Forrett

Når jeg vil komme i italiensk stemning server jeg alltid et et med rå grønnsaker (på denne måten). I tillegg pleier jeg å koke en artisjokk (i en halvtime). Men, for virkelig å forflytte sjelen til Toscana serverer jeg også et ostebrød. Det er i grunnen ikke annet enn nystekt pizzabunn klappet sammen (som en calzone) med ost i mellom. Oppskriften finner du nedenfor. Kanskje noen blader med basilikum, muligens litt hakket tomat og noen dråper med olivenolje drysses over.

Hovedrett

Til hovedrett velger jeg meg ossobuco. Denne erkeitalienske retten er alltid en vinner. I helautentisk form lages den av kalveknoker. Det kan være vrient å få tak i. Men, det kan man bruke oksekjøtt, for eksempel av bok - og helst finne litt kraftbein som kan koke med i sausen.

Gremolata - det som strøes over til slutt - er helt essensielt. Om man sluntrer unna her blir ikke retten så frisk og god som den kan være.

Dessert

Så er det desserten! Og her er det mange muligheter. En av de mest berømte dessertene fra Italia er pannacotta. Den lages med søtet fløte/melk og gelatin og serveres som regel med en saus, gjærne en lekker coulis. Men denne helgen går jeg ikke for det mest opplagte valget, men det nest mest opplagte, nemlig tiramisu!

Tiramisu er en dessert som lages av kjeks (ferdigkjøpte...) som dynkes i søt vin og/eller en skvett cognac og kaffe. Så lager du en herlig osteblanding som du brer over toppen før du drysser revet sjokolade på og serverer. Jepp! Det skal jeg spise - og oppskriften finner du nedenfor.

Helt til slutt kan det hende jeg tar meg en limoncello - det lager du på denne måten.

God helg!

Ostebrød

Dette er en knakende god forrett eller snacks.

Til 1 porsjon:

4 dl hvetemel

1,5 dl vann

0,5 pk tørrgjær

1 ts salt

3 ss olivenolje

120 g ost som egner seg til smelting

salt, olje og tørket rosmarin

Høyde (px): Bredde (px):
God Morgen Norge/TV2

Ossobuco med gremolata og risotto

Hovedingrediens i denne retten er kalveknoker. Ossobuco er en klassisk italiensk rett. Den trenger lang trekketid, men er ikke vanskelig å lage.

Til 4 porsjoner:

4 skiver av kalv eknoke

3 stk gulrot

3 stilker stangselleri

2 stk løk

3 fedd hvitløk

3 ss smør

hvete mel til å vende kjøttet i

4 ss olivenolje

2 dl hvitvin

0,75 kg tomater

1 bt persille

2 dl kraft/buljong

0,5 ts timian, tørket

0,5 ts oregano

2 stk laurbærblad

salt

pepper, sort og nykvernet

Gremolata:

2 stk sitron

2 bt persille

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tiramisu

Denne myke italienske dessertkaken har mange beundrere, forståelig nok. Den er nydelig!

Til 4 porsjoner:

1 kopp kaffe, sterk

0,5 dl marsala

2 ss cognac, eller brandy

1 pk savoiardikjeks (ladyfingers kalles de også)

3 stk egg

2 dl sukker

200 g mascarpone(kremost)

2 dl kremfløte

40 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!