Annonse

Endelig helg!

Og nå er menyen klar. Det blir blåskjell, kylling, en mektig, mektig dessert.

Første rett

Måltidet braker løs med en liten, herlig blåskjellsuppe. Blåskjell smaker fabelaktig på denne tiden av året. Og de blir lekre når de får bade sammen i en blanding av hvitvin, fløte og estragon. Hele operasjonen tar ikke mer enn 10 minutter.

Hovedrett

Jeg har bestemt meg for å spise kylling. Først tenkte jeg på å saltbake kylling, fordi det alltid gir et flott resultat. Men, så kom jeg på at det er lenge siden jeg har laget den kule varianten med soya og honning (se video her). Det er en av de oppskriftene hvor du får ufortjent mye igjen for innsatsen. Del opp kyllingen, stek den i olje, ha over flytende honning og soya. Og stek litt til, men ikke la det svi seg.

Oldemoren jeg serverte dette til hadde ikke spist på ukevis forsynte seg to ganger. Det kommer du også til å gjøre. Jeg foreslår at du serverer den med sopprisotto, kul potetmos eller brokkoli og parmesan.

Dessert

Før jeg avslutter dette måltided med en god cognac, vil jeg spise meg stappmett på en stor dessert. Trangen til å spise en slik dessert kommer med kuldegradene. Og jeg tror det sitter i dypt i menneskene her nord. Denne desserten lager jeg med brioche (gjerne ferdigkjøpt - eller du kan lage det selv!), mandler, banan - og det beste av alt: To sauser. En sjokoladesaus og en kremaktig saus som lages med creme de cassis (eller solbærsaft) og smøreost. Mektig? Overdådig? Ja - og det akkurat sånn jeg vil ha det!

Oppskriftene finner du nedenfor.

God helg!

Arnie Stalheim

Redaksjonen

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Blåskjell med hvitvin og estragon

Det finnes neppe noen raskere middag enn blåskjell.

20 min

Til 2 porsjoner

400 g blåskjell, vaskede

2 stk sjalottløk

1 dl hvitvin

1 dl kremfløte

4 ss estragon, frisk, hakket

2 ss smør

0 salt og pepper

Fremgangsmåte

På grillen: Legg to store flak med aluminium på hverandre. Legg på blåskjell, finhakket løk og estragon. Snurp sammen, men la det bli en liten åpning i toppen. Ha i hvitvin, smør og fløte og lukk helt. Legg på grillristen i ca 5 minutter. Når skjellene har åpnet seg er maten ferdig. Smak til med salt og pepper.

På komfyren: Finhakk sjalottløken. Stek den i to minutter på middels varme i smør. Hell på hvitvin og fløte. La det koke i 5-10 minutter. Ha i blåskjellene, sett på lokk. Kast skjellene som ikke åpner seg. Dryss over estragon, smak til med salt og pepper. Server med brød og smør.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Stekt kylling med honning og soya

Dette er måten å steke en hel kylling på ti minutter. Kanskje tolv.

10 min

Til 4 porsjoner

1 stk kylling

olje til pensling

6 ss soyasaus

4 ss honning

1 stk sitron

pasta

Fremgangsmåte

Del kyllingen i åtte biter (Del lår og bryst i to). Ha godt med olje i stekepanna. Stek kyllingen på høy varme. Pass på at den får fin farge på begge sider. Ha i soyasaus, honning og smak til med sitronsaft. Ha på salt og pepper. Vend godt rundt og stek til det blir gyllent, men ikke svir seg.

Server med pasta, ris, poteter og grønnsaker

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Overdådig dessert med sjokolade og banan

En skikkelig dessert for deg som ikke synes noe blir for mye av det gode.

15 min

Til 2 porsjoner

2 skiver brioche, eller kakebunn eller søte, luftige loff/rundstykker

1 neve mandelflak

1 stk banan

100 g sjokolade

1 dl kremfløte

100 g smøreost

5 ss creme de cassis(eller solbærsaft og en dæsj rom/cognac)

Fremgangsmåte

Begyn med å riste mandlene i en tørr stekepanna: Legg mandlene i stekepanna på middels varme og skyv rundt på dem i noen minutter, men pass på at de ikke svir seg.

Skrell bananen og skjær den i skiver.

Bryt briochen i biter (ikke så nøye med størrelsen). Legg banan, brioche og mandler hulter til bulter i høye glass.

Smelt sjokoladen sammen med fløten.

Bland sammen smøreost og creme de cassis (solbærlikør) til en flytende blanding.

Hell sjokoladesaus og ostesaus i glasset og servér til noen som liker tunge, mektige saker.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.