Endelig helg!

Og nå begynner det virkelig å bli godt matvær. Er det ikke rart hvor lyst man får på god mat når det er kaldt ute?

Oppskriftene på denne helgens treretter bærer preg av at jeg er sulten (se tidligere treretters menyene her).

Jeg har lyst på en lekker forrett, biff med en suveren peppersaus (med cognac), fløtegratinerte poteter og karamelliserte munker til dessert. Høres godt ut?

Forrett: Skagenrøre

Skagenrøre er enkelt (og har en morsom historie du kan fortelle). Ideen er å blande skalldyr (reker, krepsehaler etc) og blande med crème fraîche og majones som du smaker til med cayennepepper, sitron og urter. Dill er supert.

Hovedrett: Biff med peppersaus, fløtegratinerte poteter og squashsalat

Ingen kan beskylde meg for å være avant garde i matveien med denne menyen. Dette er hentet fra hylla De mest populære rettene.

Pass på at du steker biffen perfekt og får det slik du vil. Og så kan du glede deg til sausen: Den skal du nemlig sette fyr på! Husk bare å trekke panna bort fra stekeplata slik at det ikke tar fyr.

Fløtegratinerte poteter er alltid godt. Og så spanderer vi på en enkel squashsalat som vårt grønne alibi. Den blir enda bedre med litt stekte mandler...

Dessert: Munker

Til slutt baker vi en klassiker - nemlig munker. De små, sprø og karamelliserte lekkerbiskenene er så gode at jeg får vann i munn bare ved å tenke på det. De ligner litt på caneles - som også er supergode.

Og med dette ønsker jeg en riktig god helg!

Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Ingredienser:

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Enkel peppersaus

Biff med peppersaus? Her er oppskriften!

Ingredienser:

15 stk svarte pepperkorn, eventuelt noen grønne og noen hvite også

5 ss cognac

2 dl kremfløte

salt

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

Til 6 porsjoner:

1 kg poteter

1 stk laurbærblad

1 neve timian, hakket

2 fedd hvitløk, eventuelt mer

5 dl fløte

1 klype muskat, revet

2 ts salt

nykvernet hvit pepper (kan sløyfes)

150 g revet ost, som for eks ridderost, gruyere, jarlsberg, cheddar - gjerne en blanding av disse

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Börjesson

Squashsalat

Til 4 porsjoner:

1 stk squash

1 stk paprika, gul

1 l vann

2 ts salt

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

1 dl hakket frisk gressløk

salt

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Munker

De er fabelaktige, karamelliserte utenpå og myke inni...

Ingredienser:

175 g smør

150 g sukker

2,5 dl melk

50 g gjær

1 stk egg

350 g mel

1 ts kardemomme

50 g sukkerog like mye smør til stekingen

Høyde (px): Bredde (px):

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!