Hvordan hilse?

Klein klemming

- Jeg unngår alle former for "high-fives" og knoker, for jeg er 36 år og har aldri vært kul, sier komiker Doffedutten.

MANNEKLEM: Klemme eller håndhilse på kollega? Manneklem eller ikke? Her må du som oftest tenke fort.
MANNEKLEM: Klemme eller håndhilse på kollega? Manneklem eller ikke? Her må du som oftest tenke fort. Foto: Thinkstock.
Sist oppdatert
- BARE GJENNOMFØR KLEMMEN: Råde komiker og lege Jonas Kinge Bergland.
- BARE GJENNOMFØR KLEMMEN: Råde komiker og lege Jonas Kinge Bergland. Foto: Anja Elmine Basma
- INTERNASJONAL PÅVIRKNING: Det mener Aksel Tjora, professor i sosiologi ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU.
- INTERNASJONAL PÅVIRKNING: Det mener Aksel Tjora, professor i sosiologi ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU. Foto: Privat.

Når bør man egentlig klemme, og når bør man håndhilse?

Om man er usikker på dette, kan situasjonen bli så pinlig at man vil huske den for alltid.

- Jeg kjenner en fyr som ble veldig forfjamset over å møte tannlegen sin i butikken, han kjente han igjen men ante ikke fra hvor. Dermed overreagerte han og ga tannlegen en klem. Tannlegen var sikkert småredd, sier komiker og lege Jonas Kinge Bergland til Kvinneguiden.

Har du lyst å klemme personen?

Og det er nettopp en sånn hendelse man gjerne har lyst til å unngå.

For å ikke gjøre "feil", kan det hjelpe å kartlegge situasjonen og analysere hvor nær vedkommende står deg, sånn rent vennskapsmessig.

Men det er ikke alltid like lett om situasjonen kommer brått på. Kinge Bergland pleier å se an situasjonen og spør seg selv om dette er noen han har lyst til å klemme:

- Og ser det ut som vedkommende går for klem, eller lader han hånden for håndtrykk? Disse vage signalene kan komme ganske tett opptil selve hilseprosedyren og det vil dermed være veldig kort tid til å ta en avgjørelse. Det kjipeste er jo det at du griper en hånd som går for en klem. Da har du en situasjon som må kommenteres verbalt og det vil da være på sin plass å si; "eeehh.. hehe jaja, klem ja".

Komiker Christoffer Andreas Dedekam Schelderup, alias Doffedutten mener at det er få ting i verden som er mer sårt enn en person som klemmer en annen person som tydelig bare trodde vennskapet var på håndhils-nivå.

- Ender du opp som "klemmeren", og har oppegående empati, så må man jo bare gjennomføre klemmen, selv om man så frykten og forvirringen i øyekroken før man gikk inn, sier Doffedutten til Kvinneguiden.

Aksel Tjora, professor i sosiologi ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU, tror ikke at det finnes en elegant måte å redde seg inn igjen på.

- Men jeg tror at den som håndhilser bør gå for en klem. Å klemme er en hyggeligere løsning enn å stoppe med håndhilsen, sier Tjora til Kvinneguiden.

Han mener at de aller fleste setter pris på en klem, så lenge det ikke føles overfladisk.

- Det å klemme er en bra ting. Det er også en slags bekreftelse på at man er inkludert i miljøet og satt pris på som et medmenneske, sier han.

Den nye hilsemåten

Professoren mener også at det er forskjell på den yngre og den eldre generasjonen, at det er mer vanlig å klemme i dag enn tidligere.

- Det tror jeg har med internasjonalisering å gjøre, at man blir påvirket av TV og film, for eksempel amerikansk sitckom med tett kompis-kultur hvor man klemmer når man hilser. Mye reising kan også påvirke måten vi hilser på hverandre, og den syd-europeiske måten med kyss på kinn sniker seg gjerne inn i vår kultur.

- En annen grunn kan også være at det nå er flere utenlandske studenter på universitetene i Norge, sier Tjora.

Når man bør håndhilse, og når man bør klemme, burde ligge på normalt sosialt intelligensnivå, men det er slett ikke alltid like enkelt å vite.

- Det er ikke så vanlig å klemme når man hilser på en arbeidsplass hvor man helst bare sier "hei". Men det er gjerne mer på sin plass med en klem om noen har vært på ferie, eller lenge borte, eller om man skal gratulerer. Det kan man gjøre både på arbeidsplassen og i kompisgjengen. Men det er jo vanlig å klemme familie og venner både når man hilser og tar farvel, sier professoren videre.

