KAMSKJELL: For mange er kamskjell selve symbolet på en festmeny.

KAMSKJELL: For mange er kamskjell selve symbolet på en festmeny. © Foto: Crestock

FØR DESSERTEN: Parmesan smaker fortreffelig og kan trygt serveres før desserten.

FØR DESSERTEN: Parmesan smaker fortreffelig og kan trygt serveres før desserten. © Foto: Colourbox

Nyttårsaften er en hyggelig markering for det nye året som kommer.

Det er også en perfekt anledning for å tilberede en festmeny som består av flere retter.

Denne kvelden starter med å servere gjestene champagne eller musserende i glasset sammen med litt enkel fingermat. La gjestene mingle litt rundt og senke skuldrene før dere setter dere til bords for å innta herremåltidet.

Du finner oppskrifter til hele nyttårsmenyen nederst i artikkelen.

Les også:

Nyttårsbord med pynt fra naturen

Unngå disse dresstabbene

Nyttårsmeny

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger

Vin: Lanson Gold Label 1998 brut eller Delapierre brut

Til forrett foreslår vi denne suppen som du kan servere i små suppeskåler (bruk eventuelt dessertboller).

Husk at dette bare er første av flere retter og det er derfor ikke lurt å servere for mye av første rett. Til forretten kan du gjerne fortsette med champagne eller musserende som du serverte til velkomst.

Grillede/stekte kamskjell

Vin: Quinta do Ameal Loureiro 2008

Vi velger kamskjell etter suppen. Beregn tre små eller to store per person. I oppskriften står det 20 kamskjell på fire porsjoner, men husk at også denne retten bare er en mellomrett før selve hovedretten.

Prøv den portugisiske hvitvinen Quinta do Ameal Loureiro 2008 til 114,40 kroner.

Helstekt kalkunbryst med hvitvinsdampede neper

Vin: Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 2007

Til hovedrett velger vi kalkun, men ikke av den helstekte varianten. Vi velger å bruke kalkunbryst og helsteke det i ovnen. Dersom du har mange gjester kan du steke flere i ovnen.

Til kalkunen velger vi en rødvin fra Veneto som heter Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 2007.

Ost og vin - Parmesan

Vin: Niepoort Ten Years Old Tawny

Da er det dessert som gjenstår og det blir ikke en fullverdig nyttårsmeny uten ost før det søte. Vi serverer rett og slett parmesan med litt krydrede pærer. Til denne osten kan du gjerne drikke en portvin.

Sjokolademousse fra Valencia

Den perfekte avslutningen på et festmåltid er noe søtt, og hva er vel ikke mer passende enn noe med sjokolade?

Vi velger sjokolademousse fra Valencia som du kan klargjøre i god tid før gjestene kommer.

Godt nyttår!

Les også:

Så mye kaffe tåler du

Disse champagnene er best

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Tom Haga

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger

En nydelig kremet suppe med jordskokkens nøtteaktige og litt søte smak i hovedrollen.

Ingredienser:

Jordskokksuppe

550 g jordskokk

olje til pensling

1 l kylling kraft eller vann + buljongterning

2 dl H- melk eller matfløte

salt og nykvernet pepper

Garnityr

1 dl jordskokk i terninger

4 skiver brød i terninger

olje til pensling

salt og nykvernet pepper

finsnittet frisk gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Grillede/stekte kamskjell

Til 4 porsjoner:

20 stk kamskjell muskler

8 stk purre

5 dl kyllingkraft

1 dl balsamicovinaigrette

200 g fersk parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Alf Börjesson

Helstekt kalkunbryst med hvitvinsdampede neper

Til 3 porsjoner:

500 g kalkunbryst

smør, smeltet

salt

pepper

Hvitvinsdampede neper

2 stk nepe

1 dl hvitvin

steke sjy fra kalkunbrystet

Hvitvinssaus

20 g smør

20 g hvetemel

3 dl tørr hvitvin (+ vinkraft fra nepene)

1 dl lys buljong (vann + lys buljong)

1 dl kremfløte

1 stk eggeplomme

0,25 stk sitron, presset

Høyde (px): Bredde (px):

Ost og vin - Parmesan

Til 0 porsjon:

Høyde (px): Bredde (px):

Sjokolademousse fra Valencia

Til 6 porsjoner:

100 g kokesjokolade, lys

3 ss kakao

50 g smør

2 stk eggeplomme

3 stk eggehvite

2 ss melis

Pynt

1 stk appelsin, strimlet skall av

3 ss sukker

vann

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!