Er du glad i å bake med gjærdeig? Har du prøvd deg på å lage din egen surdeig noen gang? Nå har du muligheten!

Surdeigsbaking er den eldste måten å bake brød på. Så lenge som tradisjonen med å bake hevede brød har eksistert, har surdeig blitt brukt. Nå kan du enkelt og greit lage din egen surdeig!

Det tar noen dager å lage surdeigen, eller surdeigsstarteren, som jeg kaller den, men når du først har lagd én, kan du oppbevare den i kjøleskapet og ha den i uendelige tider. Følg bare oppskriften under.

Når du først har en etablert surdeigsstarter, kan du bruke den i all slags bakst. Du kan bake knasende fine surdeigsbrød, du kan bake grove rugbrød eller du kan bake knekkebrød. Ha bare tålmodighet og prøv igjen om ikke resultatet blir helt perfekt første gang du prøver.

No knead

En annen fantastisk enkel måte å bake brød og rundstykker på, er å bruke "no knead"-metoden. Altså at du ikke elter sammen deigen i det hele tatt. Du bare rører sammen en forholdsvis løs deig med lite gjær i kvelden før du baker den ut til det beste brødet du kan bake eller supergode ciabatta dagen etterpå.

5 dager

Det tar 5 dager fra du starter med surdeigsstarteren til den er klar for baking. Det er ikke mye jobbe som kreves hevr dag. Bare 2 minutter med røring og tilsetting av mer mel og vann. Så da er det vel bare å sette igang!

God bakst!

Marit Røttingsnes Westlie

Lag din egen surdeig

Det tar noen dager å lage sin egen surdeig, men når du først har lagd én, har du den så lenge som du ønsker.

Til 1 porsjon:

20 g honning

1,5 dl vann, 37 grader

200 g hvetemel

Steg 2 - dag 3

300 g hvetemel

1,5 dl vann, 37 grader

Steg 3 - dag 4

400 g hvetemel

2 dl vann, 37 grader

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Knasende surdeigsbrød

Når du først får lagd deg en surdeigsstarter, kommer du til å bli hekta!

Til 2 porsjoner:

75 g surdeig

200 g hvetemel

1,5 dl vann, romtemperert

Fortsettelse dag 2

600 g hvetemel

4,5 dl vann, romtemperert

15 g salt

1 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!