Jeg skal være ærlig å si at jeg ikke alltid har vært begeistret for tomater. Tomatene jeg vokste opp med var nemlig veldig triste. De bleke, smakløse tomatene tror jeg må ta mye av skylda for at jeg kom på kant med en av verdens mest populære grønnsaker.

Share

Ikke nok med at tomatene var kjipe i utgangspunktet, men vi syndet nok mye mot reglene for oppbevaring av grønnsaker generelt og tomater spesielt: Tomater skal aldri oppbevares i kjøleskap. Ikke bare taper de seg i smak, men i tillegg forsvinner vitaminene.

Heldigvis har tomatene i butikkene blitt mye bedre. Særlig er jeg svak for de mindre tomatene - cherrytomater og duetomater for eksempel.

OVNSBAKTE TOMATER: Blir veldig gode i ovnen.=

OVNSBAKTE TOMATER: Blir veldig gode i ovnen. © Foto: Erik Hannemann

Veldig anvendelige

Tomater er fantastisk anvendelige og en perfekt tomatsaus redder en pakke kjøttdeig fra kjedelighetens store kirkegård.

Tomater kan også fint spille hovedrollen. En genial måte å fremheve tomatene og dens smak på er å bake dem i ovnen. Det kan gjerne gjøres helt enkelt - uten krydder: Bak dem i ovnen på f. eks 180 grader i en time (eller svakere temperatur og lenger tid. For eksempel 60 grader i 4-5 timer).

Men, når jeg får bestemme får tomatene følge av litt krydder. Det enkleste trikset er å dele dem i to strø over litt sukker før de bakes i ovnen.

Jeg liker veldig godt blandingen av anis og tomat. Et kult triks er å bruke en morter: Knus anisfrø (fenikkelfrø eller stjerneanis) og sukker til et pulver og strø dette over tomatene.

Den samme metoden kan brukes med andre krydder (med eller uten sukker). Her er mine favoritter:

  • Estragon
  • Rosmarin
  • Salvie
  • Korianderfrø
  • Dillfrø

Les også:

Clotildes lasagne

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!