Test av akevitt julen 2012

Stortest av akevitt

Her er den beste akevitten.

TEST: Vi har testet akevitt
TEST: Vi har testet akevitt Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Da har vi endelig kommet til testen av akevitt!

Det er ikke lenge siden vi smakte oss gjennom konjakkene og juleølet og fant de beste. Nå er tiden inne for nasjonalbrennevinet.

Om akevitt

Akevitten er for de fleste selvskrevent tilbehør til vår beste ribbe og det perfekte pinnekjøttet. Det som skiller den norske akevitten fra svenskenes og danskenes varianter er at norsk akevitt er fatlagret (med noen unntak). Det vil si at brennevinet lagres på fat (tønner) og dermed får smak fra treverket. Ulike typer akevitt har ulik fatlagringstid.

Funfact: Akevitten tar farge fra fatet. Men, det er bare nye fat som gir farge. Dersom man bruker eldre fat, altså fat som er brukt til lagring, gir det ikke fra seg farge. Så, dersom akevitten er blank, betyr ikke det at den ikke er fatlagret.

Testet blindt

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vi har fått noen synspunkter på at vi lar vinkelnere tester brennevin. Derfor presiserer vi: Begge våre testere har lang erfaring i brennevinssmaking. I tillegg har begge sommelierutdannelse, der brennevin blir minst like mye vektlagt som vin.

Utvalg: Vi har testet de 20 mest solgte.

Poeng

Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

 

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også