Disse ølene ble testet

Butikk:

Bombardier Bitter

Hansa Bayer

Pilsner Urquell

Nøgne Ø Wit

Haandbryggeiet Pale ale

Newcastle Brown ale

Frydenlund Bayer

Haandbryggeriet London porter

Nøgne Ø Bitter

Vinmonopoletl:

Aass Bock

Nøgne Ø IPA

Nøgne Ø Porter

Maredsous 10 tripel

Leffe Blond

Sara de Silenrieux

Frydenlund Bokkøl

Mack Bok-øl

Borg Bokkøl

Chimay trappist red

Corsendunk Pater dubbel

Duvel

Haandbryggeriet Norse porter

Chimay trappist blue

Gouden Carolus Ambrio

Aecht Schlenkerla Rauchbier märzen

Flying Dog Snake dog IPA

Tror du at pils er det selvfølgelige valget til grillmat? Da må du tro om igjen.

Grillmat er smakskraftig mat. Ikke bare har du brente stekeskorper, men også både sure, søte og spicy sauser og marinader.

Dette krever sin øl. De lyseste og letteste øltypene, som f.eks. pils, faller her helt gjennom. De er kanskje leskende, men mangler smakskraften og sødmen som skal til for å matche maten.

For å finne ut hvilke øl som er best til grillmat, lagde vi fem forskjellige grillretter, som spente fra lett sjømat til kraftig kjøtt.

Blant disse sørget vi for å få med oss typiske retter som er populære. Vi hadde prekvalifisert 25 øl, som skulle være gode kandidater til grillmat, og ølene kom fra både butikk og Vinmonopolet.

Resultatene

I det følgende presenterer vi de fem grillrettene, og de ølene, fra både butikk og pol, som passet best til dem:

Grillpølse i brød med sennep og ketchup

Butikk: Hansa Bayer, Norge, 50 cl boks, kr 27,90.

Polet: Duvel (lys og sterk ale), Belgia, 33 cl flaske, kr 48,40.

Grillspyd med scampi, breiflabb, rødløk og paprika servert med chili/hvitløksaus

Butikk: Bombardier Bitter, England, 50 cl boks, kr 29,90.

Polet: Leffe Blond (lyst klosterøl), Belgia, 33 cl flaske, kr 37,90.

Kyllingbryst med potetsalat

Butikk: Haandbryggeriet Pale Ale, Norge, 50 cl flaske, kr 35,90.

Polet: Duvel, Belgia, 33 cl flaske, kr 48,40.

Sommerkoteletter med potetsalat

Butikk: Haandbryggeriet Pale Ale, Norge, 50 cl flaske, kr 35,90.

Polet: Chimay Trappist Red (halvmørkt klosterøl), Belgia, 33 cl flaske, kr 39.90.

Entrecôte med bakt potet og kraftig, røykpreget BBQ-saus

Butikk: Haandbryggeriet London Porter, Norge, 50 cl flaske, kr 35,90.

Polet (1): Gouden Carolus Ambrio (rødgyllen ale), Belgia, 33 cl flaske, kr 42.00.

Polet (2): Nøgne Ø India Pale Ale, Norge, 50 cl flaske, kr 64.90.

Vi vil gjerne knytte noen kommentarer til resultatene. Til entrecôten fant vi strengt tatt ingen god match i øl fra butikk, men London Porter fra Haandbryggeriet var den som kom best ut.

Grunnen til at vi har valgt ut to forskjellige øl fra polet til entrecôten, er at noen kanskje vil oppleve Ambrio-ølet som litt vel mektig, så her byr Nøgne Ø sin IPA på et friskere og mer leskende alternativ.

Ellers må vi generelt si at de sterke ølene fra polet gjennomgående var bedre til maten enn deres svakere slektninger fra butikk.

Spesielt gjorde de belgiske ølene en sterk figur, og både Leffe Blond og Duvel er gode allroundøl som passer til flere av rettene.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!