Det er brutalt og vakkert. Flyndra ligger på kjøkkbenken med skinnet på, men det varer ikke lenge. Fisken skal flåes. Om litt vil det grå skinnet flekkes av og avsløre sjøtungas vakre, hvite indre.

Kanskje er det nettopp denne fisken, denne retten, som gjør at jeg ofte tenker på å reise til Spania. Jeg har lært meg å spørre etter sjøtunge: - Tiene lenguado? Det er ikke alltid de har det, men det er heller ikke sjelden. Om det er varmt liker jeg å ha en liten, kald gazpacho først - og så en hel fisk, bare til meg.

Men, ikke så sjelden som i Oslo. På en vanlig dag tok det meg fire, fem telefoner til de grommeste fiskediskene i byen før jeg fant en. Én, altså. Og det er den du ser på bildet.

Teknikken kan brukes på alle småflyndrer

Sjansen er stor for at du får det til første gangen, men andre gangen, med for mye selvtillit, vil du kanskje slurve. Og da revner gjerne skinnet litt. Men, da har du lært.

bare løsne litt med kniven igjen - og fortsett som du begynte.

Når det gjelder denne teknikken (og oppskriften, se nedenfor) funker den også fint på andre småflyndrer, som rødspette, skrubbe og slettvar. Du kan strengt tatt også bruke fileter.

Dersom du ikke vil flå flyndra, kan du nøye deg med bake den hel, slik gjør du det. Om du baker eller steker, må du alltid ha godt tilbehør. Flyndrene har, etter min mening, fine og sarte smaker som fort forsvinner om tilbehøret er for kraftig.

Noen bakte reddiker (om du klarer å sjonglere litt med ovnen) er et bra alternativ. Eller så gjør en kul agurksalat, en potetsalat med dill og en hollandaise-saus også susen.

Slik lager du sole meuniere

Selve fisken er temmelig enkel å få til når den er flådd: Vend den i mel, rist av det overflødige melet, stek den på høy varme i olje i et par minutter før du baker den ferdig i ovnen.

Oppskrifen finner du nedenfor - lykke til!

Avstemning

Har du flådd ei flyndre før?

50% stemmer

Ja, det har jeg

50% stemmer

Nei, men jeg tror jeg skal klare det nå

Erik Hannemann

Sjøtunge

Smørflyndre (sjøtunge) på klassisk vis. Denne kalles sole a la meuniere i Frankrike.

Ingredienser:

1 stk sjøtunge, også kalt smørflyndre (eller annen småflyndre)

salt og pepper

3 ss hvetemel, og/eller litt brødkrum

olje/smør til steking

40 g smør

2 stk sitronbåter, eventuelt

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!