Jeg er nok gammeldags som er så glad i poteter. En potetmos som er så god som dette kan få meg til å danse i pur høykarboekstase. Og en sommer uten potetsalat er en sommer uten sol (i alle fall når du lager denne varianten).

Poteten er i hardt vær. Den hetses av de fanatiske lavkarbomiljøene. Og sunnhetshysterikerne skyr den som pesten.

Det er ikke første gang det stormer rundt den vesle knollen. La oss dra et kort riss gjennom potethistorien: Først ble den ufrivillig dratt opp fra sine røtter i Sør-Amerika og fraktet over Atlanterhavet, bare for å bli møtt med mistro og en kald skulder. Folk mente at knollen som vokste under jorden på en eller annen måte måtte stå i ledtog med Djevelen selv.

Men, så kom potetprestene på banen og forkynte dens fortreffelighet. Og det blir virkelig fart i sakene når bøndene fant ut hvordan man kunne lage sprit på potetene. Og da det attpåtil ble lovlig med hjemmebrenning i 1816 kunne ingen beherske seg. Det ble i mange tilfeller snaut med mat fordi potetene ble forvandlet til fluidum med tragiske, sosiale følger. I 1848 måtte Stortinget igjen forby brenning på gårdene.

Poteten, stakkars, fikk skylden for elendigheten. Og verre ble det. Når folk begynte å spise (ikke bare drikke) poteten vokste nesten alle ungene opp - og det ble fullt på gårdene.

Dermed måtte båtene fylles opp med folk - og sendes over Atlanterhavet. Poteten fikk sin hevn. Og da poteten slo seg vrang med avlingene (mest berømt ble The Potatoe Famine, an Gorta Mór på moderspråket, i Irland) var det garantert noen som i stillhet tenkte at poteten måtte være Djevelens verk.

Potetens omdømme ble etter hvert bedre. Så kom lavkarbo.

Mye kan sies om lavkarbo, men jeg synes synd på alle som ikke kan spise pommes frites, aldri får glede av Clotildes geniale metode for sprø poteter eller nyte den klassiske og geniale potetsuppen med det fine navnet vichysoisse.

Nedenfor har jeg samlet tre supre potetoppskrifter du kan kose deg med i helgen.

Kos deg!

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Christopher Sjuve

Potetcroquetter

De er sprø utenpå og myke og kjærlige inni...

Ingredienser:

1 kg poteter

salt og pepper

30 g gruyère, parmesan eller annen ost

2 stk mozzarellaeller ca 100 gram Jarlsberg

1 ss estragon, tørket

2 ss persille, finhakket

2 stk egg

1 dl brødrasp

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pommes Anna

En klassisk, herlig potetrett som du og dine venner fortjener.

Ingredienser:

150 g smør

5 stk poteter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Deluxe Poteter eller Jo Jo Poteter

Dette er en kjempekul vri på ovnsbakte poteter.

Ingredienser:

60 g smør

1 kg poteter, vasket men ikke skrelt

80 g mel

60 g finrevet parmesan, eller annen hardost

2 ts sennepsfrø, knust i morteren

1,5 ts selleri salt (eller sellerifrø knust med salt)

1 ss paprikapulver, eller røkt paprika(pulver)

0,5 ts chilipulver

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):