Hva er gløgg?

Gløgg er vin som er tilsatt krydder og søtet med sukker eller honning.

Gløgg har lang tradisjon i Europa og kalles glühwein på kontinentet.

De vanligste krydderne å tilsette er kanel, nellik, kardemomme, ingefær og sitrusskall.

- Er det noen vits i å teste gløgg?, var det noen som innvendte da vi lanserte idéen.

Jepp, det er det.

Det viste seg nemlig raskt at det er stor forskjell på gløgg.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Slik lager du medisterkaker

Det finnes to typer gløgg

Gløgg finnes i hovedsaklig to varianter: Dem som er drikkeklare og dem som skal blandes ut med rødvin.

Hvert år selges det gløgg for 36 millioner kroner. Tomtegløgg står for hele 93 prosent av alt som selges, i følge Tomtegløggens egne hjemmesider.

Men, det var ikke storselgeren som stakk av med seieren. Det var "Selskapsgløgg" til 99,- kroner på Vinmonopolet. Den holder hele 15 prosent alkohol.

Nedenfor kan du se hvordan det gikk med resten av gløggen.

Testpanel

I testpanelet satt Janicke Ulvatne, testansvarlig på Klikk.no og Christopher Sjuve, fagansvarlig for mat og drikke.

Testmetodikk

Alle produktene ble testet etter veiledning på etikettene. I de produktene hvor man skulle ha i rødvin brukte vi "Arcus Rødvin" (også kjent som "Polets rødvin" varenummer 6664).

Vi har brukt den vanlige scoringsskalaen for viner i poenggivningen.

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!