Tabbouleh er hverdagssalaten i Levanten. Den gode salaten lages av tusenvis av flittige hender i Libanon, Syria, Palestina, Jordan, Israel, Irak, Kypros, Tyrkia, Armenia og andre steder, for eksempel på Haiti som utgjør en del av tabbouleh-diasporaen gjennom arabiske emigranter.

Selv har jeg gjort et forsøk på å lage noen retningslinjer på hvordan en "vanlig salat" skal være, men tabbouleh er en helt egen greie.

Bulgur er kanskje den ene ingrediensen ikke alle er like fortrolig med. Bulgur er laget av hvete og kan minne om couscous. På samme måte som couscous er det delvis kokt og derfor går det raskt å tilberede. 10 minutter er som regel nok.

Kan det kalles tabbouleh?

Skal det kalles en tabbouleh er det visse krav som bør oppfylles, selv om dette varierer kraftig fra land til land, område til område og spisebord til spisebord. Likevel er det få som vil nekte på at de spiser en tabbouleh om bulgur, tomater, agurk, persille, mynte, løk og hvitløk serveres og smakes til med olivenolje, sitronsaft og salt.

Herfra og ut er det uttallige variasjoner. Løk kan byttes med vårløk, paprika kan finnes i blandingen og det kan også være at noen har i koriander. Hadde vi tatt en titt i de tusen salatboller ville vi garantert funnet kikerter, nøtter, linser, couscous og all verdens krydderier og andre grønnsaker.

Det som slettes ikke er uvanlig er å servere tabbouleh på store blader av romanosalat. Antagelig er det også vanlig med forenklede tabbouleh med bare løk, tomat, bulgur og urter.

Oppskriften du finner nedenfor er et forsøk på en standard-tabbouleh, noe som selvsagt er umulig. Litt som en standard pizzabunn (et annet forsøk) aldri vil resonnere godt i Italia, eller en standard-paella funker i Spania.

Tabbouleh passer utmerket til kokt og stekt fisk. Det er heller ikke uvanlig å servere det til kjøtt, for eksempel verdens beste kjøttboller. For all del, tabbouleh kan spises som en rett i seg selv eller som del av et tapasbord.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Tabbouleh

Tabbouleh er salaten som spises mest i Levanten. Prøv den da vel!

Til 4 porsjoner:

150 g bulgur

0,5 stk agurk

2 stk vårløk eller en halv gul løk

10 stk cherrytomat

1 kvast mynte

1 kvast persille

salt

Dressing

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!