Middag FOR én

Ti retter for én person

Vi gir deg ti forslag med oppskrifter.

MIDDAG FOR ÉN: Middag til én person bør være raskt, enkelt og godt.
MIDDAG FOR ÉN: Middag til én person bør være raskt, enkelt og godt.
Sist oppdatert

Middag til én - jo, det kan være mer en ei brødskive. Eller, det skal være mer enn en blings i klypa. En middag til én kan i alle fall være mye kulere.

Jeg kan begynne med å fortelle hva jeg spiser når jeg er alene. Da lager jeg meg en skikkelig aioli og i den vender jeg inn kokte poteter, sukkererter og en boks med tunfisk. Ikke lekkert. Men superdigg mat som egner seg best i eget selskap.

Se alle oppskriftene nederst i artikkelen.

Jeg kunne kanskje også finne på å kutte noen grønnsaker (gulrot, fennikel og bønner) i syltynne strimler - så går det fortere - og fisk i terninger som jeg heller kokende vann over med, tja, timian og smaker til med salt. Men, selv det kan være mye jobb når du lager mat til én.

Noen kriterier bør være på plass. En middag for én tenker jeg bør være rask, enkel og god. Og den behøver slett ikke være lekker og elegant.

Middag for én

Noe av det enkleste er å lage er en omelett (tips? sjekk her). Behersker man den teknikken kan du alltid smekke sammen et lite, hederlig måltid til én person. En omelett blir bare bedre med smeltet ost, skinke, spekeskinke og har ikke noe imot grønnsaker heller.

Nedenfor finner du finner du en absolutt enkleste formen for omelett - med ett egg. Du kan selvsagt doble, men det viktigste er først å få teknikken på plass.

En annen favoritt som er enda litt kulere er pasta med pepper: Kok pasta. Knus pepper og ha det i en stekepanne til det begynner å dufte godt. Ha litt av kokevannet i stekepannen og la det dampe før du har i smør. Sil av pastaen og ha pastaen også i stekepanna. Rør rundt og server med revet ost.

En annen pastavariant er den med hvitløk og chili. Kok pasta og stek finhakket hvitløk og chili på svak varme. Ha den kokte pastaen i stekepanne og rør inn finhakket persille. Vips! Middag til én er ferdig.

Får du dårlig samvittighet av at du ikke spiser grønnsaker så er enkleste vei utenom å spise noen rå. For eksempel biter av fennikel, sukkererter, tomater, gulrøtter, kålrot og så videre.

Middag til én - kule sandwicher

Pandorato er en kul, italiensk oppfinnelse. Det handler om å skjære seg en tykk loffskive og så skjære den nesten i to (slik at det blir en lomme). Fyll lommen med mozzarella og spekeskinke eller noen annet du liker. Visp sammen egg og melk, dypp brødskiven i det og stek det gyllent i smør i stekepannen.

I samme, kontinentale familie finner vi croque monsieur. Croque Monsiuer er altså to loffskiver som smøres med smør på en side og sennep på den andre. Så legger du skinke mellom de to sennepsidene, steker dette gyllent og legger ost på toppen som du gratinerer til slutt.

Enkle supper

En ertesuppe som tar 10-12 minutter å lage når du får dreisen, er fin å ha på repertoaret. Stek finhakket løk i en kjele, ha i en skvett hvitvin, fløte, frosne erter, kok opp og kjør det glatt med stavmikser. Denne suppa kan du godt servere som den er, men det er ingenting i veien for å ha i litt røkt fisk, noen kjøtt- eller kyllingrester eller annet.

Gulrotsuppa lages etter akkurat samme prinsipp. Den er enkel å variere med litt ingefær, appelsin, fennikelfrø eller timian.

Andre ideer

Om du lager rillettes (som riktignok tar over et døgn) så har du alltid middag til én heldig person - deg. Jo visst, det tar tid å lage, men når det først er gjort har du mange, enkle middager (eller lunsjer).

Rillettes er altså kjøtt som er saltet (over natten) og så kokt lenge før det rives opp og legges på glass. En hederlig enmannsmiddag består altså av toast (kanskje skrapet med hvitløk), påsmurt rikelig med rillettes og toppet med noen sure agurker.

En annen redning i samme gate er å lage et godt pålegg av peppermakrell (som du kjøper i fiskedisken). Mos den med rømme, majones og gressløk.

Skroll ned så finner du alle oppskriftene:

Erik Hannemann

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bokser Tunfisk

4 ss Aioli

5 stk Sukkererter

2 stk Poteter

Salt og pepper

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Ett-minutts-omelett

Dette er den kjappeste måten å lage en omelett.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Egg

2 skiver Ost

Salt

Olje/smør til steking

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

20 g Salt

1 l Vann

250 g Spagetti

10 stk Pepperkorn

4 ss Smør

2 ss Revet parmesan

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti med hvitløk og chili

Enkelt er best i dette tilfellet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 fedd Hvitløk

1 stk Chili

3 ss Olivenolje, extra virgin

2 kvast Bladpersille

250 g Spagetti

Christopher Sjuve

Pandorato

Pandorato er en kul italiensk sandwich du steker i panna. Prøv en da vel!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Mozzarella

1 stk Loff

2 stk Egg

1.5 dl Melk

Pepper, kvernet

8 skiver Spekeskinke

stk Sardin

Erik Hannemann

Croque monsieur

Dette er en av verdens mest populære sandwicher. Det finnes uttalige varianter, men dette er klassikeren. Noen liker å skjære bort skorpene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Loffskive

1 ts Sennep

2 ts Smør

2 skiver Kokt skinke

2 skiver Gruyère

Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 stk Hvitløk

0.5 dl Hvitvin

2 dl Kremfløte

150 g Erter

Crème fraîche

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Løk

400 g Gulrot

1 stk Buljongterning

2 ss Crème fraîche

Salt og pepper

Erik Hannemann

Rillettes med svinekjøtt

Rillettes er kanskje det beste pålegget du noensinne vil smake. Kjøttet må saltes over natten og det er litt arbeid å legge rillettes på glass, men du blir veldig blid med rilettes i kjøleskapet. Det er garantert!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 ss Salt

1 ss Sukker

2 stk Laurbærblad

4 ss Nellikspiker

1 ts Muskat

2 ss Pepperkorn

1.5 kg Svinekjøtt

500 g Svin

5 fedd Hvitløk

2.5 dl Hvitvin

Erik Hannemann

Peppermakrell som pålegg

Godt pålegg du lager selv på en, to tre.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Peppermakrell

3 ss Majones

2 ss Rømme

2 ss Gressløk

Timian

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2013, og sist oppdatert 30/08 2018.

Les også