Oppskrifter for helgen

Dette serverer du i helga

Snickerskake, viltgryte og gratinerte godtbiter er på helgemenyen

Sist oppdatert

Endelig helg!

Jeg liker livet best når jeg setter med ned ved et bord som er fylt med deilig mat.

Vel, det kommer ikke av seg selv. Heldigvis er jeg av dem som nyter sette på radion, ta en øl, noen nøtter og stelle med matlagingen. Derfor lager en helgemeny hver helg. Det er som regel et forslag til en tradisjonell treretters middag.

Når sannheten skal, eh, på bordet, så har jeg som regel mye mer en tre retter. Jeg har kanskje 12-15. Men, siden mange vil oppfatte dette som galimatias er det viktig, rent imagemessig, å raskt understreke at disse rettene er enkle. Kanskje kvalifiserer det ikke til å være retter engang. Tenk heller på det som skåler. Det ligner temmelig mye på tapas, men når det er sagt, så serveres ingen av mine skåler som tapas i tapaslandet.

For å gi et bedre innblikk i det Sjuveske kjøkkenet vil jeg vise fram tre eksempler på småretter. De er typiske, men ikke nødvendigvis gjengangere, på mitt helgebord.

Forrett: En treretters...

Om du vil lage en tradisjonel helgemeny kan du enten velge en av dem - eller sette fram alle tre én forrett.

Den første er en liten lekkerbisken med gratinert blomkål og spekeskinke. Den bakes gyllen og deilig i ovnen.

Den andre krever enda mindre jobb: Bland sammen valnøtter og nektariner/fersken i en skål. Ha på litt honning. Ferdig!

Siste i rekken av "forretter" er sardiner. De færreste tror de ikke liker det, men gjør følgende: Bland moste sardiner (fra boks) med remulade, sylteagurk og server på salt kjeks. Nå?

Hovedrett

Det er høst. Og høsten er grytetid. Og det er nettopp mens denne gryta putrer på komfyren at du koser deg å lage forrettene.

Den er ikke vanskelig å lage, men for sikkerhets skyld har vi laget en flott og instruktiv (og destrukiv) video. Det som løfter gryta opp i elitedivisjonen er det lille trikset med å ha brunost (elementert) og chevre (elegant) i skålene før du har i kokvarm gryte.

Dessert

Vi avslutter med kake! Og det er ikke noen hvem-som-helst i kakeforstand. Dette er den majestetiske snickerskaka som jeg har til god å møte noen som ikke liker... Enkel, mektig og helt genial.

Alle oppskriftene finner du nedenfor. God helg!

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Valnøtter og nektariner

En liten, deilig snack som til alt overmål er god og sunn.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Nektarin

75 g Valnøtter

2 ss Honning, flytende

Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Blomkål

1.5 dl Fløte

Vann

1 ts Salt

1 knivsodd Muskat

1 ss Kylling

8 skiver Spekeskinke

Erik Hannemann

Sardiner i forkledning

Slik har du neppe spist sardiner før.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Sardin

2 ss Remulade

3 skiver Sylteagurk

4 stk Aspargesbønner

3 stk Kjeks

Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Tørket sopp

2 dl Madeira

1 ss Sennepspulver

600 g Viltkjøtt

3 stk Sjalottløk

1 stk Purre

2 stk Gulrøtter

2 stk Persillerøtter

2 stilker Stangselleri

2 skiver Bacon

2 fedd Hvitløk

1.5 l Viltbuljong

2 ss Rognebærgelé

2 dl Kremfløte

150 g Chèvre

100 g Brunost

Salt og pepper

Smør til steking

Christopher Sjuve

Snickerskake

Dette er den supre snickerskaka til Tom Victor Gausdal.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Eggehvite

5 dl Sukker

1 pk Kjeks

250 g Peanøtter

2 ts Vaniljesukker

2 ts Bakepulver

6 stk Eggeplomme

1 dl Kremfløte

100 g Smør

100 g Sukker

100 g Sjokolade

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også