Ta det rolig.

Det er et godt tips.

Og selv om det slettes ikke alltid er sånn, så er det beste i verden å ha god tid på kjøkkenet.

Faktisk er det så mange som liker tanken på sakte mat, slow food, at 100.000 mennesker i over 150 land nå er medlem av Slow Food. Slow Food Norge har egen side.

Filosofien bak Slow Food er ikke bare å bruke god tid på kjøkkenet. Det begynte i 1986 da Mc Donalds skulle etablere seg i Roma, rett ved de Spanske trappene. Carlo Petrini var en sentral skikkelse i denne protesten som ga støtet til oppstarten av organisasjonen.

Slow Food var en reaksjon mot globaliseringen av maten og matfatet. Maten man spiser i Norge eller Hellas er uttrykk for en unik kultur som har utviklet seg, og globaliseringen (at maten blir likere verden over) er med på å forflate livet.

Å promotere lokale smaker og spesialiteter, lokale bønder og andre som tar mat på alvor er en viktig del av arbeidet.

Oppskrifter som tar lang tid

Spør du noen i bevegelsen hva de spiser er ikke nødvendigvis svaret mat som tar lang tid å lage. Navnet Slow Food er en protest mot Fast Food og alt som fører med en matkultur som fremmer rask, industriell og plastpakket monoton mat.

Likevel har navnet inspirert meg til å samle noen oppskrifter som tar skikkelig lang tid å lage. Det er ikke dermed sagt at det er så mye arbeid involvert. Poenget er å la tiden jobbe for deg - og ikke la deg bli en slave av tiden selv.

Derfor finner du her en kort presentasjon av oppskrifter på brød, annen bakst, kjøttretter og noen andre spesialiteter som tar lang tid å lage.

Kos deg.

Brød: Surdeig, knekkebrød eller verdens beste brød?

Heldigvis er det mange som har oppdaget verdens brød og hvordan det bakes. Saken er at dette brødet er lettere å bake enn vanlig brød, ettersom du ikke skal kna det. Men, du må ha et døgn (mer eller mindre) på deg.

Hakket kulere er faktisk å lage seg en egen surdeig. Har du en slik i gang kan du gå i gang med det mange mennesker elsker å holde på med, nemlig baking av surdeigsbrød. En ting er at smaken er mer interessant, men om du behøver andre grunner til å spise surdeig - så sjekk her (ekstern, engelskspråklig lenke).

Du kan også lage knekkebrød av surdeig.

Baking: Det beste franske bakverket?

Franskmennene kan dette med baking bedre enn noen andre. Nasjonen som står bak den fantastiske eplekaka tarte tatin har også tilført canelés til den gastronomiske stjernehimmelen. Caneles oppsto i Bordeaux. Ettersom det gikk med en voldsom mengde eggehviter for å gjøre vinen klar og ren, ble det naturlig nok et veritabelt overskudd på eggeplommer. Og de ble brukt blant annet til caneles.

I dag finnes det like mange oppskrifter med eggehviter som uten. Og det spiller ikke særlig stor rolle for smaken. I oppskriften du finner nedenfor er det 3 egg eller 5 eggeplommer. Det kule med den her er at du lar røra stå over natten, eller helt opp til tre dager i kjøleskapet. Så steker du den i ovnen.

Kjøtt: Kokte svineknoker og italienske spesialiteter

Hørte jeg oksehalesuppe? Ja, de trenger å koke lenge. Bare så synd det er litt vrient å få tak i noen ganger.

Nedenfor har derfor lagt ved en oppskrift jeg fant dypt nede i arkivet på svineknoke med gule erter. Ertene legger du i bløt over natten. Og svineknoken skal i denne oppskriften kokes i tre timer (til sammen). Og det er fabelaktig godt.

Det artigste med kjøtt som blir godt av lang koketid er at det også er billig. Altså: Det billigste er det beste. Så, finn det billigste oksekjøttet og bruk oppskriften du finner nedenfor. Som regel er to timer ok, men det gjør ikke noe å doble koketiden.

Annet: Ingefærøl, coq au vin og erter

Vi tar med noe helt annet også. Nemlig ingefærøl. Det er hakket enklere enn å brygge skikkelig øl, selvsagt. Det du gjør er å ha sukker, ørlite gjær, revet ingefær, litt sitron og vann i en tom 1,5 liters brusflaske (plast). Ja, så er du i gang.

Du kan også kose deg med en langkokt coq au vin - altså kylling kokt i vin (opprinnelig hane, men det du er gal om klarer å få tak i det før morgengry).

