Oppskrifter til 17.mai-frokost:

Frokost å rope hurra for

På nasjonaldagen er det duket for årets festligste og lengste frokost, med boblevann og godt å bite i.

SPIS AKEVITT: Vi vi herved oppfordre til å spise akevitt.
SPIS AKEVITT: Vi vi herved oppfordre til å spise akevitt. Foto: Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley
Sist oppdatert
SALAT TIL SPEKEMAT: Kald aspargessalat med persille og basilikum.
SALAT TIL SPEKEMAT: Kald aspargessalat med persille og basilikum. Foto: Foto: Per Alfsen/matprat.no
Foto: Foto: melk.no

17. mai er ikke dagen for brødskive med brunost til frokost, selv om det nasjonale tilsnittet er aldri så stort. Det er derimot dagen for å slå på stortrommen. Disk opp med den lekreste frokost eller brunch til familie og venner!

Lette småretter på 17.mai-frokosten

Tidspunktet for frokosten kan variere - fra salutttider til etter toget. Sistnevnte er kanskje det beste, for det er viktig å ha god tid når det er god mat på bordet.

Selv om en 17.mai-frokost skiller seg fra vanlig frokost, er det best å styre unna store grillkoteletter og annen kraftkost - far skal helst være i form til å orke sekkeløpet senere. Lag heller småretter og salater som står i stil til lyse dager. Er dagen kald, kan du sørge for å servere en varmende suppe i tillegg.

Men husk: Det er viktig å ikke slite seg ut med å stå timesvis på kjøkkenet. Sats gjerne på enkle kaldretter, gjerne kan tilberedes og settes til kjøling dagen før.

Jordbær og bobler

Jordbær i kombinasjon med sprudlevann er for mange obligatorisk på 17-mai-frokosten. Et tips: Til jordbær bør du styre unna tørr musserende, her passer det best med en halvtørr eller søt.

Se test av musserende her

Se test av champagne her

Musserende er glimrende, ikke bare på grunn av festpreget. Det passer til mange forskjellige retter, og det setter ikke nevneverdig flekker på festtøyet. Kombinasjonen bunad og rødvin kan lett ende sørgelig.

Spre rettene utover et bord, gjerne utendørs om været står deg bi, og pynt med markblomster, bjørk og norske farger.

Her er noen oppskrifter - og du finner enda flere under. Dette skulle være mer enn nok til en hyggelig 17.mai-forkost!

Kald aspargessalat

Rekesmørbrødkake

Laksetartar

Spinat- og olivenpai

Salat med fenalår og blåmuggost

Rekeruller med pepperrotkrem

Aspargessuppe med spekeskinke og tomat

Minestrone al pesto

Focaccia

Les også:

Disse brødene får du ikke i butikken

Pavlova til 17.mai

GRØNT FYLL: Spinat- og olivenpai.
GRØNT FYLL: Spinat- og olivenpai. Foto: Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 2800!)

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også