La meg gjette: Du har aldri laget ketchup før.

Det hadde ikke jeg heller før i sommer. Det hadde ikke engang falt meg inn at det var noe man kunne lage selv. Litt som vin og biler, om du skjønner hva jeg mener.

Les også: Dette er den eneste grillsausen du trenger

Lage ketchup selv?

Når jeg hadde hørt "- Vil du ha ketchup?"-spørsmålet så mange ganger (det er kun for å terge meg hun spør) at det ikke lenger hadde noen ressonans hos meg, gjorde underbevisstheten plutselig den refleks-refleksjonen jeg har forsøkt å trene opp over mange år: Kan jeg lage dette selv?

Min opptrenede "kan-jeg-gjøre-dette-selv"-refleks skal liksom aktiveres hver gang jeg spiser noe godt.

Typisk: Jeg setter tenna i verdens saftigste oksekjøtt i Nerja i Spania og - PING!: Kan jeg lage dette selv? Og så er vi i gang med å forsøke å finne ut hvordan underverket ble til.

Den refleksen slo ikke til med ketchupen. Riktignok spiste jeg ketchup ikke selv, men jeg har forsøkt å programere refleksen til å reagere uansett.

Men så fikk mitt indre lov å virke uten følge av voksen - og da sa det pang. "Kan jeg lage ketchup selv"?

Les også: Slik lager du iskaffe

Obama sier ja

Og som Obama sier: Yes you can!

Så begynte jeg å sørfe rundt omkring etter oppskrifter på verdens vanligste saus. Det var ikke mange oppskrifter, men det var noen. Jeg ekperimenterte litt fram og tilbake og nå har jeg endelig kommet fram til fasitten.

- Vil du ha ketchup?

- Ja, takk. Min egen hjemmelagde.

Her er oppskriften.

Erik Hannemann

Hjemmelaget ketchup

Endelig vet vi hvordan vi lager ketchup hjemme.

Ingredienser:

1 bokser tomater

0,5 stk gul løk

2 fedd hvitløk

3 ss olje

0,5 ts chilipulver

0,5 ts paprikapulver

1 knivsodd kanel

1 knivsodd allehånde

1 ss tomatpuré

2 ss brunt sukker

3 ss eplecidereddik

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!