KONJAKK: Marthe Abel er norges eneste kvinnelige destillatør og konjakkekspert. © Foto: Arcus

Mange konjakkhus har norske aner. Vi valgte ut fem av disse «norske» luksuskonjakkene og testet dem. Den billigste i testen koster 1100 kroner og den dyreste koster 3500 kroner. Se testresultatene nedenfor.

For å få en liten innføring i hva som gjør noen konjakker så mye dyrere enn andre spurte vi Marthe Abel, Norges eneste kvinnelige destillatør og konjakkekspert. Hun jobber til daglig i Arcus som er blant de største distributørene av konjakk i Norge.

Hvorfor er disse konjakkene så dyre?

- Dette er sjeldne dråper. En konjakk i dette prissjiktet er satt sammen av mange ulike typer for at smaksbildet skal bli komplekst. Et konjakkhus kjøper ofte opp ulike konjakker og blander sine egne typer.

- De aller fineste variantene er sjeldne, gjerne gamle typer, som det er gått med mye tid, krefter og ressurser på å få fram. Og så er det et poeng at det ikke bare er alder som teller; kunsten er å sette sammen eldre og yngre konjakker til en helhetlig, kompleks og elegant vare.

Blir det solgt mange av disse flaskene?

- Nei, dette er nisjeprodukter. Vanligvis selger man ikke mer enn fire-fem stykker i året. Når det er sagt, har vi av en eller annen grunn solgt over 200 stykker av Braastad Ekstra i høst. Det er ikke ut til at finanskrisen har vippet alle av pinnen.

Hvem er denne konjakken for?

- Vi merker at mange spør etter noe ekstra. Det er ikke som man skulle tro, at det bare er folk som ser på seg selv som eksperter som kjøper disse konjakkene. Det er ofte helt vanlige folk, ikke rikinger eller gourmeter. Jeg tror de som kjøper dem har dem i skapet i årevis.

Det er dyre dråper det her. Hvordan skal man være helt sikker på nyte de eksklusive varene?

- Ikke drikk den til kaffen! Kaffe er bittert og man burde bare drikke vann til. Ikke konjakk. Drikk den før eller etter kaffen.

Bruk tid på å lukte. Ikke ta for lite av gangen i munnen. Kjenn etter hvor den setter seg i munnen og gjør dette eksperimentet:

La hele tungen dekkes. Kjenn etter at konjakken brer seg godt langs siden av tungen. En billigere (og yngre) variant setter seg på tungespissen, stikker litt og er kortere, det vil si at smaken ikke varer så lenge.

Etter at du har svelget kommer som regel assosiasjon til sjokolade, fiken og andre frukter, gjerne tørkede.

Noen andre tips til folk som vil drikke dyre konjakker?

- Ja. Server den i mindre doser, bare 2 cl. Da blir det ikke så uutholdelig dyrt for et glass allikevel.

Prisene er nå oppdatert.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 2800!)

 

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant over 4000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!