epler

Epler som ligger i hagen. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Det er alltid like trist. Jeg så det igjen i helgen. Eplene lå strødd på bakken. Ikke bare i én hage. Men på plen etter plen ligger eplene og råtner. Det som skulle vært tilslørte bondepiker og eplekaker til glede og begeistring for gamle og unge er nå degradert til rå forlystelse for småkryp som engasjerer seg i forråtnelsesprosessen.

Jeg sitter med en følelse av at overfloden hagene øser av ikke verdsettes slik den fortjener.

For all del, jeg har forståelse for at man ikke forkaster sine spisevaner fullstendig og forsøker å leve på epler en måned. Bevares.

Og det er nettopp her jeg kommer på banen med kule ting du kan lage med epler.

Først og fremst - du kan legge epler på glass. Å hermetisere dem er en god idé. Da kan du plukke epler ut av glassene midtvinters og kose deg gløgg. Gløgg ja! hakk for eksempel noen hermetiserte epler og ha i gløggen sammen med mandler og rosiner.

Hva gjør jeg med epler? Eplemos

I vårt gode, rikholdige arkiv finnes det flere oppskrifter på eplemos - eller eplesyltetøy. Jeg har lagt det mest klassiske til i listen med oppskrifter nedenfor. Men, prøv deg også gjerne på en variant med revet ingefær.

Hva gjør jeg med epler? Bakst med epler

Vi åpner baksten med et klassisk hvetebrød, som minner mest om et gigantisk skolebrød. I oppskriften kan du velge mellom eplefyll eller vaniljefyll. Men du, det er lov med begge deler!

Det er også en artig oppskrift på horn med eplesyltetøy man kan prøve seg på. Og det kule er om du bruker ditt eget syltetøy, selvsagt.

Hva gjør jeg med epler? Kjøttmat med epler

Svin og epler er klassisk og godt. Du finner en skikkelig søndagsmiddag nedenfor svinesteika får følge av epler og svisker.

Men, har du tenkt å være litt råflott kan du kjøpe deg ei gås følge oppskriften på helstekt fugl med epler servert med rødkål og saus.

Hva gjør jeg med epler? Dessert med epler

Det mest opplagte å lage med epler er dessert. (Mer om eplekaker nedenfor).

De to første oppskriftene er på bakte epler.

Den andre lages på bålet. Fjerne kjernehuset og fyll det med sjokolade, sukker, rosiner og kanel. Pakk det inn i folie, ta det med på tur og bak det glørne på bålet!

Stekte epler, i smør, er også forbløffende digg. Legg dem på pannekaka, dryss over kanel og melis - og kanskje litt pisket krem? Da er du i mål.

En enkel oppskrift på epler i karamellsaus er også med. Og så kunne jeg ikke dy meg for å ta med den 70-tallsoppskriften epler i slåbrok. Beklager. Men det er altså epler som pakkes inn i butterdeig før de bakes - og så har du marsipan der hvor kjernehuset var.

Hva gjør jeg med epler? Eplekaker

Jeg tar med tre eplekaker, faktisk.

Den første, min favoritt, er tarte tatin. Men, det også verdt å ta med den tyste apfelstrudel. Vi runder av med en video hvor den supre kokken Michel Roux viser hvordan han lager eplekake - på ganske så klassisk manér. Får du ikke lyst på eplekake etter å ha sett den videoen, ja da får du aldri lyst på eplekake.

Kim Holthe

Hermetiserte epler og pærer

Slik hermetiserer du epler og pærer. Legg epler og pærer på glass!

Ingredienser:

400 g sukker

1 l vann

eple r eller pærer

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Eplemos

Dette er eplesyltetøy, på helt klassisk vis.

