Ville du spist dette?, spør jeg meg selv og ser på den triste brødskiva.

Jeg kvier meg for å svare.

Det er ikke det at maten må være fancy. Slett ikke. Men noe bør det være å glede seg til. Noe.

Morsom og fristende matpakke?

Hvorfor er det så vanskelig å lage matpakka morsom og fristende?

Jeg tror det kan være fordi mange barn er så gørr kjedelige i matveien. Ting som du ville laget til deg selv (litt gåseleverpostei, pata negra, croissant, macadamianøtter, litt Vahlrona...) funker ikke i barnehagen.

Og ja visst, jeg kunne stått opp en halvtime tidligere og laget noe. For eksempel en omelett, eller fajitas med kremost og røkelaks, men det funker ikke for meg.

Men, jeg kan, om jeg tar meg sammen, lage noe som kan fryses ned. Da snakker vi om noe overkommelig. (Mer om det nedenfor).

Ofte blir det med tanken. Min greie har så langt blitt: Så lenge det ikke bare er brødskiver er det OK.

Love bedre matpakke?

Jeg er ikke sikker på om jeg kan holde et løfte om kulere matpakke. Derfor holder jeg meg i første omgang til de enkleste tingene som gjør matpakke bedre.

Men, helt nederst tar jeg med de tingene som kan lages, fryses og tas opp kvelden i forveien.

Grønnsaker i matpakka

Ja, en gulrot kan gjøre susen. Men, løsningen kan også være noe annet. Fennikel funker i mitt tilfelle, for eksempel. Og det var ikke opplagt. Noen liker brokkoli og andre liker kålrot. Her må man bare prøve seg fram.

Her er en liste:

  • gulrot
  • sukkererter
  • paprika
  • agurk
  • selleri
  • brokkoli
  • oliven

Frukt i matpakka

Det generelle tipser er å ikke "sende med et eple". Ikke fordi det er noe galt med et eple, men "all forskning viser" at frukt som er kuttet opp også spises opp. Poenget er at det er lettere å ta en liten bit enn å sette i gang med et helt eple. Noen typer oppskåret frukt (eple, bananer etc) blir fort brune. Pakk det godt inn i plast om du deler det opp.

Her er en liste over enkle ting å pakke med:

  • epler
  • pærer
  • fersken
  • kiwi
  • druer
  • bananer
  • melon
  • appelsiner

Her tar jeg sjansen på å ta med et tips til, selv om jeg ikke har prøvd det ut selv. Hakk frukt som ikke har så mye mot å la seg fryse. Bland frukten og ha dem i små bokser som du fryser inn. Om du legger med en boks i matboksen skal den være passe tint akkurat til lunsj (eventuelt kan man legge dem i kjøleskapet kvelden i forveien).

Tørket frukt og bær i matpakka

Det er enklere å håndtere tørket frukt og bær enn ferske varer. I alle fall er det kjekt å ha som back up til de dagene du har gått tom for eller glemt fersk frukt.

  • Rosiner
  • Blåbær
  • Fersken
  • Mango

Liten boks med bær

Det aller enkleste, men også blant de mest populære er å legge med en liten boks med bær.

  • Blåbær
  • Rips
  • Bjørnebær
  • Solbær

Yoghurt

En av de beste ideene jeg har kommet på er å hakke frukt og grønnsaker som jeg blander med yoghurt (dyrt med yoghurt? Slik lager du yoghurten selv).

Ha i biter med fersken, eple eller hva som helst - og så kan du for eksempel lure med knøttsmå biter fennikel, sukkererter eller annet. Liker barnet nøtter eller musli er det også lov å ha med (med send det med separat, så blir ikke alt bløtt).

Og du kan, om du vil være flink, og lage granola som du knuser for å ha på toppen (oppskrift nedenfor).

Smoothie

Send med en smoothie på flaske! Eller en liten "shot" om du har bitte små flasker du kan legge i matpakka. (Se oppskrift nedenfor).

Lomper

Å rulle gode ting i en lompe gir matpakka et løft. Det ser litt ut som sushi, men du kan bruke helt konvensjonelle pålegg som smøreost, skinke eller annet. Rull dem opp og del dem i tre og sett dem på høykant.

Wrap er en avart av lompe som heller ikke er å forakte.

Ting du lager i forveien: Vafler, horn og muffins

En av de kuleste tinga å lage er grove vafler. Det er populær matpakkemat. Bare pass på at de ikke går lei.

Bakte og fylte horn må også bli superpopulært (oppskrift nedenfor).

En stor vinner er muffins, selvsagt. Her er det fristende å gjøre dem søte, men kostholdseksperten i deg vet sikkert bedre. Nedenfor har jeg en oppskrift på muffins med ost - uten sukker.

Til slutt: Vaffeltrikset, ja det funker fortsatt. Det er det trikset hvor du tar skinke og ost mellom to brødskiver og steker det i vaffeljernet.

Og med det håper jeg matpakkene blir litt bedre.

Tusen takk for alle de fine tipsene på Facebook-siden!

Muffins med tre oster

Til 0 porsjon:

200 g smøreost

2 stk egg

3 dl melk

200 g hvetemel

1,5 ts bakepulver

50 g smuldretblåmuggost

50 g parmesan, nyrevet

25 g revetparmesantil å drysse over

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!