Guide til øl

Øl-guide for nybegynnere

Her er det mye øl du ikke har smakt.

ØL-BLOGGER: Jørn Idar Kvig.
ØL-BLOGGER: Jørn Idar Kvig. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Matbloggere

I sommer lar vi landets flinke matbloggere få boltre seg på Klikk.no. I tur og orden vil de få lov til å presentere seg selv og den gode maten de lager.

Ølbloggen Høyt Skum er drevet av Jørn Idar Kvig, med mål om å skrive og informere om øl. Her finner du det meste om øl; Nyheter, anbefalinger, anmeldelser, hjemmebrygging. Høyt Skum er Norges mest engasjerte ølblogg, og har Norges eneste ukentlige ølpodcast: Høyt Skum TV. Her er hans bidrag til sommerbloggene:

Ølstiler for den nysgjerrige nybegynner:

Først en rask innføring i ølstiler:

Undergjæret øl (Lager)

Dette er øl som er laget og lagres i lave temperaturer normalt fra 7 til 13 grader. De er ofte rene i smakene, og kan være alt fra helt lyse til ordentlig mørke. Gjæren legger seg her i bunnen av gjæringstankene, derav navnet undergjæret. Her til lands er det nok pilsner som er mest kjent, men man kan også nevne bockøl, dunkel og Münchner Helles.

Overgjæret øl (Ale)

Dette er øl som er laget på høyere temperaturer, normalt fra 15 til 24 grader. Her legger gjæren seg på toppen som en seig gjærkake. Det går raskere å lage overgjæret øl, og det gir ofte fyldig og fruktig øl. Noen av de mest utbredte stilene her til lands er India Pale Ale (IPA), stout og pale ale.

Spontangjæret øl

Spontangjæring er ølbryggingens svar på ekstremsport. Man lager en vørter man tilsetter villgjær, gjær man naturlig finner i luften rundt oss. Dette gjøres enten ved å tilsette gjæren fysisk, eller å åpne dører og vinduer og håpe på det beste. Lambic er nok den mest utbredte og anerkjente, men man finner også noen gode eksempler laget her til lands av bla Haandbryggeriet.

Under følger noen ølstiler som kan være med å starte enhver ølnysgjerrig nybegynner på en livslang kjærlighetstur.

American Pale ale

Amerikansk Pale Ale (APA) er en tolkning av den britiske pale alen, men i riktig amerikansk stil tilsetter de mer humle enn det britene gjør. Dette er nok det overgjærede ølets svar på pils: Lettdrikkelig, fruktig og veldig anvendelig. Amerikanerne elsker humle, og det er humle som gir de smaker og dufter man ofte finner i APA:

  • Sitrus
  • Gress
  • Maltsødme

Mat: Dette er en veldig anvendelig ølstil, som kan brukes til mye. Det kan være deilig til spicy sjømat så gar som til gryteretter.

Gode eksempler: Lervig Lucky Jack, Haandbryggeriet Pale Ale, Sierra Nevada Pale Ale

Wit

Denne belgiske ølstilen er et hveteøl tilsatt både korianderfrø og appelsinskall. Stilen har vært brygget i over 400 år, og etter en tid i dvale er den nå tilbake i vinden. Stilen kan by på spennende smaker som

  • Sitrusskall
  • Honning
  • Krydder

Mat: Den friske sitrus og kryddertonene man finner i dette ølet, gjør det spesielt gøy å teste med ost. Prøv gjerne med en geitost med en krydderskorpe.

Gode eksempler: Hoegaarden Wit, Nøgne Ø Wit, Lervig White Dog

Porter

Dette er en mørk ølstil, som har masse aromaer. Den kommer originalt fra England, og er "lillebroren" til stout. Porter har et vidt spekter av smaker, men noen av de mest vanlige er

  • Sjokolade
  • Nøtter
  • Tørket frukt

Mat: Med sin komplekse og fyldige smak passer den godt med det meste av kjøttretter. Om den er litt søtlig kan du også prøve den til sjokoladedesserter, eller rett og slett som meditasjonsøl.

Gode eksempler: Ægir Natt Porter, Samuel Smith Famous Taddy Porter, Anchor Porter

India Pale Ale (IPA)

Her finner man to hovedtyper: Engelsk og amerikansk. Den engelske IPA har mer fokus på humlearoma og balanse, mens amerikanerne vil ha mye bitterhet og mye aroma. Humle som kokes lenge gir mye bitterhet, og humle som kokes lite eller ikke i det hele tatt gir mye aroma

  • Sitrus
  • Floral (blomster)
  • Humle

Mat: IPA er en bitter ølstil, og bitterhet i øl er supert til fettholdige matretter. Fårikål er en klassisk norsk rett som går veldig godt med IPA, men også fettholdige steker og gryter kan trygt prøves!

Gode eksempler: Kinn Vestkyst, Ægir IPA, Brooklyn East India Pale Ale

Det er en hel verden der ute, som bare venter på å bli oppdaget! Hva venter du på?

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 08/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også