Clotilde skriver med ujevne mellomrom for oss på Klikk. Hun er en fransk blogger som bor og jobber i Paris. Denne gangen handler det om kikerter.

Hva er kikerter?

Kikerter er en belgfrukt som er grenseløst populær rundt hele Middelhavet. Den billige erten er en verdifull proteinkilde for veldig mange, særlig vegetarianere.

Tørkede eller kikerter på boks?

Selv om kikerter er lett å få tak i på boks (eller i pakning), er det mye rimeligere å bruke tørkede kikerter. La dem ligge i vann over natten med litt hvitløk og rosmarin. Du kan bruke kikerter al dente i en salat, kok dem myke om du skal bruke dem i supper eller hummus. Spar på kokevannet og bruk den som en kraft.

Du kan også tilberede kikerter i en trykkoker for å redusere koketiden. Når du først er i gang, så kok store porsjoner så kan du fryse ned det du ikke bruker.

Hva gjør man med kikerter?

Tørkede kikerter vanner man ut over natten og kjører glatte med en stavmikser. Da lager du enkelt en falafel (enten stekt eller bakt) og server i pitabrød med finhakkede, rå grønnsaker og litt tahini (sesamfrøpaste).

Du kan bruke kokte kikerter til å lage salater, vegetarretter og supper. Eller: Ha på godt med salt og pepper og bak dem i ovnen med yndlingskrydderne dine så får du en herlig, sprø snack.

Kokte kikerter kan også kjøres i blender sammen med sitronsaft, hvitløk, olivenolje, tahini, eventuelt litt persille - og da får du en super hummus, den populære dippen fra Midtøsten. Oppskrift nedenfor!

Hva mer kan man lage med kikerter?

Det lages også et fint, gult mel av kikerter. Det brukes mye i det indiske kjøkkenet og fåes kjøpt i noen butikker med godt utvalg. Melet brukes til å lages panis (friterte kikerter) som selges på stranda i Marseilles og socca (små kikertkaker) som lages i vedfyrte ovner og serveres som fingermat i Nice.

Det må anbefales på det sterkeste å sjekke videoen med pakoraoppskriften som bruker mel laget av kikerter.

Og enda enklere, du kan lage glutenfrie pannekaker som du spiser med yoghurt, friske urter, grønnsaksrester og hakkede nøtter.

Nedenfor har vi også samlet et lite knippe oppskrifter med kikerter.

Her finner du oppskriften til Clotilde!

Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Ingredienser:

1 bokser kikerter

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

salt og pepper

1 ts spisskum

sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Chana pindi - indiskkrydrede kikerter

Til 4 porsjoner:

200 g kikerter

1 l vann

1 stk kardemomme, hel

3 cm kanelstang

4 stk nellikspiker

4 stk pepperkorn

3 ss solsikkeolje

1 stk laurbærblad

1,5 ts salt

1 ts ristet og malt spisskum (jeera)

1 ts koriander, malt

1 ts garam masala

2,5 ss sitronsaft + kraft hvis ønskelig

2,5 ss ghee (klarnet smør)

1,5 ts granateple frø, ristet og malt

malt chili etter smak, hvis ønskelig

2 ss finsnittet fersk koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!