Endelig en ny uke!

Og dette er måten uka skal bli god på:

MANDAG: Brokkoliburger og gratinert aubergine

Mine tallerkener blir grønnere og grønnere. De blir ikke det fordi det går noen sterke, ideologiske strømninger gjennom meg, men simpelthen fordi jeg blir mer og mer glad i grønnsaker. Når det er sagt, så ser jeg også det fornuftige i at vi spiser mindre kjøtt.

Du trenger ingen politisk eller ideologisk argumentasjon for å spise mandagens mat. Det er en kul brokkoliburger (laget av vår gjesteblogger Jane) som serveres med en rik, kraftig og gratinert aubergin.

TIRSDAG: Posjert laks

Det er mange måter å lage laks på. Denne teknikken gir alltid et nær perfekt resultat. Poenget er å ikke varme opp fisken for mye - da blir den tørr og kjedelig. Bruk et steketermometer! Jeg liker ikke at fisken blir varmere enn 50 grader.

Denne posjerte laksen kan gjerne serveres med en god aioli, en enkel potetsalat og kanskje en super agurksalat.

ONSDAG: Karbonader med kul løk

Dette er ukens hvileskjær. Nemlig, deilige, hjemmelagede karbonader. Det mest sentrale her er faktisk å få til den gode løken...

TORSDAG: Skrei

Vi har kommet til skreisesongen. Skrei er altså det vi kaller den ville torsken som kommer til Lofotonen hvert år for å gyte - og som har gitt Norge eventyrlige rikdommer gjennom historien. Dette er villfisk, ikke oppdrett, som er i ferd med å bli en luksus i det moderne livet. I denne oppskriften serveres torsken med rotmos, egg- og persillesmør og, veldig artig, med karve.

FREDAG: Empanadas

Vi gjør et solid sprang og kommer til empanadas. De sprø, krydrede og kjøttfylte godbitene er populære i Sør-Amerika, men har sannsynligvis sitt opphav i Spania. Noen mener at empanadas var en av de tingene maurerne la igjen etter seg.

Det enkleste er å kjøpe ferdig deig - da er dette ganske raskt å lage.

LØRDAG: Lasagne

På lørdag er det duket for en sikker vinner! Vi snakker om lasagne - som egentlig ikke er lasagne. Ifølge pastapolitiet (en lodden sammenslutning av italienere og italofiler uten noe offentlig organ annet enn det vi ser dukke opp i ulike fora på Internett) kaller dette for "pasta al forno" - pasta i ovnen.

Uansett: Kok pasta (skruer, for eksempel), lag hvit saus (gjerne med parmesan) og tomatsaus med kjøtt. Legg dette lagvis i en ildfast form og sett i ovnen til osten smelter...

Søndag: Ferskt kjøtt og suppe

Vi skal hjem igjen. Og alle kan nå begynne å glede seg til søndagen - for, ja, det blir ferskt kjøtt og suppe!

Det kreves ikke noe spesielt talent annet en evnen til å være tålmodig for å få til hovedsaken: Kokt, mørt og deilig kjøtt.

Når det gjelder løksausen stiller det seg annerledes. Her må du smake til med kløkt og kulinarisk innlevelse. Her er det maktpåliggende å treffe det berømte balansepunktet mellom søtt og syrlig. Smak deg fram med sukker og eddik til du er helt, helt fornøyd.

Ha en god uke! Oppskriftene finner du nedenfor.

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Brokkoliburger

En vegetarburger? Slik lager du det...

Ingredienser:

1 dl basmatiris (tørr, eller 2 desiliter kokt ris)

1 stk brokkoli

1 ss grønnsaksbuljong

olje

1 dl havregryn, lettkokte

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gratinert aubergine med tomat og hvitløk

På denne måten blir auberginen så god at ingen vil savne noe som helst.

Ingredienser:

1 stk løk

1 stk aubergine

1 bokser tomat

1 ts rosmarin

1 ts estragon

2 fedd hvitløk

150 g ost

1 ts sukker

olje til pensling

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Posjert laks

Å posjere er jålete ord for å trekke fisken i ovnen.

Ingredienser:

1 stk appelsin

1 stk laksefilet

1 ss estragon, tørket

2 l vann

2 ts salt

1 ss pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Ingredienser:

500 g karbonadedeig (eller renskåret kjøtt som du kverner selv)

salt og pepper

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 ts potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen

Løkkompott

2 stk løk

1 ss sukker, gjerne brunt sukker

3 ss smør

2 ss rødvinseddik

3 ss rosiner

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Skinnstekt skrei med karve, rotmos og eggende persillesmør

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet med skinn

1 ts karve

salt

pepper, sort og nykvernet

smør til steking

Rotmos

2 stk gulrot

3 skiver sellerirot

1 stk persillerot

ev.pastinakkel. knutekål

salt

matfløte

Egg- og persillesmør

4 stk egg

150 g smør

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lettvint lasagne

I denne oppskriften finner du ikke pastaplater, men vanlige pastaskruer eller pastarør. Da er det mye lettere å lage fordi man ikke må passe på at pastaen er ferdig. Sjekk ut!

Til 4 porsjoner:

1 stk rødløk

1 stk gulrot

1 stilk stangselleri

1 fedd hvitløk

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ss sukker

5 ss flytende kylling buljong, eller én buljongterning

1 dl rødvin

150 g ost

0,5 stk sitron, finrevet skall (kun det gule)

4 dl melk

2 ss smør

2 ss hvetemel

300 g pasta rør, eller lignende

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!