Oppskrift på sjokoladeiskrem

- Min beste sjokoladeiskrem

Clotilde Dusoulier lager genial iskrem. Her er oppskriften hennes.

Sist oppdatert
Clotildes første kokebok kom etter at hennes blogg ble superpopulær.
Clotildes første kokebok kom etter at hennes blogg ble superpopulær.
Dette er Clotildes andre bok: Edible adventures in Paris
Dette er Clotildes andre bok: Edible adventures in Paris

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Anslagsvis 62% av maten jeg lager begynner med at jeg ligger i senga.

Der ligger jeg og tenker på hvilke ingredienser jeg må bruke opp. Så får jeg ikke sove.

Tankene begynner å løpe løpsk mens jeg prøver å klekke ut den beste måten å bruke ingrediensen på.

Disse blinde runddansene pleier å kaste godt av seg. Noen ganger med fantastisk resultat. Denne iskremen er av det slaget.

Les også: Slik lager du mat av ugress

Fullt kjøleskap

Utfordringen: Kjøleskapet var overfylt av meieriprodukter. Særlig tenkte jeg på den halve boksen med crème fraîche som hadde stått åpen i tre, fire dager.

Den var jeg fast bestemt på å bruke før den kunne finne på å bli dårlig og få skjegg. Jeg hadde også en ekte gresk yoghurt der inne - og den vet jeg man lager nydelig glace au yaourt (yoghurtiskrem) av.

Og fordi jeg ikke hadde laget en kald sjokoladebasert godbit på en stund (ikke siden den mørke sjokoladesorbeten og nutelle-iskremen), bestemte jeg meg for å lage en frossen sjokoladeyoghurt. Så sovnet jeg.

Les også: Dette trenger du i kjøleskapet

Skyter fra hofta

Jeg hadde ikke noen grunnoppskrift å gå ut i fra, så jeg skøyt fra hofta:

Først smeltet jeg god, mørk sjokolade, blandet inn fløten, hadde i brunt sukker, litt kakaopulver, salt og vanilje og blandet inn yoghurten til blandingen så bra ut og smakte godt.

Så måtte den fryses (og røres!).

Den første smaken av min improviserte blanding, rett fra iskremmaskinen, fikk meg til å stoppe opp: Hadde den virkelig blitt så sjokkerende god?

Den andre smaksprøven ble testet og rapporten ble bekreftet av de offisielle myndighetene: Jeg hadde faktisk laget en sjokkerende god sjokolade- og yoghurtiskrem. Den ble så bra at jeg følte jeg måtte sende en melding på twitter.

Les også: Hvordan steke perfekt kyllingbryst

Jeg ble så gira!

Hvorfor ble jeg gira?

Dette er grunnen: Sjokoladesmaken er kraftig nok til å tilfredsstille enhver fanatisk kakaotilbeder, men den glatte og distinkte yoghurtsmaken gleder dem som foretrekker melkesjokolade. Det er en sjeldenhet.

Og i tillegg gir det brune sukkeret undertoner av malt og karamell. Og rosinen i pølsa er denne: Så fort du har frosset den inn i en lufttett beholder, forblir den myk og iskulevennlig så lenge beholdningen rekker.

Trikset når man lager iskrem eller sorbet uten oppskrift er å huske på at idet blandingen er frossen, vil smaksløkene oppfatte den som litt mindre søt og at den har litt mindre smaker.

Så når du smaker den i romtemperatur så prøv å lage noe som er litt søtere og har litt kraftigere smak en slik du vil at isen skal bli når den er ferdig.

Har du ikke en ismaskin (ennå)? Du kan bruke oppskriften en dag du har god tid og er hjemme mesteparten av dagen.

Lag blandingen tidlig på morgenen. Hell den i en beholder som tåler å fryses og sett den i fryseren. Ta beholderen ut av fryseren en time senere. Skrap de frosne sidene ned med en gaffel (isen fryser seg fra sidene og innover). Bland kraftig og sett den tilbake i fryseren. Gjør dette hver time til den er helt frossen. Isen er ferdig ved middagstider.

Her er oppskriften!

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også