Nå er det sommer!

Vi vet aldri hvor lenge vi har den her i landet, så vi får leve som om det er den siste sommerdagen.

Det er kanskje ikke béarnaisesaus og finnbiff man fyser på i varmen. Nei, gi meg noe florlett og friskt!

Når denne varmen kommer noen få og herlige dager kommer til Norge er det jubelstemning over hele fjøla. Det vil si, ikke hele fjøla. Det er nemlig noen som kjeder vettet av seg. Og det er restaurantkokkene.

- En salat tll bord nummer seks!, lyder bestillingen.

- "sukk", lyder det stumpt fra kjøkkenet.

Så går det et minutt.

-To salater og vann til bord fire, sier kelneren.

- ..., ingen lyd fra kokken.

På 90-tallet hadde jeg sommerjobb i Oslo. Jeg kjørte rundt i Oslo by og leverte kjøtt til 2-300 restauranter. Og overalt hørte jeg det samme: - Åh, nå er det kjedelig å være kokk.

Hvorfor? Jo, fordi det å lage en salat er så enkelt og lite krevende at de nesten ikke fant det verdig å lage.

Poenget med dette er å si: Sommermat skal være så enkelt at en ivrig kokk skal kjede seg sønder og sammen. Hadde vi hatt dette været året rundt hadde vi ikke hatt kokker. Det er takket være den nådeløse vinteren vi har så kokker her i landet. De gode nyhetene er at vi ikke-proffe kan glede oss over himmelropende lettvint mat - og den er perfekt i det varme været.

Oppskriftene for en lat sommerdag

Og så til maten!

Det første jeg tenker på i dette været er den spanske, kalde suppen gazpacho. Alle grønnsakene er rå og moses sammen med hvitløk, olivenolje og litt brød (som skal jevne suppen). Du finner oppskriften nedenfor (og flere oppskrifter på spansk mat her!).

Forslag nummer to: Den beste salaten

På varme dager får jeg som regel bestilling på dette: En honningmelon i biter, små chili, ruccola og lime. Jeg innser at den ikke tiltaler alle, og jeg er en av de som ikke ville laget den om jeg så oppskriften. Men, siden jeg en gang fikk servert denne (av selveste Tina Nordström) ble jeg overbevist. Den er super.

Det er også den andre salaten. Det er en salat som har vært med meg i mange år nå. Den er god og mettende, nesten like mettende som en salade nicoise. Salaten lages blant annet med rå sellerirot, mango og en fabelaktig god dressing.

Jeg håper dette vil falle i smak. Jeg legger ved en liten dessert også, med bringebær og yoghurt. Har du andre bær kan du bruke dem.

Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Ingredienser:

4 stk tomater, store

0,5 stk agurk

1 stk paprika, rød eller grønn

1 fedd hvitløk

1 skiver brød, uten skorpe, gjerne daggammelt

0,5 dl olivenolje, eller litt mer

salt

1 ts eddik, sherryeddik eller annen

en bit med løk, eventuelt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Ruccolasalat med honningmelon og chili

Sunnere salat enn den her skal du lete lenge etter. Chilien blir overraskende god med melon. Må prøves...

Ingredienser:

1 stk honningmelon

1 stk chili

1 pk ruccola

1 stk lime

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bringebær med yoghurt og vanilje

Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.

Ingredienser:

1 kurv bringebær

2 dl yoghurt

1 dl rømme

1 stk vaniljestang

3 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!