Høst er synonymt med god mat. Det er nå grytene kommer til sin rett, og hva passer vel bedre til peiskosen enn en lun eplekake med pisket krem?

Visste du forresten at det er lettere å få kremen luftig når det er kaldt?

Vårt enorme oppskriftsarkiv er en fin pekepinn på hva slags mat vi liker på høsten. Nå er det de lune gryterettene og kraftige dessertene som får flest treff på søk.

Høsten - kokkens favorittid

Lukten av sjø, solvarm hud, reker og hvitvin er et fjernt minne og ullsokkene er kanskje kommet på. Sauen selv gjør seg aller best i gryta sammen med pepper og kål. Synes du tradisjonell fårikål er litt, vel, oppbrukt? Da kan du jo prøve denne varianten.

Høsten er også tid for rotfrukter, og mange av dem gjør seg godt i suppe - det er en egen tilfredshet over å lage noe så godt som for eksempel løk- eller blomkålsuppe, når det koster så lite. Velger du gulrotsuppe, er det ett triks du skal huske på.

Under finner du de mest populære og besøkte høstmat-oppskriftene.

Vel bekomme!

Les også:

Seks gryteretter å varme seg på

Alle våre ukemenyer

Disse vinene kjøper du i høst

Verdens beste blomkålsuppe

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

1 stk stor gulrot

1 stk purre

2 stk selleristang

4 stk kruspersille stilk

1 l kjøtt-/kylling kraft eller buljong

salt

pepper

40 g smør

2 ss hvetemel

2 stk eggeplomme

1,5 dl matfløte

sprøstekt bacon

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Løksuppe med madeira og ost

Ingenting er så billig og godt som løksuppe. Dette er den klassiske løksuppa som har sjenerøst med ost i seg!

Til 4 porsjoner:

750 g løk

2 ss smør

1 ss hvetemel

2 dl madeira (kan erstattes av en teskje sukker)

7 dl vilt buljong (eller vanlige buljongterninger og vann)

2 fedd hvitløk

0 salt og pepper

150 g ost, revet

4 skiver loff, ristet

Høyde (px): Bredde (px):

Fårikål

Fårikål er heldigvis like godt som det er enkelt å lage. Det er ikke verre enn å legge kål og lammekjøtt lagvis med litt vann, salt pepper. Da får du fårikål!

Til 4 porsjoner:

1 kg får ikålkjøtt

1 ss pepperkorn

1 kg kål

1 ss salt

5 dl vann

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Finnbiff

Finnbiff, eller reinsdyrskav, er et festmåltid som er veldig enkelt å tilberede. Finnbiff er et godt middagstips når du har mange gjester.

Til 4 porsjoner:

500 g reinsdyrskav

150 g bacon

250 g champignon

2 ss smør til steking

2 dl vann

3 dl seterrømme

1 dl melk

3 skiver ost

5 stk einebær

0,5 ts timian, tørket

1 ts salt

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Eplekake med glasur

Her er en klassisk eplekake. Det som gjør den spesiell er den gode glasuren.

Ingredienser:

Bunnen

2 dl knustekjeks(vanlige kjeks uten fyll)

1 stk egg

2 dl skivedemandler

0,5 ts salt

4 ss sukker

Glasering

3 stk eple

2 ss calvados, rom eller konjakk

1 dl sukker

2 ss smør

1 ts kanel

Toppen

3 stk eple

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Den perfekte vaffeloppskriften

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

Til 4 porsjoner:

2 stk egg

1,5 dl sukker

3 dl kulturmelk, skummet

3,5 dl helmelk

350 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts natron

1 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

150 g smør, smeltet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Multekrem

Multekrem hører til blant våre mest populære desserter til jul. Dette er en helt klassisk oppskrift på multekrem.

Til 4 porsjoner:

4 dl kremfløte

4 ss sukker, gjerne brunt

2 ts vaniljesukker

4 dl multer

Høyde (px): Bredde (px):

Den originale sjokoladen - chilikakao

Til 2 porsjoner:

100 g sjokolade, minst 70%

1 stk vaniljestang

4 dl vann

70 g honning

1 cm frisk chili

20 g kakao

2 ts maisenna utrørt i 2 ss kaldt vann ( 1 ts maisenna per 1 ss vann)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!