-Lage saus av cognac? Er ikke et veldig sløseri?

-Nei.

-Hæ?

Jeg synes jeg hører moder'n. Men, neida. Det er ikke sløsing. Hemmeligheten er at man trenger veldig lite cognac.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Slik lager du medisterkaker

Share

I tillegg til det fornemme i sausens navn, er den største fordelen til cognac-sausen at den smaker veldig godt.

En cognac er en spesiell drikk. Noe av det som gjør en cognac så spesiell er at den må blandes av mange forskjellige årganger og lages av cognac som kommer fra de ulike områdene i Cognac. Og så må den selvsagt lagres på fat (eiketønner) i mange, mange år.

Les også: Min sjokoladehelg

Les også: 15 tips for å bli en god forelder

Alt dette gjør cognac til et brennevin som er sprengfullt av smak. Når man koker cognac, som man gjør når man lager sausen, mister man naturlig nok de aller fineste nyansene. Men, man sitter igjen med en essens av hva cognac er: En særegen smak og lukt som domineres av det aromatiske tømmeret som brukes til å lage tønnene (om du noensinne får sjansen til å lukte på dette tømmeret vil du skjønne hva jeg mener med en gang).

Så til sausen: Du koker altså ut litt cognac, tar kjelen av platen, har i litt fløte (for å stabilisere) og piske inn smørterninger. Dette er en utmerket og lettvint saus til både kjøtt og fisk. Jeg synes den passer aller best til svinekjøtt.

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Crestockfoto

Cognacsmør

Dette er uhyggelig enkelt. Har du noen dråper cognac til overs er dette det beste du kan finne på med dem.

Ingredienser:

5 ss cognac

75 g smør i terninger

1 ss sitronsaft

1 ss kremfløte

5 ss cognac

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!