Vin til chili con carne 2014

Hvilken vin til chili?

Chili con carne er en robust gryterett og det krever tilsvarende robuste viner.

KRAFTIGE RØDVINER: Til chili con carne passer det med fyldige rødviner med god sødme. Hvis du vil drikke øl, bør det også være ganske kraftig.

KRAFTIGE RØDVINER: Til chili con carne passer det med fyldige rødviner med god sødme. Hvis du vil drikke øl, bør det også være ganske kraftig. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Det er ganske så surt og trist vær over mesteparten av landet. Det er da det er på tide å lage seg en skikkelig kraftig gyterett, så skal du se at tristessen forsvinner som dugg for solen. Og trenger du virkelig å få varmet opp en frossen skrott, så er det omtrent ingen ting som slår en skikkelig spicy chili con carne.

Les også om hvorfor det er bra med skrukork på vin.

En grunnversjon av chili con carne er ikke så avansert. Det er løk, hvitløk, bokstomater, kjøttdeig og bønner. Og så har vi selvsagt krydderne. Spisskum gir den spesielle aromaen vi kjenner fra både meksikansk og indisk kjøkken, mens chilien sørger for heten. Enkelte oppskrifter inkluderer også litt tørket oregano. Noen til og med kaffe eller mørk sjokolade. Av tilbehør brukes ofte vårløk eller purre, samt rømme og tortillachips. Salsa og guacamole er også godt tilbehør.

Fyldige rødviner

Det er mye og kraftig smak i en chili con carne, og da kreves det også kraftige rødviner. Chilien gjør også et vi trenger god sødme i vinene. Mens vi i denne spalten er generelt skeptisk til eikepreg i viner, så kan det godt være litt i viner til chili con carne, da eiken finner en aromamessig partner i spisskummen. Vinen kan også ha endel garvestoffer.

Se også vår guide til valg av vinglass.

Med disse spesifikasjonene på plass, er det lett å orientere seg mot såkalte «oversjøiske» viner, eller viner fra «den nye verden», som de også kalles. Vi snakker altså om Nord- og Sør-Amerika, Sør-Afrika, Australia og New Zealand. Vi har landet på en zinfandel fra California, en malbec fra Argentina og en shiraz fra Australia. Men vi har ikke glemt «den gamle verden», altså Europa. Vi har derfor også tatt med en vin fra Rhône, som kanskje er det distriktet som byr på de kraftigste og mest sødmefulle vinene.

Omtale av vinene finner du nederst i denne artikkelen.

Også øl

Mange drikker øl til chili con carne, og corona med limebåt er populært. Det er også leskende, men har ikke den nødvendig smakskraften til å stå opp mot maten. Her trenger vi et smaksrikt øl med både god sødme, friskhet og bitterhet.

I den lyse enden av skalaen har vi pale ale og india pale ale (IPA), mens i den mørke finner vi porter og stout. Alle disse øltypene går ganske bra til chili con carne, men det som er enda bedre, er et øl som ligger mellom disse typene, noe «brunt».

Newcastle Brown Ale blir for veikt i denne sammenheng, men Nøgne Ø Imperial Brown Ale har det fornødne trøkket. Ægir har også to gode øl som passer til chili con carne: Skumring Dubbel og Lindisfarne Scotch Ale.

Oppskrifter

Her er fem gode oppskrifter på chili con carne. De er litt forskjellige, så sjekk ingredienslistene, så finner du nok ut hvilken av dem du kommer til å like best.

Chili con carne

Chili con carne med jalapeño

Chili con carne med kikerter

Chili con carne med tomatsalsa

Chili con carne med rømme og tortilla

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning