Rustfritt: Voile spaghettimål fra Alessi. Den måler tre forskjellige porsjonsstørrelser og kommer i rustfritt stål. Den koster 136 kroner hos RoyalDesign.no=

Rustfritt: Voile spaghettimål fra Alessi. Den måler tre forskjellige porsjonsstørrelser og kommer i rustfritt stål. Den koster 136 kroner hos RoyalDesign.no © Foto: Produsenten

Dra og mål: Spaghettimål fra Joseph Joseph. Den måler fra en til fire porsjoner bare ved å dra i håndtaket. Målet kommer i fire farger og koster 119 kroner hos Traktøren.=

Dra og mål: Spaghettimål fra Joseph Joseph. Den måler fra en til fire porsjoner bare ved å dra i håndtaket. Målet kommer i fire farger og koster 119 kroner hos Traktøren. © Foto: Produsenten

Dansk design: Denne måleren er produsert av Normann Copenhagen og er laget i svart plast. Den koster 53 kroner hos RoyalDesign.no=

Dansk design: Denne måleren er produsert av Normann Copenhagen og er laget i svart plast. Den koster 53 kroner hos RoyalDesign.no © Foto: Bjarke MacCarthy

Klipp: Størelsen på hullet trimmer du til med en saks=

Klipp: Størelsen på hullet trimmer du til med en saks © Foto: Øivind Lie

Det er merkelige greier; hver gang vi koker pasta blir det for mye. Selvfølgelig litt avhengig av hva du har i pastasausen.

Leser du på pakken står det at en porsjon er på mellom 75 og 100 gram for voksne og litt over halvparten for barn.

Veier du opp 100 gram, som altså er rikelig, ser det veldig lite ut. Da er det fort gjort å slenge på litt ekstra, og det kan virke som om læringskurven for spagettiutmåling er svært slak.

Kjøp deg ut av det

Spagettimål er et eget redskap for å måle ut riktig mengde, og det finnes så mange at det minner om en egen industri.

Vi har plukket ut tre stykker. En for deg som er opptatt av design, en for deg som er litt mer i teknosporet og en for deg som rett og slett bare vil måle ut hvor mye spagetti du trenger.

Lag ditt eget

Hvis du skal lage det selv, er dette trolig det enkleste: Skjær av toppen på en plastflaske og træ spagettien gjennom tuten. Da skal du få igjennom cirka 80 gram.

Det letteste er å bruke en halvannen liters plastflaske, siden disse er lettere å skjære i.

Vil du ha større porsjoner kapper du av tuten. Har du en kjøkkenvekt er det bare å klippe og veie til du ser at du får riktig mengde.

Eller kanskje du vil lage et stort hull som tar hele familieporsjonen i én operasjon? Har du tenåringer i huset er det greit å vite at det er enkelt å øke størrelsen på hullet med jevne mellomrom.

Les også:

Tre geniale pastasauser

Pasta med pesto og reker

Tre pastafavoritter

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!