Og så vil jeg slå et slag for kikerter. Du får dem i hermetisk form, både bokser og små pappkartonger. Men, det aller beste er å kjøpe tørre og legge dem i bløtt. Oppskriften på indiske kikerter er bare en av mange oppskrifter medkikerter som blir bedre med erter du bløtlegger selv. Jo, det tar tid. Men, som alltid blir det bedre på den måten.

Tre forslag til for deg med god tid

Avslutningsvis tar vi med en gravlaks, som du ikke bruker mer en et minutts tid på å gjøre i stand, så gjør kjøleskapet resten av jobben.

Bacalao fortjener også en plass på denne listen. Akkurat som med erter gjelder det bare å legge fisken i vann natten over.

Og så er det paella da. Det tar ikke så lang tid som et døgn, men du må ha litt tid på kjøkkenet. Og der er det godt å være.

Clotilde Dusoulier

Canelés

Dette er en nydelig og nøyaktig oppskrift på et deilig, fransk bakverk. Oppskriften gir 20 stykker.

Ingredienser:

0,5 l melk

30 g smør i terninger

1 stk vaniljestang

100 g mel

180 g sukker

5 stk eggeplommer

80 ml rom

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Det beste brødet du kan bake

Dette brødet er garantert det beste du har bakt. Og du slipper å kna!

Ingredienser:

300 g hvetemel

125 g speltmel

3,5 dl vann

2 ts salt

0,5 ts gjær

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Rugbrød med surdeig

Rugbrødet blir ekstra godt når du bruker surdeig i det!

Til 2 porsjoner:

75 g surdeig

200 g rug, fint sammalt

1,5 dl vann, romtemperert

Dag 2 - morgenen etter

200 g rug, fint sammalt

400 g hvetemel

4,5 dl vann, romtemperert

15 g salt

Høyde (px): Bredde (px):

Røkt svineknoke servert med gul ertestuing og grønnkålsaus

Et raust og traust måltid for deg som er ordentlig sulten.

Til 4 porsjoner:

1 stk røkt svineknoke

1 stk løk

4 stk nellikspiker

4 stk pepperkorn

2 stk laurbærblad

1 ss timian, tørket

3 stk gulrot

4 skiver sellerirot

1 stk purre

Gul ertestuing:

2,5 dl tørre gule erter (må bløtlegges 1 døgn)

1 stk poteter

0,5 stk løk

1 fedd hvitløk

2 ss smør

Grønnkålsaus

2 ss smør

3 ss hvetemel

5 dl melk og kraft fra knoken

4 bl grønnkål

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Langkokt oksekjøtt i tomatsaus

Dette går ikke fort, men betalingen er tilsvarende god. Det er ikke mye som er bedre enn langkokt oksekjøtt.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt av høyrytt (eller annet rimelig kjøtt)

2 stk tomatboks

1 dl vann

1 stk løk

1 ts anis, malt

2 ts oregano

1 ts sukker

1 stk hel hvitløk, delt i to på tvers

salt og pepper

muskat, revet

Gremolata

sitronskall

1 stk hvitløksfedd

2 ss finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):

Coq au vin med hvitvin

Til 8 porsjoner:

16 stk kyllinglår

300 g sideflesk

4 ts salt

1 ts hvit pepper

hønse buljong (terning + vann) til det dekker

3 stk løk i båter

500 g champignon

3 ss smør

3 ss hvetemel

litt frisk timian til pynt

Marinade

7 dl hvitvin

4 fedd knust hvitløk

2 stk laurbærblad

1 ss frisk timian (eller 2x så mange ts tørket)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ingefærøl

Det er morsomt å lage ingefærøl. Men, pass på så ikke flasken sprekker!

Ingredienser:

1,5 dl sukker

1,5 ss ingefær, revet

0,25 ts tørrgjær (en knivsodd)

1 stk sitron

vann (nok til å fylle flaska nesten opp)

Høyde (px): Bredde (px):

Chana pindi - indiskkrydrede kikerter

Til 4 porsjoner:

200 g kikerter

1 l vann

1 stk kardemomme, hel

3 cm kanelstang

4 stk nellikspiker

4 stk pepperkorn

3 ss solsikkeolje

1 stk laurbærblad

1,5 ts salt

1 ts ristet og malt spisskum (jeera)

1 ts koriander, malt

1 ts garam masala

2,5 ss sitronsaft + kraft hvis ønskelig

2,5 ss ghee (klarnet smør)

1,5 ts granateple frø, ristet og malt

malt chili etter smak, hvis ønskelig

2 ss finsnittet fersk koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Ingredienser:

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!