Test av grillpølser

PANEL: Testen er gjort av Tore Teigen og Kjell Haavi, begge erfarne pølsemakere. © FOTO: Øivind Lie

Ikke noe er som en ventepølse eller to på den nyinnkjøpte gassgrillen. Går du for den beste pølsa i denne testen kan du jo toppe det hele med verdens beste hjemmelagde ketchup, sammen med en potetsalat med en helt ny vri

Vi må gjøre det klart med en gang. Vi har testet grillpølser, og da snakker vi ikke om alle pølser som kan legges på en grill, men om de pølsene som er produsert som en grillpølse. Det som er spesielt med denne produksjonsmåten, er at en grillpølse produseres i en plasttarm. Når pølsa er ferdig, så fjernes denne tarmen. Det betyr: En grillpølse er en pølse uten skinn.

Fordelen med denne metoden er at pølsa er lett og billig å produsere. Beviset på det er når du kan få en kilo pølser til 19 kroner.

Vi har også testet hvor sunne grillpølser er. Det kan du lese om her.

Alle typer grillpølser

Vi har testet alle variantene sammen uansett om råvaren er rødt eller hvitt kjøtt. Ikke overraskende kommer de pølsene som er laget av kylling og kalkun ganske dårlig ut. Den beste vi har her er Prior kryddergrill Kylling og kalkun. Den fikk karakteren tre.

Vi har testet grillpølsene etter disse kriteriene:

Utseende: Dette er vurdert før og etter at pølsa er stekt. Likeledes hvordan den ser ut utenpå og inni når du snitter den i to. Utenpå skal pølsa ha en fin, rødbrun farge, når den blir snittet skal den være jevn rødlig og jevn i strukturen. Er det ostebiter skal disse ikke være rennende og tyte ut.

Smak: Basiskrydderne i en grillpølse er pepper og muskat. I tilegg er pølsa røkt. Da er det viktig at det er balanse mellom smakene som krydderet og røykingen gir.

Er det tilsatt andre krydder, ost, bacon eller annet, skal det smake det som det gir seg ut for, og i passe mengde.

Enkelte tilsetningsstoffer kan også gi en fremmed smak hvis det brukes mye av det. Som for eksempel Lactat.

Konsistens: Å få riktig konsistens på pølser er ganske kompliserte greier. Her er det viktig at kverning og hakking og til slutt koking og røking har gått riktig for seg.

Er alt gjort riktig blir tyggemotstanden fast og god, og pølsa blir passe grov. Blir den derimot kvernet for lenge får pølsa mer konsistens av fromasj.

Er det ost i pølsa skal det være passe mengde, den skal være revet, og ikke i store terninger.

Om testen

Alle pølsene er vurdert blindt, og testen er gjort av Tore Teigen og Kjell Haavi, begge erfarne pølsemakere. Pølsene er vurdert stekt og ustekt og gitt karakterer fra en til seks, der seks er best.

Vi har brukt hele karakterskalaen. Det betyr at pølsene som har fått en eller seks er best og dårligst innenfor kun dette utvalget.

Les også:

Det beste grillølet

Reddiker har aldri vært bedre

Vi har testet de ti billigste rødvinene

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!