Det går alltid an å lage noe nytt. Heldigvis.

Vår verden er skrudd sammen så elegant at man alltid kan finne nye kombinasjoner og teknikker. Hvem som oppdager disse er litt tilfeldig. Og noen ganger er det vanskelig å se hvor det kommer fra. Hvem i all verden kunne gjette på at andebryst (som du steker slik) og appelsinsaus skulle passe sammen? Jeg mener, det er jo ikke opplagt?

Appelsinsaus er ikke vanskelig å lage. Slett ikke. Men, litt forenklet sitter smaken i skallet og væsken i saften.

Appelsinskall - skall, skall ikke

Først litt om skallet. Mange appelsiner, og andre sitrusfrukter, blir sprøytet. Sprøytemiddelet kan sitte igjen i skallet og derfor er det aller best å finne økologiske appelsiner.

Du kan, helt klart, også lage appelsinsaus uten appelsinskall. Da hopper du bare over det i oppskriften du finner nedenfor.

Ellers er det smart å koke skallet i noen minutter for å få frem smakene.

Appelsinsaus begynner med en løk

Som de aller fleste sauser begynner det hele med en løk. Når sjalottløken er gyllen har du i appelsinskall, appelsinsaft og ørlite grann honning. Honningen gir litt sødme, men den hjelper også til med teksturen på sausen. Kok det sammen og pisk inn smøret. Det er mest praktisk å ha smøret i terninger før du begynner med det.

Jeg liker å spare litt frisk appelsinsaft som jeg har over helt til slutt.

Variasjoner på appelsinsaus

Oppskriften på appelsinsausen du finner nedenfor er veldig enkel. Det er mange måter å variere denne kule sausen på. Her er noen forslag:

  • mandler
  • anisfrø
  • aprikos (gjerne syltetøy)
  • basilikum
  • koriander
  • timian
  • pasjonsfrukt
  • rosmarin
  • estragon

Hva kan jeg bruke appelsinsaus til?

Appelsinsaus nevnes ofte i samme setning som and. Men, denne sausen har et gigantisk bruksområde. Skjær squash i firkanter, stek dem og server i appelsinsaus - gjerne som del av et tapasbord.

Server den til kamskjell. Prøv å grille paprika (på denne måten) og server med appelsinsaus - og du har en vinner! Hva med å servere sausen til bakt fisk. Eller, som i oppskriften, til endivsalat?

Fra Facbook-siden kommer det flere forslag: Fennikel, svinekoteletter, kylling (med litt chili i sausen), kjøttkaker er også foreslått...

I bunn og grunn er appelsinsaus godt til veldig mange grønnsaker. Nå har du sausen - hva vil du prøve den til?

Lykke til!

Erik Hannemann

Appelsinsaus

Appelsinsaus gjør salat og grønnsaker veldig godt...

Til 2 porsjoner:

Appelsinsaus

2 stk appelsin

4 ss smør

1 stk sjalottløk

0,5 ts honning

salt og pepper

Endiver

2 stk endiviesalat

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!