GLØGG:

Førjulsdrikk nummer én

Når det er isende kulde og mørkt ute, samles vi hjemme for å drikke gløgg sammen med gode venner.

Ekstra festlig gløgg får du ved å stikke nellikspiker inn i skiver av sitron eller appelsin. Sukkerrand på glassene lages ved å dyppe glassene i fruktsaft og deretter sukker før skjenking av gløggen.
Ekstra festlig gløgg får du ved å stikke nellikspiker inn i skiver av sitron eller appelsin. Sukkerrand på glassene lages ved å dyppe glassene i fruktsaft og deretter sukker før skjenking av gløggen. Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert

VINTERDRIKK MED LANG HISTORIE

Gløgg er den skandinaviske varianten av "mulled wine" eller "glühwein"; varm, krydret vin. Denne vinterdrikken har en lang historie, helt tilbake til tidlig middelalder, rundt 400 e.Kr. I middelalderen kalte man gjerne drikken for «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates (460 f.Kr. - 377 f.Kr.).

Hippocrates regnes ofte for å være legekunstens far, og når han lånte sitt navn til den varme vinen, var det fordi den ble sett på som spesielt sunn og helsebringende.

Midt i julestria er det herlig å sette seg ned og slappe av en gang iblant. Da passer det aldeles utmerket å kose seg med en kopp gløgg.

Både rødvin og hvitvin

Det finnes nærmest uendelig mange oppskrifter på gløgg, men det er en del "hovedregler".

Hovedingrediensen i hjemmelaget gløgg er vin. Både rød og hvit kan brukes.

Du trenger ingen dyr og flott vin for å lage gløgg, men det er heller ikke lurt å velge en "vond" vin, fordi varmingen av vinen vil fremheve stramme smaker. Velg gjerne en vin som er helt "okay" og som ikke utmerker seg i noen retning - husk at du kommer til å forandre smaken helt før den skal drikkes!

Søting, krydring og varming

Vinen skal søtes, krydres og varmes - og her kommer den viktigste regelen av dem alle: Vinen skal bare varmes, og ikke på noe tidspunkt kokes! Dersom gløggen begynner å koke, forringes smaken betydelig, så bruk lav varme og ta deg god tid. Når det gjelder krydringen av gløggen, kan det være lurt å tenke på hvilke krydder vi bruker i julebaksten. Ved siden av sukker - gjerne brunt - eller honning, kan du for eksempel prøve med litt kanel, kardemomme, ingefær, nellik, pepper, muskat, anis og gjerne litt appelsinskall.

Variasjon

Når det er ekstra kaldt ute kan det passe å sprite opp gløggen med en skvett madeira, rom, cognac eller vodka.

Om du har lyst til å prøve noe helt nytt, så slå til med glühmost, som er vanlig å servere på julemarkeder i Østerrike og Sør-Tyskland. Basis for glühmost er alkoholholdig eplemost uten kullsyre, som blir tilsatt krydder og honning. Mmm - kjempegodt!

Et fat med julebakst og annet knask hører også med til gløggen. Og appetitten på småkaker er som kjent mye større før jul enn i selve julen.

Ekstra god gløgg

Enkel julegløgg

Gløgg til å gi bort

Gyllen gløgg

Glühmost

Appelsingløgg (alkoholfri)

Solbærgløgg (alkholfri)

LES OGSÅ:

Årets juleviner

Årets beaujolais er her

Årets julemarkeder

TV 2 © God morgen Norge

Ekstra god gløgg

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fl Rødvin

100 g Honning

2 stk Kanelstang

3 stk Kardemomme

2 ss Ingefær

8 stk Nellikspiker

1 stk Appelsin

1 ss Blåbær

Muskat, revet

Pepper, sort og nykvernet

2 dl Vann

2 dl Akevitt

2 dl Madeira

Rosiner

Mandler

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2008, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også