En ny uke! Den skiller seg ikke fra andre uker på et punkt: Vi må ha mat.

Og derfor har jeg liksågodt laget en ukemeny med oppskrifter til hver eneste dag. Da blir det litt lettere å planlegge - både innkjøp og matlaging.

Du kan se tidligere ukemenyer her.

Mandag: En god omelett

Først ut er en av de enkleste middagene man lager, nemlig en omelett. Denne varianten er med ost og skinke. Denne omeletten er fylt med ost, skinke og aspargesbønner. Suverent mat som lett kan lages til flere.

Tirsdag: Torsk i fløtesaus

Vi fortsetter med et one-pot-wonder som vi vanligvis kaller gryterett her på berget. Men, dette er ikke en gryte, men en pannerett hvor du lager en nydelig torskemiddag på et kvarter. Her ser du videoen.

Onsdag: Farsekaker

Dette er en av de tingene jeg husker best fra barndomsmiddagene. Farsekaker lages av farse (ingen overraskelser, her altså) som du kjøper ferdig i butikken. Ta en skje og et glass med kaldt vann. Dypp skjea i vannet, form en fin liten kake og stek den gyllen og sprø. Og så en herlig, gammeldags kålstuing...

Torsdag: Couscous

Fra noe vanlig i barndommen til noe som ikke var funnet opp ennå. Det vil si: Det hadde i alle fall ikke kommet til Norges butikker. Couscous har lange tradisjoner, særlig i Nord-Afrika. Og siden verden stadig åpner seg får alle nyte godt av de beste ideene fra alle kontinenter. Couscous er et godt eksempel: Superraskt, godt, lettvint og passer til det aller meste.

Denne couscousen er med rå grønnsaker. Jeg tror det er innenfor rekkevidde å lage dette på 10-12 minutter.

Fredag: Spanske smaker

Chorizo er den spaske pølsa som får veldig mye spansk mat til å smake, vel, spansk. Den er som regel krydret med røkt paprika og hvitløk. Nå lages den også i Norge. I denne retten låner den bort smaken til kyllling og serveres sammen med oliven og paprika.

Lørdag: Basilikumkylling

Denne kyllingen er helt super. Jeg fant den etter et lite dypdykk i vårt arkiv. Her blir kyllingen pakken inn i herlige sitron- og basilikumaromaer. Og så serveres den med en veldig høst-riktig eple- og potetrøsti.

Søndag: Bacalao

På tide med bacalao! Vi har fått låne Eyvind Hellstrøms supre oppskrift. Den skiller seg ganske mye fra den mange tenker på som tradisjonell, men forandring fryder!

Ha er super smaksuke!

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Rask omelett med ost og skinke

Denne omeletten passer både som middag og lunsj. Det skal ikke ta deg mer enn 10 minutter å lage den...

15 min

Til 1 porsjoner

100 g aspargesbønner

3 skiver skinke, røket

3 stk egg

50 g ost, revet

smør til steking

salt og pepper

Fremgangsmåte

Hakk bønnene grovt og kok dem i vann i ett minutt. Sil av. Pisk sammen eggene, ca 30 sekunder. Ha smør i stekepanna. Bruk middels varme (så er du sikker på at du ikke å svi den). Hakk skinken. Ha røren i stekepanna. Når den begynner å stivne, ha i bønnene, skinke og ost - alt på den ene halvdelen. Smak til med salt og pepper. Når omeletten er helt stiv, flipp den delen uten noe på over delen med bønner og skinke. Skli den over på en tallerken og server med loff og en salat om du vil.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med potet og fløtesaus

Denne retten er en "one pot wonder" - alt i ei gryte. Retten gir deg saus, fisk og grønnsaker i ett!

45 min

Til 2 porsjoner

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk gulrot

1,5 dl kremfløte

1 ss rødt pepper

0,5 stk rødløk

2 ss smør til steking

salt og pepper

Fremgangsmåte

Her ser du video på hvordan retten lages.

Skrell løken, gulroten og poteter. Skjær løk, gulrot, fennikel og poteter i skiver. Ha grønnsakene i en stekepanne med smør og stek i 3-4minutter. Hell på fløte og la det koke under lokk i ca 10 minutter eller til potetene er ferdige. Legg fisken på toppen og dryss på rødt pepper. Legg på lokk og la fisken dampe ferdig, ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Server.

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Farsekaker med kålstuing

Farsekaker er skreddersydd for hverdager med lite tid til matlaging og magre lommebøker. De serveres gjerne med tyttebærsyltetøy, kokte poteter og kålstuing.

45 min

400 g medisterdeig

0,5 stk kålhode

2 ss mel

2 ss smør

3 dl melk

0,5 ts muskat

smør til steking

tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

Ha smør i en stekepanne. Form farsekakene med en spiseskje (det er lettere når den er dyppet i kaldt vann). Stek dem på middels varme i 5-6 minutter på hver side. Skjær opp kålen. Kok den i 10-20 minutter i godt saltet vann og sil av. Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Ha i mel og la det putre i to minutter. Spe med litt og litt melk under kraftig omrøring. Smak til med muskat, salt og pepper. Ha i kålen og vend godt rundt. Server farsekakene med kålstuing, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Couscous med friske grønnsaker

Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.

