Oppskrifter med aprikos

8 fristende ting å lage med aprikos

Du: Prøv denne med chevre og aprikos.

Publisert Oppdatert

Aprikos er en av fruktene man gleder seg til å spise om sommeren. Det er gode aprikosår hvor frukten er rødprikkete, søt, saftig og myk. Og det er år hvor aprikosene ikke er så gode, smaken skuffer litt og teksturen blir melen. I begge tilfeller er det likevel mange måter å få det beste ut av dem i sesongen. Her er mine favoritter.

Bland aprikos med annen sommerfrukt

Det som gror sammen smaker godt sammen. Og det skal være sikkert: aprikos smaker nydelig sammen med andre stenfrukter (fersken, nektaringer, kirsebær og plommer) og bær (blåbær, bringebær og rips). Du kan blande dem sammen i friske salater, men litt krydret sirup og en splash med matfløte som binder det sammen. Eller, du kan koke det lett sammen til en deilig kompott, som du kan serverer enten varm eller kald.

Lag aprikossyltetøy

I Paris får du kjøpt overmodne aprikoser med små skader til en billig penge. De egner seg utmerket til å lage syltetøy av. Det kommer du ikke til å angre på når du åpner et glass midt under den mørke vinteren. Særlig om du bruker noen av steinene - se oppskrift nedenfor (MERK: Aprikossteinene inneholder bittesmå mengder av blåsyre, slik som bitre mandler. Menneskekroppen har ikke noe problem med å takle dette i små doser, men dersom du spiser 30-50 slike mandler/steiner på kort tid kan det ta livet av en voksen person. Det er helt trygt å putte et par stykker i et glass med syltetøy, men husk denne advarselen.)

Grill aprikos!

Det er en artig og enkel grilldessert om du trer halve aprikos på et grillspyd, eller enda bedre: på en rosmarinkvist. Pensle med olje og legg det på grillen i ett minutt.

Lag en «cobbler» eller en smuldepai

Baker du aprikos i ovnen får du en unik blanding av søt og syrlig. Og de blir enda bedre om du lager et sprøtt lokk av noen slag. Cobbler er en tradisjonell, amerikansk dessert hvor du drysser et lag med sukker på en smørdeig og (uten å kjevle) legger du denne deigen i tilfeldig mønster, revet i biter med hendene bland frukten. Resultatet er en lang kjede av teksturer; på toppen får du mørke og sprø biter, og resten er som innsiden av en scone som blander seg med de saftene fra frukten på bunnen (se oppskrift nedenfor).

Lag aprikoskake

Det er ikke noe som er så tilfredsstillende som en saftig kakebunn som er toppet med en lag av myke aprikoser som er overdrysset med melis. Og det er kanskje den mest populære måten å bruke de solmodnede fruktene. Det er nydelig sammen med en kopp te eller kaffe på ettermiddagen. Men, spis det gjerne til frokost også (oppskrift nedenfor).

Server aprikos til kjøtt eller fisk

Den unike balansen mellom søthet og syrlighet gjør aprikos til et perfekt tilbehør til middagsmat også. En kjapp stuing passer utmerket til fisk og skalldyr (særlig hvit fisk og kamskjell). Skal du bruke det til kjøtt passer det best til kylling og svinekjøtt. Du kan også kjøre det til en saus i blenderen, bland inn litt urter og ørlite hvitløk.

Aprikos og ost

Vil du lage en superenkel og deilig forrett kan du legge chevre eller ricotta i halve aprikoser. Ha på litt salt og pepper, kanskje litt rosmarin, og dryss over pinjekjerner eller pistasjnøtter.

Bruk aprikos i salater

Skiver av aprikos setter farge og smak til hvilken som helst grønn salat. Prøv dem sammen med ruccolasalt, kapers, basilikum og ristede mandler. Og smak til med sitrusvinaigrette, ristet brød og lunsj er klar!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Clotilde Dusoulier

Aprikossyltetøy

Dette aprikossyltetøyet er veldig annerledes. Du får se om du tør å lage det.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.2 kg Aprikos

1 kg Sukker

Clotilde Dusoulier

Aprikoskake

Denne aprikoskaka kommer du til å elske. Ikke er den vrien å lage heller.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

225 g Hvetemel

1.5 ts Bakepulver

0.5 ts Salt

150 g Smør

100 g Sukker

1 stk Egg

1 ss Melk

500 g Aprikos

1 ss Creme fraiche

1 ss Sukker

1 stk Egg

Melis

Clotilde Dusoulier

Cobbler med aprikos og blåbær

Den enkle kaka blir ikke enklere enn denne her.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Aprikos

4 ss Brunt sukker

2 ts Tapioca

200 g Blåbær

150 g Mel

50 g Mandelmel

2 ss Sukker

2 ts Bakepulver

0.25 ts Salt

1 ss blomstervann

125 g Yoghurt naturell

70 g Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning