Eggs florentine, hørt om det?

Det begynte med spinaten. Sakte, men sikkert har jeg begynt å like det. Godt hjulpet av denne kjappe italienske hverdagsoppskriften med kylling, mozzarella - og spinat.

Jeg måtte bli voksen før jeg spiste det. Og godt etablert før jeg kjøpte det av egen, fri vilje. Det begynte med de frosne variantene, og her ligger kanskje forklaringen. Å fryse mat gjør sjelden underverker for smaken. Det er først når fersk spinat kom inn på kjøkkenet det ble fart i sakene.

Jeg har også laget en spinatpai, faktisk. Og jeg begynner nå lure på om jeg skal prøve meg på brød med innbakt skinke og spinat.

Men, i mellomtiden skal jeg kose meg med Eggs Florentine.

Du vil finne plenty med referanser som sier at Eggs Florentine er en variant av Eggs Benedict. Eggs Benedict er oppkalt etter aksjemegleren Lemuel Benedict som etter en natt på fylla i 1894 deiset ned ved et bord på Waldorf-Astoria Hotel, klarte ikke å bestemme seg for noe på menyen og bestilte stekt toast, posjerte egg, bacon og et sausenebb med hollandaise sauce. Den legendariske Oscar Tschirky snappet opp bestillingen og ble så imponert over kombinasjonen at den havnet på menyen under navnet Eggs Benedict.

À la florentine

En rett er "à la Florentine", altså "som de gjør i Firenze", er synonymt med at noe serveres med spinat (og ofte ostesaus). Det finnes ikke noen vettug forklaring på dette. Men, flere peker på den sagnomsuste Catharina Medici. 14 år gammel giftet hun seg med han som skulle bli Kong Henrik 2 av Frankrike. Catharina var fra Firenze og den søkkrike bankfamilien Medici gjorde mange strategiske giftermål (de fikk sågar også hele fire paver).

Mange mener vi ikke bare har Medici-familien å takke for renessansekunsten, men også det franske kjøkkenet. For, da Catharina kom til Frankrike kom hun ikke alene. Med seg hadde hun tjenere, venner, servitører og kokker. Og med kokkene kom den italienske kokkekunstens hemmeligheter.

Å tilskrive hele det franske kjøkkenets eleganse til Catharina er antagelig en dristig historiefortolkning. Men, kanskje var spinat en av ingrediensene som kom med Catharina, og hun altså fra Firenze (Florence på engelsk og fransk). Dermed, når du får Eggs florentine er det med spinat.

Flere andre ting forbindes med à la florentine, men spinaten er du nærmest garantert å få.

Nedenfor finner du oppskriften på Eggs florentine. Da må du kunne posjere egg, men det er enkelt! Og du må beherske hollandaise - det er litt mer vrient.

Erik Hannemann

Eggs Florentine

Slik har du kanskje ikke smakt egg før...

Til 2 porsjoner:

Saus

2 stk eggeplomme

200 g smør

0,5 stk sitron

salt og pepper

cayennepepper

Resten

200 g spinat, frisk

2 ss smør

1 knivsodd muskat

2 skiver brød

2 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!