20 min

Til 2 porsjoner

2 stk sjalottløk

1 stk hvitløksfedd

4 dl vann

150 g aspargesbønner

2 dl couscous

5 stk cherrytomat

0,5 stk paprika

0,5 stk agurk

1 ts kumin

1 ts kanel

0,5 stk lime

salt og pepper

olje til pensling

Fremgangsmåte

Finhakk løk og hvitløk. Fres i ca ett minutt i olje. Ha i vann og kok opp. Del opp bønnene i mindre biter og la de koke med i ett minutt. Skru av varmen og ha i couscousen. La det svelle ca 4 minutter. Ha det over i en bolle. Del opp paprika og agurk i mindre biter. Ha i paprika- og agurkbiter, kumin og kanel. Bland godt. Klem over limesaft, ha i litt ekstra olje og smak til med salt og pepper.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Bakt kylling med chorizo, sitron og oliven

En nydelig ovnsrett proppfull av gode smaker.

60 min

1 stk kylling (à 1 kg) delt i 4 eller 8 biter

1 stk sitron i skiver

200 g sorte oliven, gjerne kalamataoliven

100 g chorizopølse

5 fedd hvitløk

1 stk rød paprika i store biter

8 stk sjalottløk

2,5 dl kylling kraft, evt litt hvitvin

2 ss smør

0,5 ss røkt paprika pulver

salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200 °C. Legg kyllingstykker, sitronskiver, oliven, chorizo, hvitløk, løk og paprika i en langpanne. Pensle kyllingen med smør og hell på kyllingkraften og krydre med røkt paprikakrydder, salt og pepper. Stek i ca. en halv time til kyllingstykkene er gjennomstekt. Server kyllingformen med ris, salat eller couscous. Tips: Får du ikke tak i røkt paprikapulver kan du for eksempel pensle kyllingen med en barbequesaus med røksmak, og drysses vanlig paprikapulver over. 

Oppskriften er hentet fra: kylling.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Alf Börjesson

Basilikumkylling i sitronsaus

Basilikum er en nydelig urt som passer godt med kylling.

60 min

Til 3 porsjoner

1 stk fersk kylling

2 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 potte basilikum

1 stk sitron

3 stk eggeplomme

3 dl hvitvin

1,5 ss hvetemel

0,75 dl olivenolje

salt

pepper

Eplerøsti

6 stk poteter

1 stk stort eple

1 ts salt

1 krm pepper, svart

olje eller smør til steking

Fremgangsmåte

Del kyllingen og ha på salt. Varm olje i en gryte og legg i kyllingbitene når oljen er varm. Brun kyllingstykkene i oljen ca. 1 minutt. Skru ned på varmen og tilsett finhakket løk. Fres til løken er blank. Ta av noen basilikumblader til pynt og grovhakk resten. Tilsett presset hvitløk og halvparten av basilikumbladene. Rør om og fres alt enda et par minutter før 5/6 av hvitvinen tilsettes. Ta noen tak med pepperkvernen, legg på lokk og la alt syde på svak varme i 30 minutter. Press sitronen og visp saften sammen med eggeplommene. Rør melet jevnt ut i resten av vinen. Ta opp kyllingen og sil kraften over i en ny kjele. Kok opp og rør i melblandingen. Rør til sausen er jevn og glatt. Ta kjelen bort fra varmen og rør i eggeblandingen og resten av basilikumen. Eplerøsti: Skrell poteter og eple og riv dem grovt. Bland godt og tilsett salt og pepper. Stek små pletter i smør. Hell sausen over kyllingen, pynt med basilikumblader og server med lettkokt asparges og eplerøsti.

Oppskriften er hentet fra: kylling.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Hellstrøms bacalao

1440 min

Til 4 porsjoner

500 g klippfisk uten skinn og ben

2 stk paprika, gul

2 stk paprika, rød

2 stk gul løk

2 stk fennikel

8 fedd hvitløk

12 stk poteter

1,5 dl olivenolje

kajennepepper

1 potte basilikum, frisk

salt

pepper

200 g pillede reker (kan utelates)

Fremgangsmåte

Fisken må vannes ut minimum 2 døgn i forkant av tilberedningen. Det er en god idé å lage Bacalao dagen før den skal spises (Som fårikål blir denne retten bare bedre av å stå et døgn eller to før den spises.) 1. Skrell fenniklene og skjær i skiver. Rens løk og skjær i skiver. Fyll en kjele med kaldt vann, legg fennikelskivene i og kok opp. Slå av vannet. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Gi potetene samme behandling som fennikel. 2. Legg paprikaene under grillen i stekeovn og grill til skinnet er brent, slik at det lett kan skrelles av. La ovnsdøren være åpen. Legg den brente paprikaen i kaldt vann før du drar av skinnet. Fjern kjernene. Skjær deretter paprikaen i grove strimler. 3. Ha olivenolje i en jerngryte sammen med de knuste hvitløksfeddene og la koke svakt i oljen noen minutter. Tilsett deretter fennikel, løk og poteter, legg på lokk og la det hele "syde" i ca 20 minutter. Tilsett paprikaene og kok videre under lokk til alle elementene er "bløte", ca. 20 minutter. Del fisken i passende skiver og la den koke med i jerngryten i ytterligere 20 minutter. 4. Etter totalt en times koketid i lag på lag i jerngryte, blandes alt forsiktig sammen med en liten hullsleiv. Smak til med salt, kajennepepper og frisk basilikum. Bland reker inn i bacalaoen uten å koke dem. Server alt på brennende, varme tallerkener. Ha en ekstra stråle med gyllen olivenolje på bacalaoen ved servering.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):