Det er søndag kveld. Jeg har for lengst innsett at denne dagen ikke ble til den matdagen jeg hadde forestilt meg. Noen dager kommer ut av rytme - og før du vet ordet av det er klokka åtte og alt du har spist etter frokost er tre boller med brunost.

Det er ikke noe galt med boller, men det er ikke middag. Derfor begynte jeg å glede meg til en ny matuke. Og jeg bestemte meg allerede i går kveld at den skal begynne med spagetti carbonara!

Mandag: Spagetti carbonara

Som alltid begynner vi med noe enkelt: Pisk eggene sammen i en bolle som tåler varme (du kan også bruke en kjele). Stek bacon og vend inn i eggene. Ha den varme pastaen umiddelbart over eggene etter avsiling - og vend rundt. Servér med nyrevet parmesan.

Jeg pleier alltid å servere litt rå grønnsaker til den her. For eksempel reddiker, gulrøtter og fennikel.

Tirsdag: Fiskesuppe

Ting faller på plass om du serverer fiskesuppe på tirsdager. Den hører hjemme her.

Framgangsmåten er såre enkel. Skjær fisk (laks, torsk og gjerne flere typer) i biter eller skiver og legg dem i skåler. Så lager du en godt kraft av løk, grønnsaker, fiskebuljong og fløte som du til slutt heller over den rå fisken. Da blir den kokt.

Onsdag: Kosedag!

Couscous er kjappere enn pasta. Og så er det lettere å gi smak til det. Jeg pleier å bruke litt kyllingkraft og servere det med masse deilige grønnsaker. Godt og vidunderlig enkelt!

Torsdag: Torsk med nøtter

Den tradisjonelle torskesesongen nærmer seg slutten. Det heter at torsk bare skal spises i måneder med "R" - og de som kjenner kalenderen og uten problemer kan forutsi hva neste måned heter kan fort regne ut at mai ikke er en torskemåned.

Oppskriften er kun på fisken, så du trenger litt tilbehør. Jeg foreslår å lage en god brokkolirett, enten brokkoli med parmesan eller brokkoli med sitronaroma.

Fredag: Tikka masala

Bland sammen yoghurt, garam masala (krydderblanding du kan kjøpe ferdig), olje, knust hvitløk, tomat, kokosmelk og kylling - inn i ovnen. Vanskelig? Nei. Godt? Det kan du være trygg på.

Lørdag: Bacalao

Det er på høy tid å lage bacalao igjen! Lørdagen blir spesiell med en diger gryte bacalao. Og jeg skal jammen bake litt focaccia til også. For en fest!

Søndag: Klassisk søndagsmat

Jeg har ikke glemt forrige søndag (boller og brunost), så jeg lover meg selv bot og bedring: Nå blir det klassisk søndagsmat med ferskt kjøtt og suppe. Oppskriften er legendarisk og gammeldags. Dette er en av 50-60-talls oppskriftene som vi må sørge for å bevar for all framtid. En nasjonalskatt, intet mindre.

Prinsippet er enkelt: Kok kjøttet mørt, 1-2 timer, ha i grønnsakene og servér med en herlig sursøt løksaus (som er basert på vanlig hvit saus).

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Couscous med friske grønnsaker

Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.

Til 2 porsjoner:

2 stk sjalottløk

1 stk hvitløksfedd

4 dl vann

150 g aspargesbønner

2 dl couscous

5 stk cherrytomat

0,5 stk paprika

0,5 stk agurk

1 ts kumin

1 ts kanel

0,5 stk lime

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!