Både jeg og kroppen merker at våren har kommet. Kroppen har lettere for å stå opp og jeg henger meg på uten problemer.

Og en tur butikken bekrefter hva kalenderen viser. For der finner jeg nykål og asparges.

Joda, asparges har vært der i hele vinter, men nå har den norske jorden skjenket oss irrgrønne, spenstige og potente norske asparges (til latterlige 24,90 for en bunt). På vinteren reiser de grønne stenglene halve kloden rundt (de kommer fra Thailand og Peru på vinteren, ser det ut til), men nå, i en kort periode, kan du nyte kortreiste asparges.

Det er mange måter å nyte herligeheten på: Du kan posjere noen egg, servere dem med smeltet smør/cayennepepper/lime, skinke og erter eller chevre og timian...

Jeg foreslår å servere dem med reker eller hvit fisk og den sausen alle i verden er enige om passer best: Hollandaise.

Nykål - vårens vakreste eventyr

Aspargesen tar all den kulinariske oppmerksomheten om våren. Derfor vil slå et slag for nykålen. Den fortjener minst like mye jordlig hyllest. Neste gang du er i butikken oppfordrer jeg deg til å løfte den ut av kassa, kjenne hvor godt det er å ta i den og så legge den i kurven og lage noe godt (bacon, pølser, epler, cashewnøtter, valnøtter, kamskjell, mynte, ingefær, kokt lammekjøtt, laks, soyasaus...).

Sett med botaniske briller er nykål den samme kålen du får om høsten, men som er i sin ungdoms vår. Nykål er vegetarianernes svar på pattegris, om du vil. Nedenfor finner du en superenkel oppskrift på nykål med stekte pølser, bittesmå eplebiter som gir god friskhet, gressløk og noen biter med blåmuggost.

Spise ugress?

Jeg tar også med en suppe som setter i fart i lukingen. Hovedingrediensen er nemlig brennesle. Nye skudd er best å bruke - og de er det mange av. Bare kikk deg rundt!

(Over 10.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Ingredienser:

1 stk nykål

8 stk pølse

2 stk sjalottløk

100 g blåmuggost

1 stk eple

2 potte gressløk

2 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Brenneslesuppe

Det er nesten ikke til å begripe at ugress kan blir så god mat. Brenneslen burde plukkes når den er ung.

Til 2 porsjoner:

6 dl brennesle

4 dl vann

3 stk sjalottløk

2 dl hvitvin

1 ss kyllingbuljong

2 dl kremfløte

2 stk egg

50 g parmesan

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):