Tjora tror også at noen individer er "klemmere". Dette handler om mennesketypen.

Samtidig understreker han at det handler mye om hva slags miljø man befinner seg i.

- Ulike miljøer er forskjellige. For eksempel er det mer vanlig for afrikanere å håndhilse når man møtes enn for nordmenn.

- Innen en flerkulturell vennegjeng kan en slik praksis spre seg. Det som da er interessant er at disse individene kan påvirke resten av miljøet, og hilsemåten kan endre seg fort.

- Sier knapt "hei"

- IKKE HILS PÅ NOEN! Ironi der altså, fra komiker Christoffer Andreas Dedekam Schelderup, alias Doffedutten.
- IKKE HILS PÅ NOEN! Ironi der altså, fra komiker Christoffer Andreas Dedekam Schelderup, alias Doffedutten. Foto: Vegard Fimland.
SMALL TALK-EKSPERT: Thomas Leikvoll.
SMALL TALK-EKSPERT: Thomas Leikvoll. Foto: John Andresen.

Hilse-tips

Thomas Leikvoll råder:

  • Se an situasjonen, markere tdilig og ta et valg om hva du vil.
  • Strekk ut en neve, eller åpne favnen.
  • Det fordrer samtidig at man har en viss sosial fornemmelse for hva som høver seg. Men det har de fleste.

Thomas Leikvoll, forfatter av blant annet boken "Small Talk", programleder og komiker, mener at forskjellen ofte kan være litt diffus.

- En perifer venn eller kollega som man ikke har sett på lenge er det nok mest naturlig å håndhilse på i utgangspunktet. I noen tilfeller kan det hende at man deler gode minner eller opplevelser sammen, da er det, selv om de ligger langt tilbake i tid, kanskje greit med en klem som et "takk for sist". Er du usikker så markerer du tidlig hva du vil. Strekk ut hånda, eller ut med armene avhengig av hva du synes passer, foreslår Leikvoll til Kvinneguiden.

Er man først en "klemmer" så er man en "klemmer" uavhengig av hvor lenge det er siden sist;

- Da klemmer man hver gang. Mange miljøer og bransjer, som for eksempel TV-bransjen og kulturelle bransjer, har en mer utstrakt åpenhet for klemming, andre bransjer holder seg mer formelle. Hvordan man hilser på hverandre kan også være avhengig av kulturelle forskjeller. Det blir for eksempel stadig mer vanlig å kysse folk på ett eller begge kinn slik man gjør i for eksempel Frankrike eller England, mener Leikvoll.

Doffedutten er mest åpen for klemming når han er på fest.

- Er vi på en fest, er jeg mer åpen for klem. Er det lenge siden, blir det bjørneklem. Ser jeg en person ofte, sier jeg knapt "hei". I en begravelse skal det virkelig være en fremmed, hvis det ikke ender i klem. Der klemmes folk som jeg ikke er venner med på Facebook engang, sier han og fortsetter:

- Men generelt sett så klemmer jeg mine nærmeste, håndhilser bekjente og jeg unngår alle former for "high-fives" og knoker, for jeg er 36 år og har aldri vært kul.

- Ikke vær idioten som misforstår

Kinge Bergland tipser om å styre situasjonen selv.

- Da slipper du å være idioten som misforsto. Måten å styre på er å veldig tidlig gi signal om hva som skal skje.

- Om du selv vurderer dette til en klemmeseanse, starter du klemme-kroppsspråk ganske tidlig i prosessen. Ut med armene, hodet på skakke og et lurt smil. Alt dette mens ditt kommende klemme-offer er hele ti meter unna. Samme prosedyre for håndhilsing. Frem med hånd, målrettet alvorlig blikk og rask gange inn i håndtrykket fra ti til femten meter unna, foreslår han.

Doffedutten mener derimot at det sikreste er å reagere på det den andre gjør:

- Ikke gjør det første trekket og vær den aggresive. Hvis du vil bli leder, så gå alltid for dobbelhåndtrykk, blikkontakt og husk navn. Ledere er grusomme folk. Men de er flinke med håndtrykk og klem, sier han.

Men Doffedutten foreslår også:

- Ikke hils på noen. Isoler deg selv, og kommuniser kun med folk gjennom kommentarfelt-hat. Ellers er livet et sjansespill!

Les også:

Forstår du kroppsspråket?

Så mye betyr førsteinntrykket

Har du sosial angst?

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også