Ja, du kan lage middag på fem minutter. Det blir selvsagt ikke en romslig, deilig middag med brun saus og kjøttkaker. Nei, det kan man ikke forvente.

La oss si at vi legger til fem minutter til. Hva kan man lage på ti minutter?

Noen av disse forslagene krever en nett hånd som er god med kniven, men det skal allikevel være innen rekkevidde for de fleste.

Har noen andre forslag enn disse? Alle blir glade for tips du deler på Facebook-siden vår!

Her er mine middager på ti minutter:

Tre superraske og enkle supper

Dette er de kjappeste suppene jeg vet om. Den første er ertesuppe laget med frosne erter - du kan også bruke sukkererter. Stek hakket sjalottløk, litt hvitvin (eller ett glass vann og en kork hvitvinseddik), en fløteskvett og mos med stavmikser.

I samme gate er den kjappe tomatsuppen. Stek en løk, kok med litt tomat, litt krydder, kjør med stavmikser og dryss over parmesan. Kjappere blir det ikke. Sjekk video her!

Og så legger vi med en spansk grønnsakssuppe - den enkleste av dem alle, nemlig gaspacho.

Raske retter med fisk

Sammenlignet med kjøtt og kylling er fisk mye kjappere. Og, om du er en av dem som har oppdaget hvor godt rå fisk kan være, så er oppskriften på oppskåret laks i ulike varianter en genial middagsløsning for deg med dårlig tid.

Enda heldigere er den som liker skjell. Blåskjell og hjerteskjell er superkjappe middager. Med skjell får mest smak på minst mulig tid. Skjellene trenger ikke dampe mer en 5-6 minutter før de er middag.

Jeg tar med en fiskeoppskrift til. Det er ceviche, altså denne mystiske matretten hvor fisken "kokes" i sitronsaft (eller annen sitrusfrukt, lime er også vanlig å bruke).

Andre raske og enkle oppskrifter

En ting du klarer på ti minutter er å lage french toast. Visp sammen egg og melk (eventuelt sukker), dypp brødskivene i blandingen og stek dem gylne. (Se oppskriften nedenfor og se på variasjonsmulighetene).

Ostesmørbrød er et opplagt, kjapp middag. Legg god skinke, ost og tomater på en brødskive og grill til det smelter i ovnen... Skal det være litt stas er det lurt å ha litt spansk eller italiensk superskinke (eller god, norsk spekeskinke) i kjøleskapet.

Apropos skinke. En skinkesalat er også fullt mulig å smelle sammen med kort tid. Bland sammen rømme, majones og kokt skinke. I oppskriften står det er erter, men du kan også bruke hakkede sukkererter. Og så litt eple.

Helt til slutt tar vi med en salat. Det trenger ikke være mye du trenger for å lage en hederlig variant. Det meste funker. Men, for inspirasjonens skyld, så er denne oppskriften ganske kul fordi den har et helt granateple i seg. Og grønne bønner. Kult, nytt, godt, kjapt, sunt - hva mer kan du be om?

Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk hvitløk sfedd, knust

0,5 dl hvitvin

2 dl kremfløte

150 g erter, frosne

crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Til 1 porsjon:

1 stk sjalottløk

1 stk tomatboks

1 ss sukker

1 ss eplecidereddik

1 ss kyllingbuljong

2 ss kremfløte

1 ss oregano

150 g kjøttdeig

parmesan

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Ingredienser:

4 stk tomater, store

0,5 stk agurk

1 stk paprika, rød eller grønn

1 fedd hvitløk

1 skiver brød, uten skorpe, gjerne daggammelt

0,5 dl olivenolje, eller litt mer

salt

1 ts eddik, sherryeddik eller annen

en bit med løk, eventuelt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Rå salmalaks

Tre forretter på en salmalaks. Utrolig hva man klarer med salma...

Til 4 porsjoner:

1 stk laksefilet

soyasaus

olivenolje

1 stk sitronbåter

dill

2 stk sukkererter

koriander, fersk

1 ss lakserogn

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk hvitløksfedd

1 dl vann

1 dl fløte

1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik

400 g blåskjell

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hjerteskjell i hvitvin

Denne enkle oppskriften med hjerteskjell lager du på to minutter.

Til 4 porsjoner:

1 fedd hvitløk

500 g hjerteskjell

1,5 dl hvitvin

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ceviche med laks

Ceviche er en fiskerett hvor du koker fisken i sitrus, typisk lime eller sitron. Du kan se at fisken "koker" og at den endrer farge akkurat som om den stekes eller trekkes i vann.

Til 2 porsjoner:

100 g laksefilet

1 stk lime eller sitron

0,5 stk rødløk

urter, estragon, timian eller salvie

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Klassisk French toast

Her er den klassiske oppskrfiten på french toast (og så finner du noen variasjonsforslag).

Ingredienser:

2 dl melk

3 stk egg

2 ss sukker

1 ts kanel

5 stk brødeller loffskiver (brioche kan også brukes)

lønnesirupeller syltetøy

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spansk ostesmørbrød

Her kommer et nydelig, spansk måltid i all sin deilige enkelthet.

Til 1 porsjon:

olje

1 ts oregano, tørket

2 skiver brød

4 skiver manchego

2 skiver spansk skinke, den beste heter bellota

2 skiver tomat

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Salat med grønne bønner

Denne enkle salaten passer gjør hverdagsmaten litt bedre.

Til 4 porsjoner:

30 stk aspargesbønner

1 stk granateple

1 stk stor sjalottløk, eller tre små

1 dl olivenolje

1 stk sitron båt, eller mer

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!