En deilig, blank og (nesten) urørt uke ligger foran oss. Som et fjernt, snødekt fjell eller, tja, en vichysoisse (potetsuppe) som venter på at noen bryte overflaten og ta den første sjeen.

Rundt regna er det en uke siden forrige ukemeny. Jeg sier det først som sist: Dersom du blir sulten av all matpraten, men har flat lommebok finner du en ukemeny med middager til 350 kroner for en uke her.

Denne ukas meny er variert og morsom, tør jeg påstå. Noen retter er litt mer avanserte enn andre - og på veien fra til søndag kan du plukke opp et godt mattriks eller to...

Mandag

Og så til dagens! Først ut er nemlig en herlig linsesuppe. For dem som ikke har laget det før og kvier seg (kjenner følelsen...) så er det altså ikke noe som skiller linsekoking fra riskoking - i prinsippet. Noen linser bør riktignok bløtlegges i vann først, men det er stort sett ikke nødvendig. Denne enkle linsesuppa er klassisk og den røde fargen kamuflerer friske grønnsaker som selleristang, gulrot og hvitløk.

Tirsdag

Hold deg fast! Dekk bordet! Denne tirsdagen blir antakelig bedre enn forrige - for i dag skal kveita på bordet. Fisken bakes i ovnen og imens lager du tilbehøret som er smørstekte, finhakkede grønnsaker. Til fisken smaker det ypperlig med en herlig gulrotsalat.

Onsdag

Noen dager i uka er gjerne med hektiske enn andre (som for eksempel Rita påpekte på Facebook-siden). Dagens middag kan legges til den dagen det passer best for deg.

Det er praktisk og lettvint å lage en sandwich som er litt mer enn en kjip blings. Så derfor foreslår jeg å legge seg i selen dage før og lage en herlig landgang med kjøttboller og pesto. Synes du det også blir for mye kan du sjekke ut french toast eller toast i vaffeljern.

Torsdag

Kok sammen masse grønnsaker, for eksempel grønne bønner, nepe, gulrot og sukkererter. Visp sammen en saus på to ingredienser og stek litt laks. En variant av den oppskriften finner du nedenfor!

Fredag

Jeg stemmer for empanadas på gudskjelov-kvelden. Jeg snakker om små, deilige, sprø, krydrede godbiter som du setter i ovnen noen minutter før dere skal spise.

Lørdag

På biffdagen er det biff! Om det blir indrefilet eller entrecote (eller de itt rimeligere stykkene mørbrad og flatbiffen) blir opp til deg, men her kommer tipset: Lag deg litt deilig kryddersmør på forhånd - så blir det kulere og enklere å servere. Og så trenger du bare den nye fabelaktige potetsalaten så er du i havn.

Søndag

Når jeg tenker på hvor inderlig glad jeg hadde blitt om noen hadde invitert meg på en herlig coq au vin på søndag, så er det opplagt at det blir denne ukens avslutning. Servert med foccacia-brød til...

Ha en god uke!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (7800 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Til 2 porsjoner:

200 g linser, gjerne røde

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stk gulrot

10 cm stangselleri

1 bokser tomat

vann

20 cm chorizopølse

1 stk buljongterning

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kveite med godt tilbehør

Kveitemiddag? Her er alt du trenger for en skikkelig god kveitemiddag!

Ingredienser:

2 skiver kveite

salt og pepper

olivenolje

1 stk paprika

7 fedd hvitløk

2 ss persille, finhakket

1 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sandwich med kjøttboller og pesto

Et alternativ til matpakke. Og den kan brukes som hurtigmat de dagene du ikke rekker middag.

Ingredienser:

1 stk baguette

5 stk kjøttboller

3 ss pesto

1 stk tykk skive ost (gjerne jarlsberg)

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Til 1 porsjon:

1 bit laks

2 ss erter

1 ss hakket rødløk

0,5 stk nepe

1 ts laks

4 stk aspargesbønner

2 stk sukkererter

0,5 ss sennep

1 ts timian, frisk

2 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjuves kryddersmør

Originalen heter Beurre Maitre d'hotel og består av smør, persille og sitronsaft. Her er en annen variant.

Ingredienser:

150 g smør

1 ts timian, tørket

1 ts rosmarin, tørket

1 ts tørket estragon

1 ts hakket sitronskall

2 ss sitronsaft

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: