- Hva skal vi ha til middag i dag?, er kanskje Norges vanligste spørsmål. Enkelte dager trues topp-plasseringen av "- Hvor er du?", som stilles kontinuerlig etter at vi sluttet med fasttelefoner (da var det jo opplagt hvor vi var).

Om middagsproblemet vil jeg si som Kåre Willoch sa i glansdagene: - Spørsmålet er galt stilt.

Det man egentlig spør om er graderinger av samme fortvilelse:

- Kan vi finne på noe artig å spise i dag?

- Skal vi lage noe vi ikke har laget før?

- Kan vi finne på noe som er raskt og enkelt i dag?

Og oftest er det enda mer spesifikt: Vi har litt fisk, men skal vi spise til fisken?

Altså: Tilbehøret til fisken. Eller kjøttet. Eller kyllingen.

Tilbehøret gjør middagen

Vi lever i et klassisk middagsparadigmet hvor vi har kjøtt/fisk/kylling - som vi oftest har bestemt oss for - før spørsmålet: "Hva skal vi ha til middag i dag" kommer.

Vi vet kanskje hvordan vi skal steke fisken som proffene, bake fisken til perfeksjon i ovnen, steke kyllingfileten riktig etter boka og vi har gjort alle feilene som er nødvendig for å bli en mester på å steke biffen riktig.

Alt dette er teknikker som alle kan lære seg uten anstrengelser. Men tilbehør krever en annen del av deg og hjernen din. Kreativitet. Og det er ikke som føler seg like kreative i butikken etter endt arbeidsdag eller når man nettopp har kommet hjem og åpner kjøleskapet. - Hva i all verden skal jeg lage nå?

Så derfor: Her kommer det noen herlige forslag til "tilbehør" til fisk, kylling og kjøtt. "Tilbehør" er kanskje feilaktig bruk av ord siden det strengt tatt er dette middagslagingen handler om: Kutte opp grønnsaker, skrelle, koke, steke, bake osv. Er ikke fisken, kjøttet eller kyllingen som er "tilbehør"?

Nok om det. Nedenfor finner du et knippe med forslag til tilbehør, eller hvordan du nå velger å se det.

God middag!

Erik Hannemann

Sopp med persille og parmesan

Tilbehør til fisk? Her er svaret...

Ingredienser:

6 stk champignon eller annen sopp

2 kvist timian

4 ss persille, finhakket

40 g parmesan

0,5 stk fennikel

1 stk løk

olje/smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Rødbete og mango

Dette gir gode farger til grå hverdager.

Ingredienser:

1 stk rødbet

1 stk mango

1 dæsj olivenolje

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte reddiker

Slik blir reddikene supergode med to, tre ingredienser.

Ingredienser:

12 stk reddik

olje

salt

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Glaserte gulrøtter

Slik glaserer du gulrøtter.

Ingredienser:

2 ss brunt sukker (eller hvitt)

4 stk gulrøtter

2 ss smør

1 stk sitronbåter

timian

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Ingredienser:

1 stk agurk

5 ss hvitvins eddik (eller epleeddik etc)

1 ss sukker

vann

4 ss mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Ingredienser:

5 stk poteter

0,5 stk løk, vanlig gul

salt og pepper

olje/smør til steking

1 ss rosépepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blomkål med parmesan

Blomkål blir ikke kjedelig med denne oppskriften.

Ingredienser:

blomkål

3 ss gressløk, hakket

50 g parmesan

1 ss kapers

0,5 stk sitron

1 fedd hvitløk

4 ss smør

olje til pensling

salt og pepper

3 skiver loff, eller brød

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ris med mango

Risen blir mye kulere når du serverer den på denne måten.

Ingredienser:

2 dl basmatiris

1 stk rødløk

2 ss kokosmasse

1 stk mango

basilikum

lime, skallet i strimler fra en halv lime

olje til pensling

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pesto

En potetsalat med to ingredienser. Voila!

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

1 dl ferdiglaget pesto

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!