges, fløte og smaker til med kyllingkraft og kjører glatt med stavmikser.

Den blir kul når du serverer den med rømme og litt balsamicoeddk.

Tirsdag: Grillet laks med den beste potetsalaten

På tirsdag skal det grilles laks! Frykter du at den vil svi seg fast? Sjekk videoen med Bent Stiansen så slipper du det problemet for resten livet.

Laksen spiller egentlig bare bi-rollen som smakfull proteinforsørger i dette måltidet. For, på matbordscenen er det nemlig en gedigen potetsalat som breier seg og tar det meste av oppmerksomheten: Foruten poteter er den er full av godsaker som grønne bønner, olivenolje, pinjekjerner og gressløk. Blir det for mye? Du finner noen andre forslag her.

Onsdag: indisk grillkylling - og raita

Det er på tide å få litt fart i smakene på grillen! Og forslaget er å strimle kyllingbryst, kle dem i indisk krydderdrakt før de slippes på grillen som du har penslet med olje). Det som gjør dette måltidet ekstra morsomt er at du har laget raita. Raita er en indisk yoghurtsaus med agurk, mynte og litt krydder.

Torsdag: Couscous

Ukens andre eksotiske forslag er couscous. Det er det raskeste og lateste jeg vet om, og som samtidig kan gi et mettende måltid som alle blir fornøyd med.

Jeg pleier å gjøre det omtrent slik: Kok på vann, dobbelt så mye som couscous, ha i couscous og la det svelle, mens jeg venter på at vannet skal koke opp hakker jeg grønnsaker for harde livet; agurk, tomater, reddiker, sukkererter, paprika... Så blander jeg alt sammen, med olje og knust hvitløk. Dette er default couscous i det Sjuveske-kjøkkenet. Så kan det hende at jeg tar meg bryet med å steke litt løk, grille asparges, noen auberginer, kylling eller andre ting som krever varmebehandling for å ikke å ødelegge festen i couscousenbollen.

Oppskriften du finner nedenfor kan brukes som en guide, men slå deg løs med det du har!

Fredag: Banket kylling med ertepuré

Jeg tror det er to sommere siden jeg fikk dilla på den her. Kanskje har det like mye med prosessen som smaken å gjøre, det skal jeg ikke si sikkert, men det er like gøy å lage som å spise denne. Du tar fram kjøttbankeren din (har ikke? Bruk en vinflaske) og banker kyllingbrystet flatt. Slå deg løs! Legg på en god spekeskinke og et stykke cheddar eller annen ost. Brett sammen og bank igjen slik at det blir fast i formen. Du kan også sette i en tannpirker om det ikke henger sammen.

Jeg liker erter så godt at det gjerne kan være tilbehøret mitt til denne kyllingen. Har du lyst på noe med substansielt tør jeg foreslå en ratatouille.

Lørdag: Kylling på ølboks ruccolasalat

- Det er ikke ordentlig sommer før du har sett en kylling som er tredd ned på en ølboks, hørte jeg en gang på en campingplass. Han om det. Men god kylling blir det med den teknikken. Poenget er at kyllingen blir dampet fra innsiden mens den grilles. Man må også huske på å pensle den med jevne mellomrom. Og akkurat det er en fin syssel på en deilig lørdag.

Søndag: Blåskjell - med brød

Har du lyst til å lage blåskjell på grillen går det fint! (Se video). Ellers kan du bruke oppskriften nedenfor.

En av de fine tingene med blåskjellsuppe er å dyppe brød i den gode kraften. Har du ork, jeg tilgir alle som ikke har det, kan du sette denne deigen, som ikke krever at du knar, dagen i forveien. Da skal jeg love deg at det ikke blir så mye som en dråpe igjen i skålene...

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

2 dl kremfløte

1 ss kyllingkraft

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

vann

1 dl hvitvin

salt og pepper

2 ss balsamicoeddik

2 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Dette er Bent Stiansens fantastiske oppskrift på grillet laks. Enkelt og perfekt!

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

2 ts salt

0,5 ts malt, hvit pepper

0,5 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Indisk kylling på grillen

Dette grillspydet har masse, masse god smak.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

2 dl yoghurt

0,5 stk løk

1 ss ingefær

1 ts chilipulver, eller mindre om du ikke vil ha det for sterkt

1 ts kanel

1 ts kumin

1 ts kardemomme

2 stk nellikspiker

salt og pepper

2 ss sitronsaft

1 ts gurkemeie

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Raita

Lindrende og smaksrik indisk yoghurtsaus.

Ingredienser:

400 g Mat yoghurt, helst gresk eller tyrkisk e.l.

1 stk agurk

1 stk rødløk

1 potte mynte

1 ts spisskum menfrø, ristet og malt, ev 1/2 ts malt spisskummen

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Couscous med friske grønnsaker

Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.

Til 2 porsjoner:

2 stk sjalottløk

1 stk hvitløksfedd

4 dl vann

150 g aspargesbønner

2 dl couscous

5 stk cherrytomat

0,5 stk paprika

0,5 stk agurk

1 ts kumin

1 ts kanel

0,5 stk lime

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Banket kylling med cheddar og skinke

Dette er en genial måte å banke litt smak inn i kyllingen på.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

4 skiver cheddar

4 skiver parmaskinke, serranoskinke eller norske spekeskinker

sitronpepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Ertepuré

Ertepuré er den raskeste veien til godt tilbehør.

Ingredienser:

250 g erter, frosne

2 stk sjalottløk

1 stk selleristang

4 kvist mynte

salt og pepper

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Anne Elisabeth Næss

Ruccolasalat med honningmelon og chili

Sunnere salat enn den her skal du lete lenge etter. Chilien blir overraskende god med melon. Må prøves...

Ingredienser:

1 stk honningmelon

1 stk chili

1 pk ruccola

1 stk lime

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Kylling på ølboks

Med denne teknikken blir kyllingen mer saftig og fortere ferdig.

Ingredienser:

1 stk kylling

1 stk øl boks, helst 0,5 liter

1 dl olje

1 stk chili

2 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Blåskjell med hvitvin og estragon

Det finnes neppe noen raskere middag enn blåskjell.

Til 2 porsjoner:

400 g blåskjell, vaskede

2 stk sjalottløk

1 dl hvitvin

1 dl kremfløte

4 ss estragon, frisk, hakket

2 ss smør

0 salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!