Det er ikke sikkert at du vil dele hele Facebook-profilen din med hvem som helst.

Det er flere ting du kan gjøre hvis noen kontrollerer eller overvåker aktiviteten din på Facebook. Avhengig av omstendighetene kan du vurdere å endre personverninnstillingene på Facebook-kontoen.

Blokkering

Du kan blokkere noen for å fjerne vedkommende som venn og hindre at vedkommende starter en samtale med deg eller ser ting du publiserer på tidslinjen. Sjekk sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook.

Personer du blokkerer, vil ikke lenger kunne:

  • Se ting du deler på tidslinjen din
  • Tagge deg
  • Invitere deg til arrangementer eller grupper
  • Starte en samtale med deg
  • Legge deg til som venn

Blokkeringer er gjensidige, og derfor vil du heller ikke kunne gjøre ting som å starte en samtale med vedkommende eller legge han eller hun til som venn, skriver Facebook i sine retningslinjer.

Men blokkering forhindrer ikke nødvendigvis alle typer kontakt eller kommunikasjon, for eksempel i applikasjoner og grupper.

Husk at blokkeringen bare virker på Facebook, ikke andre steder på Internett.

- Vennskapet gjenopprettes ikke selv om du fjerner blokkeringen. Hvis du blokkerer noen og senere fjerner personen fra blokkeringslisten, må du sende personen en ny venneforespørsel, skriver Facebook.

BLOKKERING: 1. Klikk på låsikonet øverst til høyre på en hvilken som helst Facebook-side. 2. Klikk på Hvordan får jeg noen til å slutte å plage meg? 3. Skriv inn navnet eller e-postadressen til personen du vil blokkere, og klikk deretter på Blokker. 4. Hvis du har angitt et navn, velger du personen du vil blokkere, fra listen som vises. ILLUSTRASJONSFOTO: Jenny Mina Rødahl

Personvern

- Personopplysningsvern er knyttet til muligheten til selv å kontrollere når, hvordan og hvor mye informasjon om egen person som spres til andre parter. Personopplysningsvern i denne betydningen kalles av og til bare personvern.

Kilde: Wikipedia

Slik blokkerer du

På Facebook.com står det hvordan du blokkerer noen:

  1. Klikk på låsikonet øverst til høyre på en hvilken som helst Facebook-side.
  2. Klikk på Hvordan får jeg noen til å slutte å plage meg?
  3. Skriv inn navnet eller e-postadressen til personen du vil blokkere, og klikk deretter på Blokker.
  4. Hvis du har angitt et navn, velger du personen du vil blokkere, fra listen som vises.

Personen får ikke beskjed når du blokkerer ham eller henne.

- Hvis du ikke finner noen ved hjelp av denne metoden, kan du prøve å gå til personens tidslinje og velge Rapporter/blokker denne personen fra rullegardinmenyen.

Hvis du fortsatt ikke kan finne personen du ønsker å blokkere, er det mulig at personen ikke lenger bruker Facebook eller har begrenset personverninnstillingene sine.

Kontroller hvem som ser hva

Du finner publikumsvelgeren de fleste steder du kan dele statusoppdateringer, bilder og andre ting.

Du trenger bare å klikke på dette verktøyet for å velge hvem du vil dele noe med.

Dette står på hjelpesenteret på Facebook.com:

  • Verktøyet husker hvilket publikum du delte med sist du publiserte noe, og bruker det samme publikummet når du deler noe igjen, hvis du ikke endrer det. Hvis du for eksempel velger Offentlig for et innlegg, blir det neste innlegget ditt også Offentlig hvis du ikke endrer publikummet når du publiserer det. Dette verktøyet finnes flere steder, for eksempel i snarveiene for personvern og i personverninnstillingene. Når du endrer publikummet i publikumsvelgeren ett sted, oppdateres verktøyet overalt med denne endringen.
  • Publikumsvelgeren vises også ved siden av ting du allerede har delt, slik at du enkelt kan se hvem du har delt ting med. Hvis du vil endre publikummet til et innlegg etter at du har delt det, kan du klikke på publikumsvelgeren og velge et annet publikum.
  • Husk at når du publiserer noe på en annen persons tidslinje, er det denne personen som kontrollerer hvilket publikum som kan se innlegget ditt. Det er også slik at alle som blir tagget i et innlegg, kan se det, i tillegg til vedkommende sine venner.

Kilde: Facebook.com.

Trygghet i sosiale medier

  • Du bør være svært kritisk til hvem du har kontakt med i chat og nettsamfunn.
  • Avslutt kontakten om du opplever ubehag ved bruk av chat og sosiale medier.
  • Muligheten for å varsle politiet om uønsket innhold, atferd eller hendelser på Internett er bare et tastetrykk unna.

Kilde: Nettvett.no.

Ikke venn i det hele tatt?

Om du ikke vil at en spesiell person skal kunne legge deg til som venn, kan du fint stille inn profilen din slik.

Som standard kan hvem som helst på Facebook sende deg en venneforespørsel.

Slik gjør du hvis du vil endre hvem som kan sende deg venneforespørsler:

  1. Klikk på låseikonet øverst på siden.
  2. Klikk på Hvem kan ta kontakt med meg?.
  3. Velg en innstilling fra rullegardinmenyen under Hvem kan sende venneforespørsler til meg?.

Fjern blokkeringen

Angrer du på at du blokkerte vedkommende, kan du løse fjerne blokkeringen.

Slik fjerner du blokkeringen av noen:

  1. Klikk på låseikonet øverst til høyre på en hvilken som helst Facebook-side.
  2. Klikk på Hvordan får jeg noen til å slutte å plage meg?
  3. Klikk på Vis alle blokkerte brukere.
  4. Klikk på Fjern blokkering ved siden av navnet til personen du vil fjerne blokkeringen av.

- Vær oppmerksom på at dette ikke automatisk legger vedkommende til i vennelisten din igjen. Hvis du vil bli venner med denne personen igjen, må du sende vedkommende en ny venneforespørsel, skriver Facebook.com.

FACEBOOK: Du kan enkelt kontrollere sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook via mobilen din. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox © Hamin Mousavi

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!