Til 4 porsjoner:

1 kg eple

1 dl vann

3 dl sukker (ca)

Høyde (px): Bredde (px):

Epler i slåbrok

Til 4 porsjoner:

4 stk eple, syrlig

100 g marsipanmasse

3 dl vann

1 dl sukker

1 mørdeig

egg til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Epler i karamellsaus

Til 4 porsjoner:

4 stk eple

4 dl vann

1 dl sukker

1 ts sitronsaft

Karamellsaus:

2 dl sukker

1 dl kokevannfra epler

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: TV2 @ God Morgen Norge

Ovnsbakte epler med vaniljesaus

Her er Wenche Andersens oppskrift på bakte epler med vaniljesaus. Sulten?

Til 4 porsjoner:

Eplene

4 stk eple

0,5 stk vann

4 ss honning

sitron, presset

3 ss rosiner

3 ss mandler

2 ts kanel

Vaniljesaus

4 dl helmelk

1 stk vaniljestang

3 stk eggeplomme

0,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Søtt hvetebrød med eple- eller vaniljefyll

Til 0 porsjon:

50 g smør

5 dl melk

1 beger kesam

2 stk egg(kan sløyfes)

100 g gjær(for søte deiger)

1,5 dl sukker

1 ts kardemomme

0,5 ts salt

17 dl hvetemel

Fyll 1

vaniljekrem

melisglasur

kokostil pynt

Fyll 2

4 stk eplei terninger

sukker

kanel

melistil dryss

Høyde (px): Bredde (px):

Eplehorn og rullebolle med epler

Ingredienser:

50 g gjær

4 dl melk

100 g kesam

75 g smør

1,5 dl sukker

0,5 ts salt

2 stk egg

1,2 kg hvetemel

Fyll:

2 dl lettkokteepler i biter eller eplemos

1 ts kardemomme

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker

Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.

Til 8 porsjoner:

1 ss olivenolje

800 g svinestek

havsalt

1 stk rødkål

2 stk eple

8 stk svisker

4 stk hvitløk skløfter (med skall)

hele korianderfrø

muskat

ingefær, malt

kanel

nellik

1 dl rødvin

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Epledessert med kanel og melis

Her får en skikkelig hverdagsdessert! Epler og pannekaker.

Ingredienser:

2 stk eple

2 stk pannekake

6 ss sukker

1 ts eplecidereddik

2 ss smør

4 ts crème fraîche

1 ts kanel

Høyde (px): Bredde (px):
Peder Songedal

Fylte epler

Eplene er fylt med sjokolade, rosiner, sukker og kanel. De stekes på bål og serveres med vaniljekesam. Om du ikke har vaniljekesam, kan du bruke vanlig kesam tilsatt litt vaniljesukker.

Til 2 porsjoner:

2 stk eple

50 g sjokolade

0,5 dl sukker

2 ts kanel, malt

0,5 dl rosiner

2 ss smør

2 dl vaniljekesam

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pannekaker med stekte epler

Dette er deilige pannekaker med stekte epler, kanel og melis...

Til 4 porsjoner:

3 dl hvetemel

3 stk egg

5 dl melk

smør til steking

3 stk eple

kanel

melis

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tarte tatin

Det er ikke uten grunn at denne eplekaka er verdensberømt. Det finnes bare en eplekake er som helt konge. Du har funnet den.

Ingredienser:

Bunnen

125 g smør

100 g sukker

1 stk egg

150 g hvetemel

1 ts salt

Fyllet

3 stk eple

2 stk pære

100 g smør

2,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Wien-Tourismus/Peter Koller

Apfelstrudel

Lekker østerrisk eplekake med tynn deig og fyll av rosiner, kanel, brun rom og selvsagt, epler!

Til 4 porsjoner:

Deig:

300 g hvetemel

1 stk egg

5,5 cl olje

12,5 cl vann

Fyll:

1 kg syrligeepler

60 g sukker

30 g mel

1 stk sitron, saften av den

40 g rosiner

110 g smør

2 cl brunromeller noen dråper romessens

0,5 ts kanel

melistil dryssing

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!