Hellstrøm rydder opp

Uforglemmelig dessert

Hellstrøm var på hjemmebane da han besøkte den franske restauranten Jans i Stavanger.

I HÆLENE PÅ HELLSTRØM: Denne uka besøker Eyvind Hellstrøm den franske restauranten Jans i Stavanger.

I HÆLENE PÅ HELLSTRØM: Denne uka besøker Eyvind Hellstrøm den franske restauranten Jans i Stavanger. Foto: Foto: Scanpix Manipulasjon. Lene Rian

Publisert Oppdatert

Restauranten har fått nye eiere og sliter med å få gjester. Folkene på Jans vil at at Hellstrøm skal gi dem det lille puffet de trenger for å folk til å strømme til restauranten.

Hellstrøm går løs på oppgaven med å forbedre maten. Fra kjøkkenet kommer komplekse retter med høy teknisk finesse, som Hellstrøm mener overdøver råvarenes smak. Norges førstegourmet lar seg imidlertid imponere over dessertene.

Hans største innvending er at maten har for mye sødmepreg og at rettene i menyen fremstilles med svulstige adjektiver og vanskelig språk. Grepene Hellstrøm tar, er større fokus på råvarene, som helst bør være regionale, og et mer tydelig smaksbilde.

Etter at Hellstrøm har gjort sitt på kjøkkenet, inviterer han Jan Ekornes, Stavangers hotellkonge Lauritz Hansen og verdensmester i kokkekunst Charles Tjessem på middag. Kjøkkenet er et eneste stort smil når de hører kommentarene "très bien", "formidable!", "extraordinaire!".

Les også: Tre gode oppskrifter med kjøttdeig

Vårt besøk på restauranten

Vårt besøk ble en rolig og ensom, men flott opplevelse. Vi besatte det eneste bordet i restauranten på en torsdag, når de andre restaurantene var fulle av forretningsbesøkende på jakt etter gode smaker og stemninger.

En beskjeden, høflig servitørlærling tok imot oss og geleidet oss pent og pyntelig gjennom hele måltidet.

Les også: La ovnen gjøre jobben!

Kamskjell og hummer bisque til forretter.

Kamskjellene var perfekt stekt, med kantareller og lardo, rett og slett en av de beste kamskjell rettene vi noen gang har smakt. Hummerbisquen var rikelig fylt opp med tre saftige sjøkrepshaler servert i skallet, herlig skummet og med fin balanse, en godt gjennomført rett.

Les også: En friskus til sjømat

Lam til hovedrett

Rogalammet vi fikk servert til hovedrett var deilig og fransk i stilen, med bønner som var sautert med comté-ost. Retten serveres med en fantastisk bearnaisesaus, og når lammefileten er perfekt stekt og pommes anna-potetene utført med fransk presisjon, blir dette en høydare.

Med lam som eneste rett definert som norsk/regionalt opphav, kunne nok stedsopprinnelse ha vært mer utfyllede på menyen. Kveita som sannsynligvis var fra Hjelmeland var også meget bra.

Les også: Klikk Mat har testet vin til lam og vilt.

Dessertene

De franske kokkene på Jans er også dyktige konditorer, og deres Grand Dessert var derfor et must. Med "Grand" så vi for oss mange ulike elementer som kjempet om oppmerksomheten på en overdådig tallerken, slik var det ikke. Desserten var ikke "grand" i antall enheter eller i størrelse, men grand på smak!

Når sjokolade- og vaniljeterten smaker som denne, gleder vi oss ikke til neste gang vi spiser dessert. For det må bli en skuffelse. Denne desserten fester seg i hukommelsen for evig og alltid.

Les også: Franske fristelser

Når servitøren kommer med regningen, kommer den unge franske soussjefen ut med små petite fours og spør hvordan maten har vært. Han kan med god ro være stolt over rettene og fortjener langt flere enn to gjester på en torsdag.

Servicen var upåklagelig. Alle har vært ferske i sine yrker engang, og med slike produkter som kjøkkenet på Jans nå presenterer, kan servitørlærlingen trygt rette seg opp i ryggen og fortelle de gode historiene om maten og vinen man får i glasset, uten å være redd for at gjestene går surmulende ut.

Og til slutt, ikke gå fra Jans uten dessert!

Les også: Stavanger er nyskapende og miljøvennlig. Les hvordan!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning