Kald aspargessalat

SALAT TIL SPEKEMAT: Kald aspargessalat med persille og basilikum. © Foto: Per Alfsen/matprat.no

Det norske flagget

© Foto: melk.no

17. mai er ikke dagen for brødskive med brunost til frokost, selv om det nasjonale tilsnittet er aldri så stort. Det er derimot dagen for å slå på stortrommen. Disk opp med den lekreste frokost eller brunch til familie og venner!

Lette småretter på 17.mai-frokosten

Tidspunktet for frokosten kan variere - fra salutttider til etter toget. Sistnevnte er kanskje det beste, for det er viktig å ha god tid når det er god mat på bordet.

Selv om en 17.mai-frokost skiller seg fra vanlig frokost, er det best å styre unna store grillkoteletter og annen kraftkost - far skal helst være i form til å orke sekkeløpet senere. Lag heller småretter og salater som står i stil til lyse dager. Er dagen kald, kan du sørge for å servere en varmende suppe i tillegg.

Men husk: Det er viktig å ikke slite seg ut med å stå timesvis på kjøkkenet. Sats gjerne på enkle kaldretter, gjerne kan tilberedes og settes til kjøling dagen før.

Jordbær og bobler

Jordbær i kombinasjon med sprudlevann er for mange obligatorisk på 17-mai-frokosten. Et tips: Til jordbær bør du styre unna tørr musserende, her passer det best med en halvtørr eller søt.

Se test av musserende her

Se test av champagne her

Musserende er glimrende, ikke bare på grunn av festpreget. Det passer til mange forskjellige retter, og det setter ikke nevneverdig flekker på festtøyet. Kombinasjonen bunad og rødvin kan lett ende sørgelig.

Spre rettene utover et bord, gjerne utendørs om været står deg bi, og pynt med markblomster, bjørk og norske farger.

Her er noen oppskrifter - og du finner enda flere under. Dette skulle være mer enn nok til en hyggelig 17.mai-forkost!

Kald aspargessalat

Rekesmørbrødkake

Laksetartar

Spinat- og olivenpai

Salat med fenalår og blåmuggost

Rekeruller med pepperrotkrem

Aspargessuppe med spekeskinke og tomat

Minestrone al pesto

Focaccia

Les også:

Disse brødene får du ikke i butikken

Pavlova til 17.mai

Spinat- og olivenpai

GRØNT FYLL: Spinat- og olivenpai. © Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no

Erik Hannemann

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

Ingredienser:

600 g hvetemel

3 dl vann

3 ss olje

1 ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen

2 stilk rosmarin

2 ts tørrgjær

15 stk oliven, sorte

2 fedd hvitløk

10 stk soltørkede tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Ingredienser:

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Ingredienser:

1 stk agurk

5 ss hvitvins eddik (eller epleeddik etc)

1 ss sukker

vann

4 ss mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Ingredienser:

1 stk nykål

8 stk pølse

2 stk sjalottløk

100 g blåmuggost

1 stk eple

2 potte gressløk

2 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Ingredienser:

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Svinestek med sprø svor

Svinestek blir ekstra godt når det er sprø svor. Det får du med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

1,5 kg svin

1,5 ts salt

1 ts pepper

Saus:

2 ts dijonsennep

3 ss hvetemel

pepper

2 dl rødvin

salt

2 ss smør

5 dl stekesjy

Tilbehør:

4 stk eple

8 stk svisker

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Løk- og soppstuing

Dette tilbehøret passer til alt!

Ingredienser:

1 stk løk

5 stk champignon, i skiver

1 fedd hvitløk

2 dl kremfløte

salt og pepper

Eventuelt litt tørkede urter som basilikum, timian, oregano, rosmarin, merian etc

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Kyllinglår med smak av honning og rosmarin

Du kan bruke rå eller ferdig grillede kyllinglår i denne retten. Om de er rå må du beregne ca 10 minutter steketid først.

Til 4 porsjoner:

4 stk grillet kylling lår

1 stk løk

1 stk sitron i skiver

2 kvist rosmarin

Honningmarinade:

2 ss honning

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Ingredienser:

2 stk sild

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

10 fedd hvitløk

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Manglerud

Sennepssaus

Nydelig til røkt lammelår og lefse!

Til 4 porsjoner:

4 ss fin sennep

3 ss sennep, grov

1 ss majones

1 ss lettrømme

2 ts tørket dill

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Ingredienser:

500 g karbonadedeig (eller renskåret kjøtt som du kverner selv)

salt og pepper

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 ts potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen

Løkkompott

2 stk løk

1 ss sukker, gjerne brunt sukker

3 ss smør

2 ss rødvinseddik

3 ss rosiner

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Ingredienser:

1 stk agurk

5 ss hvitvins eddik (eller epleeddik etc)

1 ss sukker

vann

4 ss mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Rømmegrøt

Rømmegrøt til 17. mai eller en annen anledning. Her har du oppskriften som gjør rømmegrøten til en fest. Uansett.

Til 4 porsjoner:

5 dl seterrømme

2 dl hvetemel

5 dl helmelk

1 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!