VINAIGRETTE: Dette trenger du.

VINAIGRETTE: Dette trenger du. © Foto: Håvard Egge

VINAIGRETTE: Start med å måle opp dijonsennep og honning.

VINAIGRETTE: Start med å måle opp dijonsennep og honning. © Foto: Håvard Egge

VINAIGRETTE: Pisk sammen alt utenom olivenoljen.

VINAIGRETTE: Pisk sammen alt utenom olivenoljen. © Foto: Håvard Egge

VINAIGRETTE: Oljen piskes inn i en tynn stråle.

VINAIGRETTE: Oljen piskes inn i en tynn stråle. © Foto: Håvard Egge

VINAIGRETTE: Fortsett å piske til du har en tykk kremet vinaigrette.

VINAIGRETTE: Fortsett å piske til du har en tykk kremet vinaigrette. © Foto: Håvard Egge

Likevel er det så mange som sverger til ferdigvinaigretter og dressingflasker fra butikken. De er ikke i nærheten av så freshe og fine som de du enkelt lager selv.

Vil du ha en god kremet dressing test ut denne pepperkremede dressingen. den vil løfte de fleste burgere (her på grillen), cæsarsalater og dens like.

Lag din egen vinaigrette

Vi er vel inne i sommermånedene og det spises mengder med salat hjemme i de tusen hjem. Heretter er det slutt på eventuelle synder, nå skal vinaigretten konsekvent være hjemmelaget. Det er ikke vanskelig, og den holder seg godt i kjøleskapet.

Kort fortalt er en vinaigrette fett blandet med syre. Syren tas oftest fra sitrusfrukt (først og fremst sitron) eller vineddik. Fettet er representert av nøytral olje eller olivenolje, men animalsk fett som baconfett eller ande/gåsefett kan og være fantastisk.

Her er noen forslag til smaker å blande med syren og fettet:

  • Løk (for eks hvitløk eller sjalottløk)
  • Salt og pepper
  • Krydder (for eks karri)
  • Sennep (gjerne dijon)
  • Mild honning (for eks akasiehonning)
  • Ansjos (vel og merke middelhavsansjos)
  • Urter (tilsettes rett før servering)

Som regel blander jeg alt jeg utenom oljen - den piskes så inn i en tynn stråle til slutt.

For å smake vinaigretten saltes salaten (det er først og fremst salaten som skal saltes - ikke vinaigretten), deretter vendes et salatblad i dressingen. Smak til du er fornøyd. Er vinaigretten for skarp - pisk inn mer olje.

Vinaigretten oppbevarer du i en flaske eller glass med lokk. Husk å riste den før bruk.

Løfter salater og grønnsaker

Under får du oppskriften på en sennepsvinaigrette jeg ofte bruker til salater, men jeg bruker den også for å gjøre kokte eller ovnsbakte grønnsaker mer spennende.

Grønnsaker som aspargesbønner, poteter eller rødbeter blir litt mer spennende vendt sammen med vinaigrette, og kanskje noen urter og finhakket hvitløk.

Prøv den også med nykål og gulrot for en frisk og majonesfri coleslaw.

Les også:

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

- Bedre sjokoladekake er vanskelig å lage

Her kan du søke blant 4.000 oppskrifter!

Illustrasjonsfoto, Thinkstock

Sennepsvinaigrette

Bruk denne på salater, i coleslawen eller på bakte eller kokte grønnsaker.

Ingredienser:

1 ss dijonsennep

1 ss akasie honning

5 ss hvitvinseddik

1,5 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!